Olvasd el Románia Digitalizálására szóló tervünket, az alábbi 5 kulcsfontosságú területen: Oktatás, Egészségügy, Környezetvédelem, Sebezhető csoportok, Részvétel.

Participation

 Lehet  jobb Romániát építenünk együtt

A közösségi életben való részvétel mindannyiunkat gazdagabbá, kiteljesedtebbé és erősebbé tesz. Így tanulhatunk egymástól, és mindenki javára felajánlhatjuk azt, ami a legjobb, mindannyiunk számára. Ha erős oktatási rendszerekre, egészségre, a sérülékenyek és a környezet védelmére vágyunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mindez nem lehetséges anélkül, hogy mindenki ténylegesen részt venne a társadalom életében. Ezek azok a pillanatok, amelyekben láthatjuk, milyen erősek tudunk lenni, ha együtt vagyunk. Folytatjuk küldetésünket, hogy ösztönözzük az állampolgárok részvételét a társadalom életében azáltal, hogy feltárjuk ennek legjobb digitális eszközeit.

9
objektív
46
tervezett megoldás
11
már elérhető megoldás
10
fejlesztésben lévő megoldás
Asset 722000x

1. Objektív: Helyes választások. Tájékozott választópolgárok

Státus:  A tervezés befejeződött 

Ha funkcionális és képviseleti demokráciát akarunk, akkor a lehető legtöbb polgár értelmes és tájékozott részvételére van szükségünk egy átlátható és helyes választási folyamatban. A technológia megoldásokat kínálhat a szavazási folyamat zavartalan lebonyolítására, valamint a választók jobb tájékoztatására.

Szabad és tisztességes választások nélkül nincs demokrácia.

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 732000x

2. Objektív: Nyílt adatok

Státus:  A tervezés befejeződött 

Az átláthatóság mindenekelőtt a közérdekű adatok szabad és korlátlan hozzáférését feltételezi. Az adatokhoz való hozzáférés nélkül nem tudjuk ellenőrizni azokat, akik vezetnek minket. Viszont azok, akik közpolitikát dolgoznak ki, nem tehetik meg ezt anélkül, hogy valóban megértenék azokat a jelenségeket, amelyeket korrigálni szeretnénk. A jó döntéseket az adatokhoz és információkhoz való hozzáférés alapján hozzák meg, legyen szó akár polgárokról, polgármesterekről vagy miniszterekről.

Célunk, hogy a civil társadalmat, a közösségeket és a közigazgatást felkészítsük ezekkel a digitális eszközökkel, hogy segítsük őket a legjobb döntések meghozatalában azokban a városokban, ahol élnek. Annak érdekében, hogy valóban hasznosak legyenek, az adatokat könnyen érthető információkká alakítjuk, és fejlesztjük az adatgyűjtési rendszereket.

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 742000x

3. Objektív: A jogszabályhoz való hozzáférés

Státus:  A tervezés befejeződött 

Az állam és az állampolgár viszonya egy szabályrendszer betartásán alapul, de ez a gyakorlatban nem történhet meg a törvények ismerete és megértése nélkül.

Szükséglet a jogszabályokhoz való szabad hozzáférés, és ez az állampolgárok joga is. Ugyanakkor az egyszerű hozzáférés nem elegendő. A törvény szövegének megértése, a jogalkotási folyamat dekonstrukciója a nagyközönség számára, az átláthatóság növelése és az emberek nyilvános konzultációkban való részvétele mind elengedhetetlen elemei egy egészséges államnak. A technológia segíthet abban, hogy mindannyian közelebb kerülhessünk azokhoz, akik felépítik a rendszert, és jobban megértik, hogyan befolyásolja az életünket, és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy bekapcsolódhassunk a jogalkotási szintű döntéshozatalba.

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 602000x

4. Objektív: Erős civil társadalom

Státus:  A tervezés befejeződött 

A civil szervezetek minden nap azon dolgoznak, hogy működőképesebbé tegyék a társadalmat, amelyben élünk. Bármelyik problémájuk implicit módon a mi problémánkká válik. A digitális eszközök támogathatják a civil társadalmat, nemcsak hatékonyságot, hanem átláthatóságot és képviseletet is biztosítanak a civil szervezetek szektorában.

A civil társadalmi szervezetek és szervezetek belső folyamatainak javításán túl a technológia megkönnyítheti mindenki hozzáférését az általuk nyújtott szolgáltatásokhoz.

Befejezett vagy fejlesztésben levő megoldások


Asset 712000x

5. Objektív: Jobb állampolgár-állam kapcsolat

Státus:  A tervezés befejeződött 

Az állammal fenntartott kapcsolatokban, amelyeknek érdekeiket kell szolgálniuk, sok állampolgár csalódottsággal küzd, amelyet gyakran az eredménytelenség vált ki, amellyel a hatóságok ellátják küldetésüket.

Az állampolgárok érdekeinek védelmében nyitottabb és működőképesebb állapot érdekében olyan folyamatok digitalizálására törekszünk, amelyek egyszerűsítik a papír alapú  és a sínes doszár folyamatokat hogy ne emésszen több erőforrást és ne károsítsa az állampolgárok és az állami intézmények közötti kapcsolatokat.


Asset 702000x

6. Objektív: Működőkepés városházák

Státus:  Tervezés folyamatban 

A városházák és más helyi hatóságok az első olyan intézmények közé tartoznak, amelyek által az állampolgárok kapcsolatba lépnek az állammal. A belső folyamatokon keresztüli jó működés iránti igény még intenzívebben érezhető. A jó működés, elsősorban belsőleg, természetesen megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az állampolgárok és a városházák közötti interakciókat is.


Asset 682000x

7. Objektív: Hatékony sajtó

Státus:  2022 márciusában kezdünk

A sajtó alapvető szerepe a döntéshozók tevékenységének figyelemmel kísérése, a szabálytalanságok megfigyelése és a nyilvánosság tájékoztatása. A "demokrácia őrzője" az elmúlt években átalakulás és újrafeltalálás időszakát élte át, azon digitális eszközök után kutatva, amelyeken keresztül képes megfelelni a jelenlegi igényeknek.

Célunk az újságírókat támogató technológiai megoldások kidolgozása, a vizsgálatok során felhasználható eszközök, a forrásokkal való biztonságos kommunikáció vagy az adatok megjelenítésének eszközei.


Asset 672000x

9. Objektív: Hozzáférés a kultúrához

Státus:  2023 márciusában kezdünk

A kultúra meghatározó tényező az életminőség javításában, értelmesebbé, szebbé és harmonikusabbá tételében. Az alkotók számára a digitális eszközök jobb erőforrás-gazdálkodást nyújthatnak, míg a kultúra fogyasztói számára a technológia egyszerű módja lehet a művészi produkciók elérésének.


Asset 692000x

8. Objektív: Működőkepés központi intézmények

Státus:  2023 márciusában kezdünk

Az állampolgárok igényeinek kielégítése és a minőségi közszolgáltatások biztosítása érdekében a központi intézményeknek először világos és hatékony folyamatokkal kell rendelkezniük belső tevékenységük irányításához. A digitalizálás javíthatja az intézmények működését és egymással való kommunikációját, ezáltal nemcsak átláthatóbbá, hanem közelebb kerülhetnek az állampolgárok valós szükségleteihez is.