Blocajele din educație. Despre Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație”, realizat de echipa de cercetare Civic Labs
România nu poate avea un sistem educațional funcțional fără profesori bine pregătiți. Echipa de cercetare a Code for Romania a analizat sistemul educațional pentru a înțelege provocările cu care se confruntă profesorii și cele mai nevralgice zone pentru formarea și dezvoltarea acestora. Rezultatul este Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație”, realizat de echipa noastră de cercetare Civic Labs, care explorează problemele actuale și propune soluții digitale pentru a sprijini profesorii în a deveni mai buni și mai motivați. Pentru că PUTEM transforma România împreună.
Autor: Code for Romania
România se confruntă de mulți ani cu provocări majore în domeniul educației. Reformele din ultimii ani, deși bine intenționate, au avut un impact limitat, încercând să rezolve doar probleme punctuale, fără a lua în considerare complexitatea și interdependențele din sistem. Rezultatul? Un proces continuu de "peticire" care generează aproape la fel de multe probleme pe cât încearcă să soluționeze.
Printre cei afectați se numără profesorii, care au de-a face cu o serie de provocări și presiuni constante legate de adaptarea la un sistem educațional în continuă schimbare. Procesul de intrare și dezvoltare în cariera didactică este complicat și opac, debutanții simțindu-se adesea pierduți și nesiguri. De asemenea, mulți profesori sunt formați înainte de anii '90 și întâmpină dificultăți în adoptarea noilor metode de predare și în dezvoltarea gândirii critice la elevi. Pe lângă aceste aspecte, lipsa resurselor adecvate și insuficienta pregătire continuă contribuie la o stare de stagnare și demotivare în rândul multor cadre didactice.
Aceste probleme trebuie înțelese în contextul unui sistem educațional care se confruntă cu multiple provocări, unde soluțiile punctuale nu pot rezolva provocările complexe fără o viziune integrată și coerentă pe termen lung.
Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare
La Code for Romania am derulat o cercetare amplă asupra pregătirii resurselor umane în educație pentru a înțelege care sunt cele mai mari nevoi și provocări cu care se confruntă cadrele didactice de-a lungul carierei, concretizată în Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație”.
Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație” reflectă realitatea din sistemul educațional românesc, punând accent pe punctele nevralgice care afectează formarea inițială, accesul la programe de formare continuă adaptate nevoilor reale ale profesorilor, provocările legate de retenția forței de muncă în educație etc.
Raportul nostru nu este însă doar despre probleme. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți șase soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem care sunt blocajele care stau în calea dezvoltării rurale, înțelegem care sunt acele locuri în care administrația, societatea civilă și România pot beneficia de soluții digitale cu impact.
Raportul „Pregătirea resurselor umane în educație” este parte din programul Civic Labs.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.