Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

Environment

Lehet  egészségesebb környezetben élni

A jó körülmények között való együttéléshez túl kell gondolkodnunk önmagunkon. Mindannyiunk javát nem lehet elválasztani a környezet javától, amelyben élünk, és amelyben tervezzük a jövőnket és az utánunk következő generációk jövőjét. Az erdők, a természet és a zöld területek az első dolgok, amelyek eszünkbe jutnak, amikor a környezetről van szó. De itt a városfejlesztésről, az infrastruktúráról, a védett területekről, a természeti katasztrófákról és a bármilyen szennyezés elleni védekezés stratégiáiról is beszélünk. A következő öt évben alaposan megvizsgáljuk a környezeti problémákat, és megtaláljuk a legjobb digitális megoldásokat, amelyek révén a környezet védelmével megvédhetjük magunkat.

9
objektív
42
tervezett megoldás
12
már elérhető megoldás
5
fejlesztésben lévő megoldás
Asset 532000x

1. Objektív: Készenlét a következő természeti katasztrófára

Státus:  A tervezés befejeződött 

Kiszolgáltatottak vagyunk a természeti katasztrófákkal szemben, az ezek által okozott károk és életvesztések egy része elkerülhetetlen. A kiszámíthatatlan katasztrófák által okozott kár megtöbbszörözhető tudatlanságunk és felkészületlenségünk által. A technológia magabiztosabbá tehet mindannyiunkat, támogat minket pánik esetén, vagy elősegítheti a hatékony szervezést és a lehető leggyorsabb reagálást a fennálló igényeinkre természeti katasztrófák esetén.

 

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 522000x

2. Objektív: Készenlét a következő földrengésre

Státus:  A tervezés befejeződött 

A romániai földrengés nem feltételezett veszély, hanem bizonyosság. És csak egyet tudunk róla: ez a legkiszámíthatatlanabb nagy hatású katasztrófa, amely megtörténhet.

Úgy döntöttünk, hogy figyelmünket a földrengésekre való felkészülés és a reagálás területére irányítjuk, mert konkrétan meg akarjuk érteni, mi a képességünk reagálni egy ilyen eseményre, és mennyire vagyunk felkészülve arra, hogy egyénileg megbirkózzunk egy földrengéssel.

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 512000x

3. Objektív: A környezetszennyezés mérése

Státus:  A tervezés befejeződött 

Románia az Európai Unió egyik legszennyezettebb országa. Ha őszintén meg szeretnénk érteni ezt a folyamatot és hogyan tudnánk hatékonyan ellene fellépni vagy ennek a valós nagyságát illetően, csak úgy tehetjük ha valós és tejes adatokat tudunk mérni és elemezni arra tekintve hogy ez hogyan hat ki a szennyezés nemzeti szinten. 

Kiterjedten kutatunk és olyan technológiai megoldásokat dolgozunk ki, amelyek minden olyan szennyezési forrást megcéloznak, amely komolyan befolyásolhatják a környezetet, de az életminőséget is, a levegő, a víz, a talaj, a zaj és a fényszennyezést vizsgáljuk.


Asset 502000x

4. Objektív: A környezetszennyezés csökkentése

Státus:  A tervezés befejeződött 

A szennyezés csökkentése az emberiség egyik legnagyobb kihívása az elmúlt évtizedekben. A bolygóra gyakorolt ​​káros hatások és az életminőség csökkentése olyan megközelítés, amelyet csak akkor lehet sikeresen alkalmazni, ha konkrét intézkedéseket hajtunk végre a szennyező anyagok ellenőrzésére és csökkentésére.

Különböző típusú szennyezéscsökkentéseket vizsgálunk, például: hasznosítási folyamatokat, tiszta termelést, energiahatékonyságot, a közlekedési infrastruktúra hatékonyságát vagy a hulladék csökkentését, és szisztematikus hatású megoldásokat állítunk elő a hosszú távú hatások leküzdésére.


