Code for Romania TaskForce - Marele Premiu al Galei Societății Civile
Ecosistemul Code for Romania TaskForce - dedicat combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în România - și programul Civic Tech 911 - departamentul de tech al societății civile - s-au numărat printre proiectele câștigătoare ale ediției XIX a Galei Societății Civile!
Autor: Code for Romania
Gala Societății Civile este o competiție anuală care a devenit în cei 19 ani de activitate, unul dintre principalii susținători ai reprezentanților sectorului non-profit, neguvernamental din România. Anul acesta, în cadrul celei de-a XIX-a ediții au participat 205 inițiative, iar Code for Romania a înscris pentru jurizare 3 proiecte: Code for Romania TaskForce, Civic Tech 911 și VotONG.
Într-un an pandemic în care societatea civilă s-a activat mai mult ca oricând și a dat tot ce a putut mai bun în materie de programe, proiecte și soluții, suntem încântați că ecosistemul nostru Code for Romania TaskForce - dedicat combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în România - a câștigat atât premiul I la secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat, cât și Marele Premiu al Galei!
Alături de această performanță, suntem mândri că programul nostru de asistență pentru ONG-urile din România, CivicTech 911, a câștigat premiul II la secțiunea Programe.
Code for Romania TaskForce și-a propus să livreze în cel mai scurt timp posibil o suită de aplicații software pentru a sprijini eforturile de combatere a efectelor pandemiei în România și diaspora românească. Ecosistemul a demarat pe data de 11 martie 2020 și este compus din:
- stirioficiale.ro: informaţii din surse oficiale, agregator de ştiri din canalele media oficiale ale autorităţilor şi add-on de browser.
- datelazi.ro: vizualizare de date oficiale despre efectele pandemiei.
- cetrebuiesafac.ro: aplicație prin care poți evalua corect şi rapid deciziile pe care trebuie să le iei ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România.
- rohelp.ro: soluţie digitală dedicată ONG-urilor pentru a le ajuta sa colecteze donații online.
- jurnalmedical.ro: instrument de monitorizare a simptomelor pentru populație și colectare de date pentru Ministerul Sănătății
- diasporahub.ro: platforma digitală pentru diaspora pentru a găsi sprijin urgent peste granițe.
- cineceface.ro: proiect de informare prin care cetățenii pot obține o imagine clară asupra rolurilor diverșilor actori din societate într-o situație de urgență.
Ecosistemul de soluții a fost listat de Google și Facebook ca surse oficiale de informare pentru România, iar Uniunea Europeană a listat soluțiile în topul celor mai eficiente instrumente digitale în lupta cu efectele pandemiei.
Civic Tech 911 este un program de asistență pentru ONG-urile din România care își propune să le ajute cu orice tip de informație sau sprijin au nevoie din punct de vedere digital. Organizațiile se pot înscrie pentru a beneficia de sprijin, iar echipa potrivită de specialiști îi va consilia.
Obiectivele acestui program sunt creșterea eficienței și optimizarea costurilor și a activităților care implică produse digitale pentru organizațiile non-profit din România. În perioada 2018-2020 au beneficiat de asistență tehnică peste 250 de ONG-uri.
Code for Romania a putut să acopere un gol imens de capacitate al României într-un moment absolut critic, doar pentru că noi înșine am avut capacitate. Pandemia ne-a găsit cu o comunitate de peste 1.300 de voluntari, cu o echipă full-time puternică și stabilă, cu soluții deja proiectate pentru situații de urgență și cu un plan de intervenție pentru astfel de cazuri.
Premiile pe care Code for Romania le-a primit la cea de-a XIX-a ediție a Galei Societății Civile înseamnă recunoașterea eforturilor și competenței acestei echipe și a acestor voluntari extraordinari în numele cărora ridicăm acest premiu. Vă mulțumim tuturor!
De la stadiul de idee de cercetare și până la cel de soluție live, proiectele realizate de Code for Romania nu pot ajunge să schimbe în bine viețile românilor fără încrederea, susținerea și finanțarea lor de către partenerii noștri. Colaborarea cu autoritățile a permis acces nemijlocit și în cel mai scurt timp posibil la toate datele oficiale, lucru esențial pentru dezvoltarea soluțiilor propuse.
Vrem să le mulțumim pentru că au crezut în noi: Guvernul României, Agenția pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Romanian-American Foundation, ING Bank, Fundația Vodafone Romania, Patria Bank, Federația Fundațiilor Comunitare din România, Brigada de Comunicare Nonprofit.
__
Mențiuni în presă: news.ro ziare.com agerpres.ro iqads.ro