Educația la răscruce. Despre Raportul „Abilități pentru viața reală”, realizat de echipa de cercetare Civic Labs
Într-o țară în care provocările educaționale sunt o realitate zilnică, echipa de cercetare a Code for Romania a petrecut un an analizând în profunzime sistemul pentru a identifica cele mai nevralgice zone ce afectează dezvoltarea tinerilor și a înțelege cu adevărat complexitatea problemelor cu care aceștia se confruntă. Rezultatul este Raportul „Abilități pentru viața reală”, realizat de echipa noastră de cercetare Civic Labs, în care privim problemele actuale, dar propunem și soluțiile digitale necesare pentru a transforma viața rurală. Pentru că PUTEM transforma România împreună.
Autor: Code for Romania
Sistemul educațional actual este învechit și nu ține pasul cu revoluțiile sociale prin care a trecut omenirea. În prezent, pentru a avea o viață împlinită, oamenii au nevoie de mult mai mult decât cunoștințele de bază. Ei trebuie să știe să opereze un calculator, să verifice surse de informație, să înțeleagă concepte financiare și să aibă abilități esențiale precum sănătatea mintală și emoțională, dezbaterea, asertivitatea și munca în echipă.
În România, situația este și mai critică, cu 23 de miniștri ai educației în 30 de ani și multe reforme eșuate. Mulți tineri ajung la maturitate fără abilități de bază necesare pentru a fi adulți funcționali. Deși școala rămâne axată pe adaptarea la piața muncii, schimbările tehnologice rapide cer pregătiri noi pentru meserii și industrii emergente.
Suntem într-un punct vulnerabil: sistemul educațional nu mai oferă cunoștințele practice necesare, iar părinții nu pot acoperi singuri toate nevoile educaționale ale copiilor lor.
Raportul „Abilități pentru viața reală”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Raportul „Abilități pentru viața reală” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare
La Code for Romania am derulat timp de un an o cercetare amplă asupra sistemului educațional pentru a înțelege care sunt cele mai mari provocări pentru tinerii din România, cercetare concretizată în Raportul „Abilități pentru viața reală”.
Raportul „Abilități pentru viața reală” reflectă realitatea mediului educațional din România, evidențiind atât lipsurile, cât și nevoile urgente de reformă.
Raportul nostru nu este însă doar despre probleme. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți 42 de soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem care sunt blocajele care stau în calea dezvoltării rurale, înțelegem care sunt acele locuri în care administrația, societatea civilă și România pot beneficia de soluții digitale cu impact.
Raportul „Abilități pentru viața reală” este parte din programul Civic Labs.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.