Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

Kezdetek

Azelőtt hogy mindannyian a táskánkra vagy a laptopokra ragasztott stikereket viseltük volna, a "We are the ones we’ve been waiting for"-os felirattal, egy pár ember voltunk akik nem akartak tovább várni. A 2015-s novemberi Colectiv tűz tragédiája után, sokan érezték azt hogy sürgősen tenni kell valamit. ezek között 4 barát is akik egy Rotterdami lakbérben egy ötlet kőre gyűltek össze.

Ivanel Bogdan, volt az aki mozgásba hozta az egészet, habar nem technikai szakember, hanem Nemzetközi Jogban Doktori iskolát végzett (Science Po, Paris, Franța) jogász, egy akadémiai pályafutással  ami magába foglalta BA & LLM Utrecht University, MSc Oxford University, Visiting Scholar UC Berkeley címeket. Egészen 2015 nem épített egyetlen applikáció sem de egy évtizedet töltött a különböző szociális események és emberi jogok betartásának figyelésével, kimondottan azokban a közősegekben melyek hátrányos szociális vagy gazdasági körülményekben találtak magukat. Szakmájából tanulta hogy nem a forradalmakban kell keresni a választ, hanem intelligens megoldásokban melyek később funkcionális rendszerekbe rakhatok össze. Az állampolgárok szamara az igazság a szavazófülkében történik. Ahogy abban a pillanatban sok külhoni vagy külföldön ellő állampolgár nehezen fért hozza a szavazási jogának az érvényesítéséhez majdhogy természetesen született a kérdés, "és mi lenne ha építenénk egy appot"!?

"De ahoz hogy egy applikációt létrehozz csak a kód nem elégséges, a felhasználói élmény- létfontosságú eleme a rendszernek." - mondta Olivia Vereha mikor találkoztak, ami szerencsés volt mert Olivia pont UX design-ban szakosodott.

2015 végére sokunk számára nagyon fájdalmas volt a tehetetlenség egy rosszul kigondolt és átláthatatlan rendszerrel szemben. Csak egy maréknyi emberre egy ötlettel volt szükség  ahoz hogy később ezt mind egy majd hihetetlen példaképként tudjuk felmutatni, ahol több száz ember hajlandó nem csak önkéntesen de odaadassál órákat, napokat, éjszakákat áldozni ahoz hogy kódolhassanak. Nem csak értük és nem véletlenül Code for Romania a neve.

Első Projektjeink

Legelső sorban a szervezetnek ki kellet dolgoznia azokat a mechanizmusokat melyekkel elérhető a változás. Habar az IT Romániában nagyban virágzott a civil szféra szembeni távolság nagyobb volt mint valaha. Ezért Románianak nem volt meg az a kapacitása hogy helyesen értékelje, kigondolja és véghezvigye saját digitális megoldásait. A Vot Diaspora volt az első Code For Romania projekt, egy webfelület amelyen a külhoni románok gyorsan és hatékonyan megaludhatták hogy hol és hogyan tudnak szavazni. Több százezer román használta és ezáltal pár napon belül több száz új tag csatlakozott erőfeszitéseinkez. Ez az első volt azokból az alkalmakból mikor Code for Romania megmutatta hogy igenis megtudjuk változtatni azt ahogy a dolgok mennek. Kiss időre rá a második legnagyobb civikus technológiaival foglalkozó szervezet lettünk a világon. Az első két évben megváltoztattuk azt ahogy a választásmegfigyelés történik. A választásmegfigyelők letölthettek a Monitorizare Vot appot -megszűnt a papírral és pixel történő megfigyelés, az jelentéseket valós időben letehet figyelni és a meg több jóvá változtatásra való szomjúság csak nőtt ez idő alatt. A választások után a szervezet elkezdet egy civil szférai ökoszisztémát fejleszteni, evvel digitális eszközöket ajánlva arra hogy ezek végbevihessek küldetésüket. Gyorsan, Románia nagyobb városaiban (Kolozsvár, Temesvár, Iasi) önkéntes csoportok létesültek akik havonta ősze ültek hogy kódjukkal megváltoztassák a világot. A közösség viszont jóval bővebb, az önkéntesek több mint 15% külhonban el. 2018-ban, Bukarestben megtartottuk az első nemzetközi Code for All találkozót amelyen több mint 200 technikai szakember, 50 országból vett reszt. Románia követhető kezdeményezési példává vált - 2 évre rá Lengyelországban a Monitorizare Vot egy verzióját használták a választások megfigyelésére, a Prut-on túl megjelent Code for Moldova

Task Force:Covid-19

2020 Március 11-en a koronavírusős fertőzés által generált nemzetközi és nemzeti megbetegedések erezhető és ijesztő valósággá váltak Romániában. Három nap alatt, önkénteseink, a Task Force program név alatt, nyilvánosságra hoztak az első olyan platformot ami megbízható hiteles információkat szolgáltatott a nagyközönségnek akkor amikor erre a legnagyobb szükség volt. Pár hét múlva, 6 applikáció egy teljes ökoszisztémába épültek. Együttműködve a hivatalos hatóságokkal akik hivatalos információkat szolgáltattak, Code for Romania létesített egy ökoszisztémát ami több miliős egyedi látogatót és mely több mint 10 millió román igényeinek, kérdéseinek felelt meg. A teljes program kereten belül 420 önkéntes vett reszt akik átlagban több mint 80 órát fejenként áldoztak, mindenki lehetőségei szerint. A 6 megoldás mellet Code for Romania konzultációs munkát is vitt több állami kulcsfontosággú szeplőjével is (Egészségügyi miniszter, DSU, ADR, etc.) Ugyanebben az időben indítottuk be a Civic Tech 911 programunkat is melyben igenes konzultációt és technikai segítségnyújtást kínálunk fel a román civil szférának.  

A következő 5 év

Létezésének első négy évében, ami nagyjából egy román parlamenteri mandátum időtartama, Code for Romania maga köré gyűjtött majdnem 2000 önkéntest melyek őszesen nagyjából 365.000 munkaórát fektettek Romániába. Egy kis erőforrásokkal rendelkező szervezet egy hozzávetőlegesen 14 miliő eurós tőbletértéket adott a közösség által amit és amivel épített. Több mint 120 digitális megoldást terveztünk, ezekből 21 mar elérhető és használható, és 12 fejlesztés alatt van. 4 év alatt egy tenyérnyi ember egy ötlettel egy jelensegge nőtte ki magát, egy erős közösséggel rendelkező, motivált, kompetens csapat akik változást érnek el. A következő években a Code for Romania egy igazi digitális infrastruktúrát szeretne kidolgozni Romániának, őt kulcsfontosságú területen: Tanügy, Egészségügy, Természetvédelem, Sebezhető csoportok, és Civikus Részvétel. Egy merész terv tudjuk, de lelelkesítő is, lelkesedés ami megváltoztathatja országodat. Már tudjuk azt hogy ez valóra válhat, mert együtt lehet.