Logo Suplimentul Cooltural volumul 3

Salutare din viitorul nostru, al tuturor prieteni. Viitorul este astăzi și vine cu propriile probleme. S-au făcut multe bancuri despre 2020, s-au întâmplat destule cât pentru un deceniu, am stat în casă, am ieșit din casă, lucrăm de acasă, pe scurt viața noastră a fost schimbată într-un mod fundamental și o să rămână o vreme așa. Dar e ok pentru că suntem campioni la adaptare.

A-dap-a-dap-taaaa-tion

Schimbarea e perpetuă în natură, inclusiv în natura umană. Încă din perioada preistorică principalele trăsături ale omului, care l-au pus în vârful piramidei trofice, au fost reziliența și adaptabilitatea. Aceste două trăsături care ne-au făcut șefi planetari deși nu avem gheare, colți sau venin este fix ce ne trebuie în această perioadă de renegociere a mediului înconjurător. Hey, natura se schimbă, orașele sunt mai puțin poluate și la fel sunt și seismometrele. Noi de ce nu ne-am adapta la noile condiții?

Pentru început se pare că lucratul de acasă, pentru cei care au privilegiul să poată face asta, va rămâne parte din viața noastră de zi cu zi. Ăsta e un lucru bun și ar trebui să devine parte din rutina noastră, și parte din planurile long term ale angajatorilor. ȘI din planurile personale pentru că munca de acasă depășește sfera muncii și poate ajunge să afecteze calitatea vieții personale. Adaptarea merge mai departe însă, cum facem ca viețile noastre să arate relativ similar în ciuda schimbărilor economice și [de sănătate publică](https://www.forbes.com/sites/madhukarpai/2020/04/06/can-we-reimagine-global-health-in-the-post-pandemic-world/#3d9840314c22? O serie de opinii au fost deja lansate despre cum vor arăta birourile, cum vor arăta restaurantele sau călătoriile Și dacă unele lucruri par evidente altele nu sunt. Un lucru e cert, schimbarea vine. Poate va însemna biciclete electrice și spații pietonale. Poate va însemna recalificare. Poate va fi business as usual. Orice s-ar întâmpla, vom trece și peste asta.

#Cooltură

Tematica coolturală de săptămâna asta e pisici. Pentru că pisicile sunt supar.

Filmul Săptămânii


A Talking Cat!?! (2013 David DeCoteau) Dincolo de faptul că David DeCoteau e o legendă a industriei de filme amuzant de proaste, ce și-a învățat meseria sub Regele Roger Corman înainte de a dezvolta un… stil aparte (a se citi plin de bărbați tineri la bustul gol ) A talking Cat e o capodoperă. Un film absolut banal ce pare filmat pe 50 de lei și un pachet de gumă e ridicat din mediocritate spre culmile dezastrului de rolul atroce al lui Eric Roberts (vocea pisicii), și efectele speciale dezastruoase. Dacă vă plac filmele amuzant de proaste, nu puteți rata acest film.

Cartea Săptămânii

A Street Cat Named Bob and How He saved my Life (2013, James Bowen) Cartea autobiografică a lui James Bowen nu doar că a devenit un best seller, și un film dar a născut o serie de cărți pentru copii și încă una pentru adulți de toate vârstele. Fără a fi o capodoperă A street cat named Bob e o poveste cu umor despre cum salvarea ne poate veni adesea din cele mai ciudate colțuri și despre cum viața ni se poate schimba fundamental în bine dacă avem încredere în noi și mai ales în pisici. Bob, pisica care a născut întreaga poveste a plecat în raiul pisicesc săptămâna aceasta, după o viață lungă de “cel puțin 14 ani”.

Serialul Săptămânii

Tiger King (2020) E greu să nu te uiți la un accident feroviar. Curiozitatea morbidă e omniprezentă și puține seriale au stimulat latura aia morbidă a noastră, a tuturor ca Tiger King. Un serial absolut captivant despre crime, bigamie, politică, muzică country, droguri și, cu voia dvs. ultimii pe listă, Tigri. Pentru că la baza întregului serial stă faptul că în Statele Unite sunt mai mulți tigri în captivitate decât sunt în libertate în restul lumii. Crescuți în ferme speciale de parcă sunt pudeli. Și dubioșeniile de abia încep.

Jocul Săptămânii


Neko Atsume (2014) Neko Atsume e un joc foarte simplu. Trebuie să colecționezi pisici. Le atragi la tine în curte cu diverse mâncăruri și jucării și încerci să le găsești pe alea rare. Sunt 66 de pisici, din care 26 rare și deși poate conceptul nu sună ca cel mai engaging joc din lume, odată ce te-ai apucat de Neko Atsume o să tot revii la el, pentru că dă dependență serioasă, dar așa, zen.

Internetul Săptămânii


SAIL Cat Cred că am mai postat asta odată, într-un link dump mai vechi, dar ăsta rămâne unul dintre cele mai bune chestii de pe internet.

Random-ul Săptămânii

LOLCODE Dacă vă era dor de LolCats dar nu aveți timp să browsuiți meme interminabile din anii 2000 pentru că sunteți adulți acum și aveți un job în programare, nu vă faceți probleme! De ce să nu îmbinați (in)utilul cu plăcutul dar mai ales cu stupidul și să nu programați direct în lolspreak. I can has compiler too! Lolcode, la fel ca Dogecoin e o glumă care a mers un pic cam departe. Dar ăsta e internetul și glumele care merg prea departe sunt la ele acasă.

Playlist-ul săptămânii

Code for Romania este acum și pe Spotify. Și săptămâna asta @catileptic unul din oamenii de bază ai Code ne-a pregătit un playlist Miaununat, care ne duce de la Laibach și Porcupine tree Nightwish.

Săptămâna viitoare vi se pregătește ceva muzical aparte mixat de însuși Bogdan Ivănel, până atunci, selecția Alexandrei e aici:


Si cu asta, prieteni, cred că am tras destul mâța de coadă.

Code for Romania suntem noi cu toții. Și ne bazăm pe entuziasmul tuturor, dar mai ales pe donații și dedicație. Noi vă așteptăm la Hack Day dar nu mi-aș face datoria dacă nu v-aș spune că încă puteți da bani la Code ABSOLUT GRATIS redirecționând 3,5% din impozitele pe care le dați oricum la stat. Și o puteți face pentru următorii doi ani, ca să nu vă umplu inbox-ul și la anu’.

Până data viitoare, succes și sănătate prieteni!

Dragoș C. Costache

That Darn Cat