Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

Care

 Lehet  a legkiszolgáltatottabbakról gondoskodni

Egy tragikus esemény körül a társadalom figyelme átmenetileg átkerül egy adott társadalmi kategória problémáira, amely támogatásra szorul. De a kiszolgáltatott emberek társadalmi befogadása nem egy olyan probléma, amelyet csak pozitív szándékokkal kezelhetünk, tartós erőfeszítések és átgondolt jövőtervekre van szükség. A szegénység, az intézményesített vagy árva gyermekek helyzete, a fogyatékkal élők és a kisebbségek helyzete csak egy pár a román társadalom érzékeny pontjaiból ezen a területen. 

7
objektív
27
tervezett megoldás
3
live
0
fejlesztésben lévő megoldás
Asset 432000x

1. Objektív: Erőszakmentes otthont

Státus:  A tervezés befejeződött 

Túl sok család számára az otthon már nem az a hely, ahol megtalálják a szükséges egyensúlyt és menedéket a gondok elől, és a saját otthonukban érzett bizonytalanság egy olyan érzés, amelyet senki sem kéne hogy megtapasztaljon.

A családon belüli erőszak, függetlenül attól, hogy a pár, a gyermekek vagy az idősek ellen irányul, sajnos Romániában hosszú múltra tekint vissza, és az áldozatok életében a maradandó sebeket nehéz orvosolni.

Akár verbális, pszichológiai, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszakról beszélünk, úgy döntöttünk, hogy elemezzük ezt a területet annak érdekében, hogy figyelmünket egy olyan jelenségre összpontosíthassuk amely tényleg számít, egy olyan társadalomban, amely továbbra is normalizálja az erőszakot. 

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 422000x

2. Objektív: Diaszpóra közelebb az otthonhoz

Státus:  A tervezés befejeződött 

A legújabb statisztikák szembesítenek egy kellemetlen valósággal: minden ötödik román állampolgár az ország határain kívül él. Talán még aggasztóbb az a tény, hogy a kivándorolt ​​románok közül sokan a hiány és a bizonytalan életkörülmények miatt döntöttek az elmenés mellet.

Olyan gyakori jelenségekre összpontosítunk, mint: a családok felbomlása, amely gazdasági, társadalmi vagy pszichológiai szempontból nagy kiszolgáltatottsághoz vezet, ugyanakkor korlátozza a diaszpórában élő románok hozzáférését az állami szociális szolgáltatásokhoz és az általuk kínált védelemhez.


Asset 412000x

3. Objektív: A szexuális kisebbségek befogadása

Státus:  Tervezés folyamatban 

Csak 20 év telt el azóta, hogy a román állam még büntette az azonos neműek közötti kapcsolatokat. Ettől kezdve mostanáig a civil társadalom folyamatosan küzd az LGBTQ + emberek jogaiért és szabadságaiért.

Bár a dolgok lassan javulnak, elfogadásuk és integrációjuk továbbra is problémát jelent a nyilvános terekben, és a következmények súlyos hatással vannak úgy a kissesség tagjaira, mint az egész társadalomra is.

Alaposan megvizsgáljuk a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés jelenségét, hogy polgári technológiai megoldásokat dolgozzunk ki e közösségek támogatására.


Asset 402000x

4. Objektív: Esélyegyenlőség a fogyatékkal élők számára

Státus:  2022 márciusában kezdünk

Románia infrastruktúrája a fogyatékossággal élők számára hiányos, ezért e hátrányos helyzetű társadalmi kategória életminőségének javítása bonyolult és lassú folyamat.

A fogyatékosságok spektruma széles, és az általuk tapasztalt hiányosságok és attitűdök megakadályozzák őket abban, hogy biztonságos, toleráns és barátságos környezetben éljenek.

Olyan országot, közösségeket és városokat kell felépítenünk, amelyek mindenki számára elérhetőek, ezért fordítjuk figyelmünket a különféle fogyatékossággal élő emberekre és a köztük lévő kapcsolatra, valamint arra, hogy bizonyos folyamatok hogyan segítik, vagy nem segítik őket.


Asset 442000x

5. Objektív: Jób életet az árva gyermekek 

Státus:  2023 márciusában kezdünk

Romániában a gyermekek elhagyásának és intézményesítésének kérdése komplikált küzdelem, ashoz hogy esélyt kínáljon a családnak és az elhagyott gyermekeknek. A kutatások azt mutatják, hogy az elhagyás a korai gyerekkorban nehézségekhez és egész életen át tartó érzelmi és viselkedési problémákhoz vezet.

Mindannyiunknak szüksége van egy család horgonyára az életünkben. De azok számára, akiknek ez nem adatott, az egész közösségnek kell ott lennie a szükséges támogatás nyújtására, a család hiányában. Aktívan támogatjuk és fejlesztjük azokat a technológiai megoldásokat, amelyek javíthatják életminőségüket és fejlődésüket.


Asset 392000x

6. Objektív: Emberkereskedelem nélkül 

Státus:  2023 márciusában kezdünk

Románia továbbra is a szexuális és munkaügyi célú emberkereskedelem áldozatainak fő forrása, ez a tény egy aggasztó első helyre tesz minket az európai országokat megcélzó rangsorban.

Habár bármely közösség alapvető feladata, hogy biztosítsa és megvédje tagjainak biztonságát bármely fenyegetéssel szemben, az emberkereskedelem áldozatai nem éreznek egy cseppet sem ebből a védelemből nem védik, és a jelenség leküzdésére irányuló erőfeszítések túl jelentéktelenek.

Figyelemmel kísérjük a kiszolgáltatott közösségekben tapasztalható emberkereskedelem mutatóit, és azokat a módszereket, amelyek segítségével a technológiával együtt megállíthatjuk az áldozatok számának növekedését, és védelmi eszközöket fejleszthetünk ki számukra.


Asset 382000x

7. Objektív: Elég a roma kisebbség diszkriminációjából 

Státus:  2024 márciusában kezdünk

A romák megkülönböztetése az egyik fő akadálya annak, hogy teljes jogú állampolgárokként beilleszkedjenek a társadalomba, az esélyegyenlőség biztosítása számukra strukturális és történelmi probléma Romániában.

Egészséges és virágzó országunk csak akkor lehet, ha minden polgárát elfogadja, támogatja és hozzáfér a fejlődés minden lehetséges lehetőségéhez. Sajnos a román társadalom általános problémái súlyosbodnak a roma kisebbség esetében, és a diszkrimináció néhány olyan tag kirekesztéséhez vezet, akik értéket teremthetnek az egész társadalom számára.

Mindezeket a kérdéseket ellenőrizzük, és a nagyközönség elé tárjuk azokat a megoldásokat, amelyek támogatják a roma kissesség a társadalomba történő integrációját.