Discursul fondatorului și președintelui Code for Romania / Commit Global, Bogdan Ivănel, la evenimentul „O lume mai bună este Made in Romania: Commit Global”
Commit Global, prima organizație globală pornită din România pe coloana vertebrală a Code for Romania. Organizația care digitalizează societatea civilă la nivel global, care asigură gratuit sistemele informatice necesare asigurării asistenței umanitare, managementului dezastrelor, protecției drepturilor omului și a grupurilor vulnerabile, de la un ONG către alte zeci de mii de ONG-uri, pentru ca milioane de oameni în situație critică să primească ajutorul de care au nevoie, la timp.
Autor: Code For Romania
Domnule președinte,
Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase, pentru recunoașterea prin decorarea oferită azi și pentru sprijinul promis.
Excelențe,
Doamnelor și domnilor,
Prezența dumneavoastră împreună în această sală este nu doar o recunoaștere fantastică a muncii noastre pentru care vă mulțumesc din tot sufletul, dar și simbolul perfect al etosului Code for Romania. Avem alături de noi foști și actuali miniștri, persoane cheie din partea tuturor partidelor politice parlamentare democratice, conducătorii unor instituții cheie, alături de peste 80 de organizații neguvernamentale, reprezentanți ai presei și ai principalelor universități. Celor patru sectoare ale serviciului public care atât de rar se întâlnesc, li s-au alăturat azi peste 100 de reprezentanți ai mediului de business, ai marilor finanțatori și ai ambasadelor.
Lipsesc din sală sute de eroi discreți din comunitatea noastră, din ONG-urile partenere și din instituții publice, care zi de zi își fac treaba în serviciul public cu plus de măsură și care au făcut posibil prin sacrificiu personal tot ce am construit împreună. Și pentru asta vreau să le mulțumim și să-i aplaudăm.
De opt ani, Code for Romania construiește o Românie mai bună, unind. Aducând cu încăpățânare împreună statul, societatea civilă și mediul de business în jurul unor obiective care păreau improbabile, dar erau necesare. De opt ani, împreună cu fiecare dintre voi, transformăm improbabilul în realitate.
Într-o țară prea convinsă că nu se poate, am arătat în acești ani împreună că de fapt PUTEM.
Că PUTEM cu greu, dar PUTEM, doborî percepțiile și practicile care îndepărtează de prea mult timp statul de societatea civilă.
Că PUTEM lucra împreună în serviciul public.
Că PUTEM în România construi infrastructură.
Infrastructura Binelui pe care o construim de opt ani încoace are astăzi 55 de soluții critice fără de care nu ne mai putem imagina România.
A 56-a va fi lansată chiar săptămâna aceasta: un sistem de management pentru cazurile de violență domestică, care asigură trasabilitatea datelor, transmiterea de cazuri între ONG-uri și integrarea între toate punctele de intrare pentru ca fiecare persoană să fie în siguranță și să găsească sprijinul de care are nevoie, un sistem în care vor coopera zeci de autorități publice și ONG-uri, într-o nouă măsură a ce putem face împreună.
Multe dintre cele 56 de soluții, inclusiv aceasta, sunt fără precedent nu doar în România, ci oriunde în lume. Luate împreună, cele 56 de soluții live și cele 260 de soluții care așteaptă să fie construite formează Infrastructura Binelui, un ecosistem digital complex care accelerează și eficientizează intervenția societății civile și a partenerilor săi instituționali. O Infrastructură unică în lume.
Fără precedent oriunde în lume este și infrastructura integrată de asistență umanitară construită în primele zile ale războiului din Ucraina. Primele cuvinte care s-au auzit în biroul UNHCR când au văzut soluțiile construite de noi și operaționalizate alături de Guvern, DSU și zeci de ONG-uri a fost: We wish we had this back in Lebanon - Ne-am fi dorit să avem aceste soluții în Liban.
Acela a fost momentul în care am realizat că Infrastructura Binelui pe care noi o construiam în România nu este doar fără precedent în lume, dar că este vital ca ea să ajungă la ONG-urile, agențiile și organizațiile din întreaga lume. Pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să spună „Ne-am fi dorit să avem aceste soluții în Liban… sau în Moldova… sau în Germania…, când viețile oamenilor depind de asta.
Realitatea este că trăim într-o lume în criză. Efectele climatice devin tot mai dure, conflictele armate se înmulțesc, iar democrația și protecția drepturilor omului sunt supuse la niște presiuni fără precedent în ultimii 70 de ani. În mijlocul acestor crize care se adâncesc una pe alta și produc tot mai multă vulnerabilitate, ne punem cu toții speranța în societatea civilă pentru a veni cu soluții, pentru a ne proteja, pentru a ne salva.
Însă realitatea este că societatea civilă însăși, de la cele mai puternice organizații precum Crucea Roșie, până la cele mai mici, este vulnerabilă și burned-out în lupta cu aceste crize. Tehnologia poate fi răspunsul la această criză, oferind societății civile și partenerilor instituționali treapta de viteză în plus de care au nevoie.
