Cum lucrăm

 1. 1 Definirea proiectului

  Pentru a propune un proiect, completează aici descrierea proiectului. Formularul ne ajută să înţelegem relevanța problemei, grupurile țintă și ce vrei să obții în final, ca să putem decide cum și dacă te putem susține.

 2. 2 Evaluare

  1. Formularul de propunere de proiect ajunge la membrii Code for Romania care îl evaluează conform Grilei. Proiectul este admis/respins.
 3. 3 Redactarea specificațiilor

  Dacă proiectul este admis, Code for Romania oferă feedback, poate veni cu sugestii de îmbunătățire, estimează resursele umane necesare şi bugetul. Avem nevoie de acest buget din două motive:

  1. Aşa ştim cu toţii valoarea reală a proiectului şi a muncii depuse;
  2. Deşi lucrăm cu toţii ca voluntari, sunt anumite costuri minime necesare (ex.: domeniu, hosting etc.).

  Pentru implementare, ONG-ul care propune proiectul trebuie să fie pregătită să acopere aceste costuri minime. Toate acestea ne ajută să facem proiectul ușor implementabil şi user-friendly. Dacă proiectul vine din partea unei instituții publice, aceasta trebuie să acopere și parte din costurile muncii depuse.

 4. 4 Formarea echipei

  Se formează echipa care va lucra pe proiect, din voluntarii înscriși pe site și echipa de bază Code for Romania. Dacă un proiect nu primește suficiente înscrieri, vom căuta soluții pentru ca echipa să fie completă. În afară de relevanța pentru public, foarte importante pentru noi sunt și relevanța pentru voluntarii Code for Romania și implicarea lor.

 5. 5 Arhitectură tehnică

  Echipa proiectului se angajează să stabilească soluția tehnică adecvată problemei pe care proiectul își propune să o rezolve; conform specificațiilor definite în fazele anterioare. Soluția va avea la bază standarde clare de calitate a codului și a modului de lucru. Totul se întâmplă sub îndrumarea unui tech lead care coordonează echipa și comunică activ cu toate entitățile implicate.

 6. 6 Dezvoltare

  Odată stabilită soluția tehnică, se pot crea task-uri specifice și dezvoltarea poate începe. Vrem ca dezvoltarea soluțiilor noastre să fie simplă și eficientă; credem foarte mult în prototype-uri funcționale înainte de orice. Întreg procesul este transparent și ușor de urmărit pe GitHub-ul organizației.

 7. 7 Lansare și promovare

  Proiectul este gata și accesibil publicului, iar noi, împreună cu partenerii, vom începe promovarea lui. Ne bazăm și pe tine să dai vestea mai departe, ca proiectul să ajungă și să poată fi folosit de toți cei interesați.

 8. 8 Monitorizare

  Proiectul este finalizat, dar munca noastră nu s-a terminat. Vom analiza câţi oameni folosesc produsul dezvoltat, care este impactul lui și ce am reușit raportat la scopul iniţial. Vrem să dezvoltăm proiecte de impact și să învățăm din fiecare proiect creat, ca să facem și mai bine data viitoare.