Code for Romania a câștigat Marele Premiu al Societății Civile, premiul special “Hope away from Home” acordat de UNHCR România și Premiul I la categoria „Proiecte realizate cu implicarea voluntarilor”
„Au dezvoltat în timp record o infrastructură digitală care să vină în sprijinul refugiaților Ucrainei”, așa a început discursul de premiere al ecosistemului Dopomoha - War Taskforce, prin care Code for Romania, alături de partenerii săi, a reușit să ajungă la două milioane de refugiați.
Autor: Code for Romania
„Au dezvoltat în timp record o infrastructură digitală care să vină în sprijinul refugiaților Ucrainei”, așa a început discursul de premiere al ecosistemului Dopomoha - War Taskforce, prin care Code for Romania, alături de partenerii săi, a reușit să ajungă la două milioane de refugiați.
Dopomoha este un ecosistem de soluții care asigură infrastructura digitală necesară pentru sprijinul refugiaților ucraineni astfel încât aceștia să acceseze informațiile și serviciile de care au nevoie. Proiectul a fost adoptat atât de Guvernul României, cât și de agențiile ONU, ca sistem oficial pentru informații și gestionarea ajutorului în România.
Dopomoha - War Taskforce a însemnat pentru Code for Romania câștigarea a trei premii în cadrul Galei Societății Civile 2023: Marele Premiu al Galei Societății Civile, premiul special “Hope away from Home” acordat de UNHCR România și Premiul I la categoria „Proiecte realizate cu implicarea voluntarilor”.
„Știți că suntem o comunitate foarte mare în spatele premiului acesta. Sunt foarte emoționat pentru recunoaștere. Este a doua oară când Code for Romania câștigă Marele Premiu la Gala Societății Civile. Prima oară a fost după ce am construit infrastrcutura de sprijin folosită de ONG-uri și de Guvern pentru sprijinul românilor în perioada COVID. A doua oară este azi, pentru infrastructura (digitală) pe care am construit-o în a doua criză, cea a refugiaților din Ucraina. Sunt două momente în care societatea civilă din România a salvat situația.
Premiul acesta, recunoașterea pe care o avem, e una pe care o împărțim cu zeci, cu sute de organizații din România. Problema este că societatea civilă salvează situația zi de zi, numai că nu este atât de văzută ca în aceste momente de criză. Mesajul pe care vreau să-l transmit este că societatea civilă își face treaba zi de zi.” a declarat la ridicarea Marelui Premiu, fondatorul Code for Romania/Commit Global, Bogdan Ivănel.
Dezvoltarea Dopomoha – War TaskForce în mai puțin de 48 de ore de la începerea războiului a fost posibilă datorită implicării comunității voluntarilor Code for Romania. Peste 500 de voluntari au fost implicați în dezvoltarea acestui ecosistem digital destinat sprijinirii refugiaților ucraineni, pentru a le facilita accesul la informații, servicii medicale, asistență și alte resurse.
Totodată, ecosistemul umanitar Dopomoha - War Taskforce a fost premiat săptămâna trecută la New York, la o ceremonie organizată în cadrul evenimentelor celei de-a 78-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, Code for Romania / Commit Global a primit Premiul Kluz for PeaceTech. Premiul recunoaște felul în care organizația a utilizat tehnologia pentru promovarea păcii, reducerea conflictelor și protejarea demnității umane și a drepturilor omului în intervenția umanitară declanșată de războiul din Ucraina.
Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 45 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. Aceste soluții au sprijinit până acum peste 20 de milioane de oameni.