Alexandru Albu - un roman polițist
Alexandru Albu descoperă că un voluntar Code for Romania i-a furat identitatea. Ca într-un roman autentic cu polițisti, detectivi și cazuri complicate de rezolvat, developerul Alexandru Albu, în timp ce lucra ca voluntar la Code for Romania, descoperă că cineva i-a furat identitatea pe internet. Mai jos povestea completă spusă chiar de el(i).
Autor: Adriana Spulber
Cum ai ajuns în Code for România?
AA1: Auzisem de Code for România și inițiativele lor din civic tech dinainte să ajung să colaborăm, iar când au organizat un “scrapeathon” pentru Ce Zice Legea and I loved it. A fost combinația perfectă de fun, pasiune și oameni mișto. După acel weekend am rămas în comunitatea Code4Ro să ajut.
AA2: Am intrat destul de devreme, eu îmi aduc aminte că am văzut un post pe Facebook și am aplicat. Într-un timp foarte scurt m-a contactat Răzvan Pavel și am avut un interviu cu el. Ne-am plăcut și am început colaborarea. La câteva zile am început să lucrez la Centru Civic și după niște luni am finalizat proiectul. M-a atras la Code for România faptul că pot ajuta România făcând ceea ce pot eu mai bine, dar și faptul că am libertatea de a experimenta cu tehnologii noi. La Centru Civic am lucrat cu tehnologii care erau complet noi pentru mine la vremea respectivă.
De ce ai ales să lucrezi la proiectul ANABI?
AA1: Cred că România este țara cu potențialul cel mai mare pentru infrastructură și digitalizare și sistemul public suferă cel mai mult de lipsa lui. Fiecare din noi la un moment dat s-a lovit de această problemă și fie că a fost vorba de un lucru mic dar îngropat în munți de hârtie sau că procesul este deloc transparent, suferim toți. ANABI cred că e unul din acele sisteme care suferă de lipsa de transparență către public și foarte puțini oameni ajung să descopere ce reprezintă și care e rolul lui și ce impact are. Personal cred că ne putem face viața mult mai ușoară având informațiile potrivite la îndemână și ANABI fiind o instituție despre care personal nu știam foarte multe, m-a atras să aflu cum pot să ajut, so I joined the cause.
AA2: Pentru că în România corupția este o problemă și am sperat că prin acest proiect să ajut și eu la combaterea fenomenului. Este în același timp trist că autoritățile nu alocă fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de aplicații, dar îmi și dă speranță faptul că persoanele de la această instituție au apelat la noi pentru a rezolva problema. Pentru mine acesta este un semn că în instituții încă exista oameni dedicați și care vor sa facă lucrurile bine!
Cum a fost când ai aflat că sunteți amândoi nu numai în Code for România, dar și în același proiect? Ce reacție ai avut?
AA1: A fost amuzant pentru că inițial nu observasem ca suntem doi și mai ales că ne setasem același nume pe Slack, primeam mesaje care erau pentru Alex și lumea era confuză. La scurt timp am ajuns pe ANABI și l-am cunoscut și eu pe Alex și ne-am amuzat puțin pe treaba asta. Îți dai seama cât de mică e lumea când dai de 2 x Albu pe același metru pătrat.
AA2: Prima dată am crezut că sunt virusat și că ceva scrie în locul meu pe Slack! A fost o coincidență și faptul că prima dată când am văzut, Alex a scris ceva și despre ASE (aceeași facultate la care am fost și eu)… mi-a stat inima în loc cateva secunde. Apoi a venit și el pe ANABI, dar eu știam deja că ne cheamă la fel. Cred că s-a creat puțină confuzie printre restul colegilor la început.
Alexandru Albu (AA1) este software developer la Binovate. În timpul liber, pe lângă Code for Romania, învață copiii mari și mici JavaScript la JSLeague.
Alexandru Albu (AA2) face parte din comunitatea Code for Diaspora, locuiește în Aurskog, Norvegia, unde este consultant IT la Acando Norge.