Viziunea noastră este crearea unei Infrastructuri a Binelui la nivel global. Soluții digitale care pot fi utilizate în comun de către ONG-uri, instituții și agenții oriunde în lume.
Tehnologia este agnostică de limbă și de geografie. Un cutremur se petrece la fel. Alegerile se desfășoară la fel. Și managementul cazurilor de violență domestică sau al pacienților cronici are aceleași rigori peste tot. Infrastructura Binelui construită în România poate fi reutilizată oriunde în lume.
Viziunea aceasta se cheamă Commit Global, prima organizație globală pornită din România pe coloana vertebrală a Code for Romania. Organizația care digitalizează societatea civilă la nivel global, care asigură gratuit sistemele informatice necesare asigurării asistenței umanitare, managementului dezastrelor, protecției drepturilor omului și a grupurilor vulnerabile, de la un ONG către alte zeci de mii de ONG-uri, pentru ca milioane de oameni în situație critică să primească ajutorul de care au nevoie, la timp.
Este o viziune care deja a convins la nivel internațional. Am fost primiți cu căldură și foarte mult sprijin de către Guvernul olandez și primărie, în a doua noastră casă, la Haga, iar în urmă cu patru zile Guvernul german a semnat un sprijin financiar strategic pentru Commit Global. Aceștia sunt doar câțiva dintre actorii globali cheie care ni s-au alăturat.
Și rezultatele încep deja să se vadă.
Ultimele alegeri din Polonia au fost monitorizate independent de către societatea civilă poloneză folosind Monitorizare Vot. În iunie, facem din nou ceva fără precedent: societatea civilă din întreaga Uniune Europeană va monitoriza alegerile europarlamentare prin același sistem.
Colegii mei lucrează zi și noapte pentru a implementa infrastructura umanitară în Armenia în sprijinul refugiaților din Nagorno Karabah, precum și în Orientul Mijlociu.
În Moldova, Georgia, Olanda și Franța, ONG-urile au început deja să utilizeze soluții cheie din Infrastructura Binelui, iar acum lucrăm cu multiple coaliții de organizații din Africa pentru a le asigura același sprijin.
România și Code for Romania sunt ancora acestei întregi infrastructuri vitale. Aici se proiectează și se construiesc toate aceste soluții și ele sunt implementate și pilotate prima oară în țara noastră. Este modul în care nu doar ne menținem promisiunea făcută acum opt ani României, ci o dublăm. România devine pentru prima oară în istorie, nu doar casa, ci și centrul focal al unei organizații globale vitale.
Este o oportunitate fără precedent pe care noi am creat-o pentru România.
Este o șansă de dezvoltare fără precedent, este un câștig reputațional fără precedent pentru țară, este un privilegiu, dar și o responsabilitate fără precedent.
O responsabilitate pentru noi toți de a lucra împreună și de a arăta lumii un model.
Împreună cu echipa mea am deschis drumul. Acum avem nevoie de voi.
Avem nevoie de universități, pentru a construi împreună următoarele generații ale celor care pot proiecta, construi și administra Infrastructura Binelui.
Avem nevoie de fiecare dintre ONG-urile României și de fiecare dintre instituțiile României pentru a putea implementa Infrastructura Binelui cu succes împreună.
Avem nevoie de fiecare dintre jurnaliștii și comunicatorii din sală pentru a ne ajuta să spunem povestea aceasta a României și pentru a ajunge cu soluțiile noastre la cât mai mulți dintre cei care au nevoie de ele.
Și, foarte important, avem nevoie de mediul de business și de finanțatori care să facă alături de noi acest pas curajos și strategic de a finanța Infrastructura Binelui, de a oferi astfel societății civile și României mecanismele necesare pentru a accelera schimbarea în bine și a face din România țara de care putem fi mândri.
Avem datoria să nu-i lăsăm în urmă în cursa digitalizării pe aceia de care viețile noastre depind.
Mulți dintre voi știu povestea mea personală. Știți că m-am întors în România după 11 ani petrecuți în străinătate și mulți m-ați întrebat de ce. M-am întors în România pentru că am găsit aici, în voi și în cei care au format treptat comunitatea de peste 3000 de oameni din jurul Code for Romania, o hotărâre, o încăpățânare mai mare decât am văzut oriunde în lume de a schimba lucrurile în bine. și alături de hotărârea aceasta am găsit un spirit inovator, o resursă continuă de gândire laterală, de a găsi soluții acolo unde pare că nu mai sunt.
În cele mai bune momente ale noastre, noi, cei din România, suntem generoși, suntem căpoși și suntem creativi. Poate puterea Code for Romania este aceea de a oferi spațiul acestor virtuți să se exprime și să creeze o Românie mai bună.
Aceste virtuți ne-au adus aici și aceste virtuți ne pot duce mai departe, împreună.
România, casa globală a tehnologiei civice.
România, modelul de colaborare între stat și societate civilă.
Eu cred că da.
Noi credem că da.
La fel ca în acești opt ani, PUTEM, dar putem doar împreună.
Pentru prima oară în istorie, o lume mai bună este construită în România. Nu ca excepție, ci ca proiect de țară.