7 ani de acasă
După cei 7 ani de acasă, Code for Romania își propune să devină, cum spunea cineva despre noi, primul unicorn din societatea civilă de la noi. Am intrat în anul Commit Global. Ne-am propus să creștem așa cum nu a făcut-o nimeni până acum. Să devenim prima organizație internațională de tehnologie civică, pornind de aici, din România.
Autor: Bogdan Ivănel
În cei 7 ani de acasă, se spune că fiecare dintre noi își dezvoltă fundamentul pe care se va construi persoana care vom deveni. Deprindem valori esențiale, norme comportamentale, principiile care ne vor defini atașamentul, învățarea sau comunicarea.
Am pornit în 2016, o mână de oameni, fără resurse, sprijin sau sponsori, având la noi doar claritatea faptului că nu mai avem răbdare să așteptăm o schimbare în bine din altă parte și că trebuie să o producem noi, că după cum spune și sloganul nostru: noi suntem cei pe care i-am tot așteptat (We are the ones we’ve been waiting for). Uitându-mă în urmă am avut atunci un curaj nemaipomenit, poate naiv, un curaj care nu ar fi contat dacă rămâneam singuri, dacă nu vă întâlneam pe voi.
Și v-am întâlnit. Am descoperit că nu eram doar unul-doi, ci mii. Oameni care lasă totul pentru a ajuta, curajoși, muncitori, exigenți și diferiți. Am construit într-un ritm fără precedent alături de voi, devenind cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, după impact și numărul de soluții puse în funcțiune. Cel mai important, într-o țară prea obișnuită cu eșecul, am arătat că schimbarea în bine este posibilă. De zeci de ori am auzit din jur că nu se poate și de fiecare dată am arătat împreună că de fapt PUTEM. Dacă ar fi să rămână ceva în urma Code for Romania îmi doresc să rămână încrederea că și în România dacă ai curajul de a construi soluții strategice cu claritate și generozitate, schimbarea în bine poate prinde rădăcini. Sper ca acești 7 ani să dea curaj altora care sunt la început de drum, pentru că România are nevoie de noi insule de bine.
Au existat și dezamăgiri, momente în care a părut că ne lovim de un zid. Acelea au fost momentele în care energia echipei și a comunității, motivația intrinsecă au contat enorm. Putem și pentru că ne ridicăm unii pe ceilalți de fiecare dată când e nevoie. Am găsit în 7 ani sute de metode de a trece peste dezamăgire și de a merge mai departe. Și am putut face asta pentru că v-am avut pe voi, cei care ne-ați fost alături, ați scris cod, ați venit cu idei proaspete, ați dus mai departe vestea despre noi, ați completat formulare sau ați dat măcar un SMS. Pentru că am avut alături parteneri care înțeleg ce înseamnă să construiești și au pus umărul, iar acum se pot uita, alături de noi, și în urmă și înainte, cu mândrie. Am spune că vă mulțumim, dar ar fi puțin. Adevărul este că existăm datorită vouă și prin voi. Code for Romania nu vă poate mulțumi, pentru că voi sunteți și rămâneți Code for Romania.
Ne place să privim înainte, dar, din când în când, ne luăm putere de la ce vedem în urmă. Milioane de români ajutați de soluțiile noastre. Intervenții rapide fără precedent în crize majore. Primele exemple fericite de intersecție între sectorul public și tehnologie. Primii pași spre creșterea capacității societății civile cu ajutorul tehnologiei. Conștientizarea faptului că putem mai mult. Și dacă putem, avem responsabilitatea să o facem.
După cei 7 ani de acasă, Code for Romania își propune să devină, cum spunea cineva despre noi, primul unicorn din societatea civilă de la noi. Am intrat în anul Commit Global. Ne-am propus să creștem așa cum nu a făcut-o nimeni până acum. Să devenim prima organizație internațională de tehnologie civică, pornind de aici, din România. Ne continuăm misiunea de a construi o Românie mai bună, dar vom duce soluțiile construite aici în toată lumea acolo unde este nevoie de ele. Vom ajuta la monitorizarea alegerilor în jurul lumii, vom oferi ONGurilor oriunde se află ele infrastructura de care au nevoie pentru a ajuta mai departe societatea, ne vom asigura că tehnologia va fi un aliat pentru bine în orice criză umanitară de acum încolo După acești 7 ani, se mai îndoiește cineva că putem? A better world can be Made in Romania.