Asset 492000x

5. Objektív: Újrahasznosítás és hulladékgazdálkodás

Státus:  Tervezés folyamatban 

2019-ben az emberiség rekordszámú hulladékot termelt, amelyeknek a negyedét sem dolgozták fel újrafeldolgozásra. Alapvetően olyan hulladékmennyiséget termeltünk, amely összesítve meghaladja az összes felnőtt súlyát Európában.

A földi élet fenntarthatósága közvetlenül függ a hulladék és szemét újrahasznosításának és kezelésének legjobb módszereitől.

Valószínűleg ez generációnk egyik legnagyobb kihívása, ezért arra törekszünk, hogy digitális eszközökön keresztül hozzájáruljunk az újrafeldolgozásból származó újrahasznosítási és hulladékkezelési folyamatokhoz.


Asset 482000x

6. Objektív: Barátságos városok

Státus:  2022 márciusában kezdünk


Bár a városok fejlesztésének első célja a lakosok szolgálata, Romániában a városi területet nem a polgárok szem előtt tartásával tervezték. Sőt, egyre inkább olyan fenntarthatatlan improvizációkkal vagy döntésekkel nézünk szembe, amelyek befolyásolják, sőt rontják az életminőséget.

A technológia az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel a városokat élhető, hozzáférhető és barátságos terekké lehet alakítani, felelősségteljesen és intelligensen fejlesztve.


Asset 472000x

7. Objektív: Fejlett falvak

Státus:  2023 márciusában kezdünk

Románia lakosságának több mint fele vidéki területeken él, vagy a vidéken élőkkel egyenértékű körülmények között.

A falvak életminőségét mind az egy főre eső jövedelem, mind a lakosság civilizált életkörülményekhez való hozzáférése méri, a városi területekhez igazodva. Ezért nem lehet Romániának olyan fejlesztési stratégiája, amely ne tartalmazná a vidéki infrastruktúrai beavatkozásokat. Ezért keresünk olyan polgári technológiai megoldásokat, amelyek célja az életszínvonal és az előrehaladás mutatók javítása.
 


Asset 462000x

8. Objektív: Természetvédelem

Státus:  2024 márciusában kezdünk

Románia az egyik leggazdagabb biológiai sokféleséggel rendelkezik Európában, és földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően előnyös természeti tőkéből részesülünk. A fejlődés és a gazdasági átmenet időszaka azonban kockázatot jelent koherens és feltételezett természetvédelmi stratégiák hiányában.

A jelenlegi életmód és a környezetvédelemmel kapcsolatos döntések negatívan befolyásolják az ország természeti örökségét, hosszú távú következményekkel bírnak, amelyek közvetlenül érintik a jövő generációit.

A felelős intézményekkel, partnereinkkel és önkénteseinkkel együtt igyekszünk csökkenteni a környezetromlás káros hatásait olyan digitális eszközök kifejlesztésével, amelyek hozzájárulnak a természet minden formájának védelméhez.


Asset 452000x

9. Objektív: Védett és egészséges erdők

Státus:  2024 márciusában kezdünk

Az erdők az egyik legfontosabb erőforrás Romániában. De az erdők egészségét fenyegeti az illegális fakitermelés, amely ostromolja azokat a területeket, amelyeket egyébként törvényileg kellene védeni.

Az erdők megcsonkítása tartós hatással van a környezetre, az egészségre és a lakosság biztonságára. Ezenkívül egy nagyon értékes erőforrásról beszélünk, amelynek regenerációs folyamata évtizedeket vesz igénybe, míg az illegális erdőirtás néhány nap alatt több száz fát vet le.

Célunk olyan digitális megoldások előállítása, amelyek hozzájárulnak a romániai erdők fenntartásához és védelméhez, hogy csökkentse az ország erdős területeinek kipusztulásának kockázatát.