Logo Suplimentul Cooltural volumul 12 animat

Salutare prieteni dragi, și bine ați venit în vremuri interesante. Știți povestea cu vechiul blestem chinezesc, “Să trăiești în vremuri interesante”? E fake bineînțeles, încă o exoticizare a Orientului de l-ar face pe nenea Said să dea ochii peste cap. Dar trăim în vremuri interesante și nu doar pentru că a fost mai cald în Iulie ca în August. Au început campaniile electorale, avem moțiuni contestate în Parlament în plină vacanță parlamentară, de parcă aleșii se plictisesc pe acasă și la noi se apropie repejor noul Hack Day. Ce pot să zic, e vreme de mobilizare, orice am face așa că hai să ne punem pe bloc start și… let’s go.

Go…

Nu am început degeaba cu melodia de mai sus pentru că sample-uiește cele mai faimoase go-uri din istoria omenirii. Go-urile din melodia de mai sus sunt de la Houston, de la diversele departamente Nasa când se confirma coborârea Eagle landerului din Apollo 11 pe Lună. Dacă voi chiar credeți așa ceva. Știți voi, acea conspirație ponosită că aselenizarea nu a existat și a fost făcută într-un studio de la Hollywood încă supraviețuiește la 50 de ani de la cea mai mare realizare tehnologică a omenirii. Deși e și tehnic imposibil să fake-ui așa ceva în 1969 și uman imposibil să nu se afle.

Apropo de go, GO este și un limbaj de programare destul de simplu și light dar și un joc greu și complex. Sau poate sunt doar eu prea prost să bat calculatorul la Go pe Switch. Dacă punem laolaltă programarea și jocul de Go brusc nu sunt singurul care are dificultăți la bătutul calculatoarelor. Da, AlphaGo (construit pe tehnologie Deep Mind) l-a bătut pe Lee Sedol la unul din cele mai grele jocuri inventate de om, 4-1. Și acel 1 e outlier-ul fiind singura victorie pe care a avut-o vreodată un om împotriva lui AlphaGo. Scary? Cam. Ajungi să te închizi în casă și să scrii tâmpenii pe Twitter ca Elon Musk. Bine că nu ne poate bate încă vreun AI la go fish.

Dar cui îi pasă de Go, e un joc vechi, nobil și ponosit pe care îl joci stând la masă și gândindu-te mult… și tot te bate un calculator plictisit. Avem însă un Go mult mai important, Pokemon GO. Da, la patru ani de la lansare când eram cu toții pe străzi ca nebunii vânând după Pikachu, Pokemon GO încă rupe telefoanele mobile și scurge ultimele picături din baterii. Și o face pe mulți bani. Poate anul acesta veniturile o să fie mai scăzute din motive evidente dar comunitatea e mai puternică ca oricând. Așa că ieșiți afară prieteni și băgați niște poezie Pokemon.

#Cooltură

Hai să ne uităm și la un pic de cooltură rapidă dacă tot suntem pe Go.

Filmul Săptămânii


Pokemon: Detective Pikachu (2019, Rob Letterman) - Departe de a fi o capodoperă, Detective Pikachu e genul de film la care dai shut down la creier înainte să te uiți. DAR e amuzant pentru că vocea lui Pikachu e Ryan Reynolds, care canalizează un pic de Deadpool pentru copii și pentru că e fascinant să vezi Live-action o lume plină de pokemoni. Puteam să vă recomand ceva mai artsy sau poate chiar Go, comedia cu hoți absolut neimpresionantă din 1999 dar PIka Pika, ce naiba.

Cartea Săptămânii

Filthy Lucre: Economics for People Who Hate Capitalism (Joseph Heath 2009) - Dacă e un lucru pe care l-am învățat de la ani și ani de certat inutil pe internet cu oameni de stânga și de dreapta e că toată lumea își imaginează că știe despre ce vorbește despre partea opusă a baricadei. Ceea ce e de cele mai multe ori fals. Joseph heath deconstruiește miturile stângii despre dreapta și a dreptei despre stânga și explică niște principii economice ca la proști. Cartea asta ar trebui să fie de căpătâi pentru oricine vrea să exprime o părere economică online.

Serialul Săptămânii

Ascension (2014, Syfy) - Un alt serial care a fost cancellat după primul sezon, Ascension este o bijuterie pierdută a SF-ului. În 1963. La vârful Crizei Rachetelor din Cuba, SUA lansează o navă generațională în spațiu cu sute de oameni care să continue rasa umană și modul de viață AMERICAN dacă comuniștii răi dau cu bombă. Cincizeci de ani mai târziu noi n-am murit și nava e încă acolo undeva, trăind ca-n anii 60, ascultând rock and roll și îmbrăcându-se ca Elvis și Marilyn Monroe. SAU POATE ASTA VOR EI SĂ CREZI. Faptul că Ascension n-a fost reînnoit e o pierdere pentru omenire.


Banner Tech for Social Good Hackday ediția 20


Jocul Săptămânii

Fall Guys (2020, PC/PS4) - Un joc colorat, superb și care dă dependență Fall Guys e un gameshow japonez battle royale. Battle royale sunt Jocurile alea gen PUBG sau Fortnite unde tre să împuști alți oameni și să rămâi ultimul. Doar că aici ești un jelly bean și tre să faci diverse probe stupide ca în acele concursuri japoneze care ne plac tuturor. Și e un joc infinit mai bun ca orice battle royale. Și rapid și distractiv și accesibil pentru toate vârstele. Luați-l și hai să jucăm co-op că e super.

Internetul săptămânii

Veritasium - Is dust mostly dead skin? - E fresh, prieteni. Sunt un mare fan al youtube pentru că (cu riscul de a suna ca un clișeu) mi se pare că poți învăța chestii mai cool de la canalele de popularizare a științei de pe youtube ca de la școală. Mai ales acum când cică școala oricum o să se facă online. Canalul Veritasium e printre cele mai bune din domeniul popularizării științei și acest ultim video o dovedește.

Random-ul Săptămânii

Ghidul Onorată Instanță - Produs de Funky Citizens, Onorată instanță e fix de ce o să ai nevoie dacă trebuie vreodată să GO la proces, sau, gen, dacă vrei să fii un cetățean bun, știi?

Playlistul Săptămânii

Prieteni, Săptămâna asta vă delectează cu muzica șeful la cod și bossul la tehnologie, nimeni altul decât CTO-ul nostru, Radu Ștefănescu. Radu pare genul de manly man blând dar bazat care îți explică rapid la Hack Day ce tre să faci și cum fără să-ți piardă timpul sau să te enerveze. Mai și pleci zâmbind. Și asta e pentru că e fix genul ăla de om. Dar să vedeți ce muzică vă bagă, că vă speriați…


Săptămâna viitoare o să vă delecteze cu muzică colega noastră de la departamentul de UX al Civic Labs, Adelina, una dintre persoanele cu cea mai multă energie și bună dispoziție din Code. Și asta vă spun eu, fratele vostru zâmbăreț care nu bea cafea de frică să nu explodeze deci…

Hai gata cu Go. Stop.

Dacă tot e să vorbim de Go, GO DONATE, prieteni, și go sign up că mai e o săptămână până la Hack Day. Și na, go like and share și trimiteți un mail de feedback dacă vă mănâncă degetele.

Pe data viitoare prieteni, stay safe!

Dragoș C. GOstache