Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

 003  Monitorizare Vot

 Participation for Romania: 
A választási megfigyelési folyamat digitalizálása

 Elérhető megoldás 

A romániai választások megfigyelése a Monitorizare Vot előtt tollal és papírral zajlott. Nem voltak olyan video-, fotó- vagy hangfelvételek, amelyeket valós időben el lehetett volna terjeszteni a szavazóhelyiségekből, a kézírásos jelentéseket pedig több hét után központosították, így minden szabálysértés csak egy utólagos megfigyelés lett.

A Monitorizare Vot az első választási megfigyelő alkalmazás Romániában, és a világon kevesek egyike. Ez valós időben jobb megértést nyújt a romániai választások alakulásáról. A megfigyelőket akkreditáló civil szervezetek első alkalommal kaptak valós idejű jelentéseket a helyszínen kialakult helyzetről, lehetővé téve számukra, hogy támogatást nyújtsanak megfigyelőiknek, és időben reagáljanak, amikor problémákról vagy szabálytalanságokról számoltak be.

Monitorizare Vot a következö részekből áll össze: 

  1. natív mobilalkalmazás (iOS és Android), amelyen keresztül a megfigyelő parancsnok a választás napján könnyedén beszámolhatnak a megfelelő civil szervezeteknek;
  2. a nem kormányzati szervezetek platformja, amely valós időben központosítja a megfigyelőik által küldött összes információt;
Monitorizare Vot

2016
kiadási év
6
megfigyelt választás
2.321
független megfigyelők, akik az alkalmazást használták
486.796
közvetített üzenet
104.052
jelzett probléma

A Code for Romania önkéntesei által pro-bono módon épített projekt

A Monitorizare Vot használatával megfigyelt választások: 

2016-i Parlamenti választások | 2018-as Népszavazás  | 2019-s Europarlamentári választások  | 2019-s Államelnöki választások  | 2020-s Parlamentári választások 

Az Monitorizare Vot alkalmazás kiváló eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy valós időben központosítsuk az összes megfigyelt szavazóhelyiségről származó információkat, és jelentősen leegyszerűsíti a megfigyelők munkáját. Úgy gondolom, hogy az új technológiák választási megfigyelésben való sokféle alkalmazása közül a Monitorizare Vot a leghatékonyabb.

Maria Krause
Választási szakértő

A gratulációk melegítik szívünket, az adományok segítenek a folytatásban.

A Monitorizare Vot olyan megoldás, amelynek fejlesztése és túlélése kizárólag az adományaitoktól függ.

Megoldást építette:

Adriana Avram

Adriana Avram

Alexcostea

Alex Costea

Alexandralucescu

Alexandra Lucescu

Alinchiuaru

Alin Chiuaru

Alinvancea

Alin Vancea

Andrei Mitrea

Andreinastasiu

Andrei Nastasiu

Antoanetaopris

Antoaneta Opriș

Bogdan Ivanel

Bogdan Vizureanu

Catalincioloca

Cătălin Cioloca

Corneliuchitanu

Corneliu Chițanu

Crististoicescu

Cristi Stoicescu

Dan-Flavius Corde

Dragoș Costache

Dragoshont

Dragoș Honț

Ilincaispas

Ilinca Ispas

Irina Borozan

Mariakrause

Maria Krause

Lidianecula

Lidia Necula

Loredanasabau

Loredana Sabău

Lucianursu

Lucian Ursu

Mirelalalu

Mirela Lalu

Olivia Vereha

Radu Ștefănescu

Ralucabuzea

Raluca Buzea

Sandafoamete

Sanda Foamete

Sergiumunteanu

Sergiu Munteanu

Serban Chiricescu

Șerban Chiricescu

Teodor Decu

Teodor Decu

Tudormarze

Tudor Marze

Larisa Habliuc

Larisa Habliuc


Forráskód

A Code for Romania közösség által írt összes kód nyílt forráskódú. Célunk Románia kódkönyvtárának kiépítése, hozzájárulása és fejlesztésének ösztönzése a szoftveres megoldások minőségének javítása érdekében a nyilvános téren és azon kívül is. A nyílt forráskód elősegíti a digitális szereplők által kiépített digitális infrastruktúra minőségének javítását, csökkenti a költségeket azáltal, hogy azt különböző összefüggésekben újrafelhasználja, növeli az átláthatóságot, megszünteti az egyedi szolgáltatókra való támaszkodást, és ösztönzi a közreműködők közösségeinek megerősítését a szakemberek körében, akik jelenteni tudják a hibákat, vagy javítja az alkatrészeket és a funkcionalitást.

Fedezd fel a megoldás kódját itt:

Admin | Android | iOS

Biztonságos és átlátható választások, akárhol!

Ha azt szeretnéd, hogy a Monitorizare Vot alkalmazást használd a választási forduló megfigyelésére, akkor segíthetünk neked ennek a lábraálittásában és beindításában.

Partnerek: