Cu cine trebuie să vorbesc? Despre Raportul „O mai bună relație cetățean-stat”, realizat de echipa de cercetare Civic Labs
Interacțiunea dintre cetățeni și stat este crucială pentru funcționarea unei societăți eficiente și transparente. Timp de un an, echipa de cercetare a Code for Romania a cercetat modul în care cetățenii interacționează cu instituțiile statului pentru a înțelege cu adevărat provocările cu care se confruntă, inclusiv dificultățile legate de accesibilitate și complexitatea procedurilor.
Rezultatul este Raportul „O mai bună relație cetățean-stat”, realizat de echipa noastră de cercetare Civic Labs, în care privim problemele actuale, dar propunem și soluțiile digitale necesare pentru a transforma interacțiunea dintre cetățeni și autorități într-un proces mai simplu și mai eficient. Pentru că PUTEM transforma România împreună.
Autor: Code for Romania
În relația cu statul, care ar trebui să le servească interesele, mulți cetățeni se confruntă cu frustrare din cauza ineficienței autorităților. Dificultățile în comunicarea cu instituțiile publice și procesele complicate și greu accesibile sunt probleme frecvente.
Deși cetățenii au la dispoziție diverse proceduri, cum ar fi depunerea solicitărilor de informații publice, transmiterea de opinii în consultările publice, și depunerea petițiilor și reclamațiilor administrative, gradul de accesare a acestor canale, performanța instituțiilor și limbajul complicat al legilor îngreunează exprimarea eficientă a plângerilor și opiniilor.
Raportul „O mai bună relație cetățean-stat”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Ineficiența comunicării este o problemă des întâlnită. Crearea unui context propice pentru facilitarea acesteia necesită eforturi comune: presiune publică pentru accesibilizarea canalelor și colaborare între administrația centrală și locală.
Mai mult, pandemia a amplificat aceste lacune, accentuând necesitatea unor reforme esențiale pentru a îmbunătăți modul în care cetățenii interacționează cu instituțiile.
Raportul „O mai bună relație cetățean-stat” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare
La Code for Romania am derulat timp de un an o cercetare amplă asupra comunicării cetățean-stat și a eficienței instituțiilor publice pentru a înțelege care sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă cetățenii în interacțiunea cu autoritățile, concretizată în Raportul „O mai bună relație cetățean-stat”.
Raportul „O mai bună relație cetățean-stat” reflectă realitatea ineficienței și dificultăților întâmpinate de cetățeni în comunicarea cu instituțiile publice din România. Reflectă problemele frecvente, cum ar fi procedurile complicate, accesibilitatea redusă și limbajul tehnic al legilor, care îngreunează exprimarea eficientă a plângerilor și opiniilor.
Raportul nostru nu este însă doar despre identificarea problemelor. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți 11 soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem care sunt blocajele care stau în calea dezvoltării rurale, înțelegem care sunt acele locuri în care administrația, societatea civilă și România pot beneficia de soluții digitale cu impact.
Raportul „O mai bună relație cetățean-stat” este parte din programul Civic Labs.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.