Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

Civic Labs

Újítással kezeljük Romániát

A Civic Labs az a hely, ahol digitális megoldásokat tervezünk Románia problémáira.

Nincs hely a kudarcra. A Code for Romania minden megoldásának el kell érnie a célját. Ehhez alaposan meg kell értenünk azokat a problémákat, amelyeket megpróbálunk megoldani, a kontextusok figyelembe vételével, amelyekben megnyilvánul, és a leghatékonyabb megoldások kidolgozása azok javítására vagy ezek akár teljes megoldására is.

A Civic Labs-ban folyamatosan dolgozunk egy jobb Románia felépítésén, akár gyermekeink oktatásáról, mindannyiunk egészségéről, a kiszolgáltatott csoportok támogatásáról, a környezetvédelemről vagy az állampolgári részvételről beszélünk, melyek nélkül egyetlen alterület sem érhetné el teljes potencialitását

 

Stratégiai Partnereink

5
beavatkozási terület
37
objektív
250+
tervezett megoldás

Megoldásokat találunk a következő tereken

A Civic Labs Mechanizmusa

Stakeholders

A felek feltérképezése 

Bármely kutatott terület fókuszpontjának azonosításának első lépése az összes érintett fél azonosítása, hogy áttekinthető legyen a terület és hogy a kvalitatív kutatási szakaszt részletesen megtervezésük. A digitális infrastruktúra konszolidációjába való beavatkozás stratégiai módszereinek mélyreható megértése érdekében azokból a szakértőkből, szervezetekből és intézményektől kell kiindulnunk, akik kulcsszerepet játszanak az adott terület fejlesztésében.

Cercetare

Kutatás

A kutatási folyamat során egy dedikált csapat interjúkat és fókuszcsoportokat folytat a kutatott területeken. Elemezzük a tanulmányokat, az adatsorokat, a helyi, országos és nemzetközi jelentéseket, terepkutatást végzünk, és konzultálunk és elemezzük az egyes területek szak irodalmát.

Verificare

A kontextus ellenőrzése

A legjobb lécekéket mindig a történelemből tudjuk nyerni. Így a kutatás mellett van egy csapatunk is, amely a műszaki kutatásért felel, vagyis annak megvizsgálására, hogy mely webes vagy mobil alkalmazások léteznek az elemzett területeken, hogyan működnek, ha megismételhetők vagy újrafelhasználhatók, és vonhatunk e le következtetéseket a román kontextusban való alkalmazhatóságukról. Ezzel párhuzamosan konkrét jogszabályokat is kutatunk, hogy megtudjuk, milyen korlátok vagy lehetőségek vannak az új koncepciók és megoldások kidolgozására.

Gasire Solutii

Megoldások találása

A megoldási koncepciókat ötletgyűjtő foglalkozásokon hozzuk létre, a termékek és szolgáltatások tervezésének ellenőrzött módszereivel, például tervezési gondolkodással, gondolattérképezéssel és más gyakorlatokkal az innovációs képesség ösztönzésére. A koncepciókat ezután szakértőkkel validálják, a felhasználói élményt tervező csapat prototípusával elkészíti és a felhasználókkal teszteli, hogy a problémát a felhasználó számára a lehető legegyszerűbb módon oldhassuk meg.

Documentare

A megoldások dokumentálása

Mindegyik prototípus-megoldást dokumentáció kíséri, hogy segítsen jobban megérteni az alkalmazást. A dokumentáció tartalmaz egy lapot a fejlesztési specifikációkkal, a funkciók listáját, a felhasználói folyamatokat és a becsült megvalósítási költségkeretet, valamint a forráskód szállítási feltételeit. 

Conditii Livrare

Projektvállalási feltételek

Az önként vagy egy másik alkalmazó által kifejlesztett megoldások minőségének biztosítása érdekében olyan szállítási feltételek szerint működünk, amelyek szabályokat és jó gyakorlatokat egyaránt tartalmaznak több szinten. A infrastruktúra fejlesztésének követelményeitől kezdve a biztonságon vagy a márkaépítésig ezek a feltételek a Civic Labs-ban tervezett összes alkalmazást kísérik. A feltételekről szóló dokumentum itt olvasható.

Dezvoltare

A megoldások megépítése 

A Tech for Social Good önkéntesek a Civic Labs-ban tervezett megoldásokat keltik életre. De sokat kell tennünk céljaink elérése érdekében, ezért szeretnénk, ha minél több partnerünk támogatná a tervezett alkalmazások megvalósítását. Ha befektetni szeretnél, vagy ha tudsz olyan finanszírozási felhívást, amely megfelel a tervezett megoldások bármelyikének, akkor ossza meg velünk a contact@code4.ro címen.

Voluntarii din cadrul programului Tech for Social Good construiesc soluții proiectate în Civic Labs pentru a le aduce la viață. Dar avem multe de făcut pentru a ne atinge obiectivele de aceea ne dorim să avem alături cât mai mulți parteneri care să adopte și susțină implementarea aplicațiilor proiectate. Dacă vrei să investești sau dacă știi de un call de finanțare care se potrivește cu oricare dintre soluțiile proiectate, dă-ne de veste la contact@code4.ro.    

Solutii

A megoldások karbantartása

A Civic Labs erőfeszítései nem állnak meg a megoldások tervezésével. Mind a megoldás technikai fejlesztése, mind annak bevezetése után a partnereink mellet vagyunk, akik átveszik ezeket a megoldásokat annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érjük el a célterületen. Támogatást, tanácsot és koordinációt nyújtunk a megvalósításban, majd figyelemmel kísérjük a megoldások hatását, és szükség esetén beavatkozunk a fejlesztésekbe.