Joi 24 februarie, Code for Romania a anunțat că își oprește activitatea obișnuită și că își îndreaptă toate eforturile echipei și comunității de peste 2700 de voluntari spre construcția infrastructurii digitale de care societatea civilă și autoritățile au nevoie pentru administrarea situațiilor de urgență. Află mai multe aici și susține-ne cu o donație trimițând un SMS cu textul PUTEM la 8864. Împreună PUTEM.

Hotărârea Code for Romania cu privirea la invitația în grupul de lucru "Law and Technology Lab"

Am primit invitația de a face parte din grupul de lucru “Law and Technology Lab”, o inițiativă a Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților ce vizează elaborarea de viitoare acte normative în domeniul IT&C.

Decizie Grup De Lucru

Există într-adevăr o reală nevoie de creștere a dialogului între Parlament, societatea civilă și actorii sociali și de o includere a stakeholderilor și a experților din domeniu în procesul legislativ. Însă, ca acest proces să fie unul funcțional și să aducă rezultatele așteptate, este nevoie de o reprezentare echitabilă a tuturor acestor actori, urmărind atât bunele practici internaționale și europene, cât și legislația în vigoare.
În acest sens, am solicitat încă de la început inițiatorilor o reprezentare echilibrată între mediul academic, societatea civilă și patronate în acest grup de lucru. Am făcut propuneri pentru cooptarea altor actori din societatea civilă cu experiență vastă în analiza politicilor publice din domeniul digitalizării precum și a reprezentanților mediului academic. 

Dacă cerința noastră cu privire la prezența mediului academic a fost acceptată prin includerea a 3 universități, în componența finală a acestui grup de lucru care ne-a fost comunicată regăsim 5 organizații patronale și un singur reprezentant al societății civile cu experiență dovedită în domeniu, Code for Romania. În aceste condiții, considerăm că acest grup de lucru nu își poate atinge obiectivele, lipsindu-i reprezentativitatea și echilibrul între actorii sociali. 
În acest context, am luat decizia de a nu lua parte în acest moment ca membri în “Law and Technology Lab” până când structura acestui grup de lucru nu va fi lărgită sau adaptată, astfel încât componența acestuia să includă organizații cu experiență dovedită în domeniu și să reprezinte un echilibru între toți actorii sociali: patronate, societate civilă, mediu academic și sindicate. Cerem de asemenea setarea unor criterii obiective pentru calificarea în grupul de lucru.
Facem publică această hotărâre pentru ca întreaga comunitatea din jurul Code for Romania, echipa noastră, voluntarii noștri, finanțatorii, sponsorii și susținătorii noștri să cunoască cât se poate de transparent motivele din spatele ei.
 

***


Pe 10 decembrie 2020, Code for Romania a anunțat un plan de digitalizare a României în 5 ani. În cadrul său ne-am luat angajamentul de a proiecta soluțiile digitale de care România are nevoie în 37 de domenii cheie pentru dezvoltarea sa și de a depune toate eforturile de care suntem capabili pentru dezvoltarea și implementarea lor. 
Când am plecat la acest drum aveam 115 soluții proiectate și 21 de soluții live.
Astăzi, un an mai târziu, avem peste 200 de soluții proiectate și 29 sunt lansate live, schimbând în bine viețile românilor.
Planul propus de noi include și o serie de politici publice care să creeze cadrul pentru digitalizarea României la nivel instituțional. Sunt câteva reforme esențiale propuse de către Code for Romania în ultimii 3 ani tuturor guvernelor. 
Solicităm în continuare implementarea de urgență a 3 reforme strategice vitale în strategia de digitalizare a statului român. Considerăm că fără: 
* crearea și dezvoltarea capacității de analiză și proiectare a statului urmând modelele de succes precum US Digital Services și Gov .UK, 
* stabilirea unor standarde de livrare a software-ul guvernamental prin legislație, 
* impunerea principiului share&reuse (reutilizare) ca politică standard pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României, urmând cerințele Uniunii Europene,
cele aproximativ 6 miliarde de euro alocate digitalizării în România prin PNRR vor fi risipite ratând o șansă istorică de dezvoltare și atragând semnale profund negative cu privire la mecanismele de cheltuire a banilor europeni. 

În lipsa acțiunii statului, Code for Romania a acționat în ultimul an din societatea civilă pentru aceste 3 reforme:
* punând bazele alături de Facultatea de Științe Politice a Universității din București și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca a unui program de training pentru experți în procese de transformare digitală în sectorul public cu obiectivul de a crea o primă generație de specialiști în designul serviciilor publice digitale;
* începând la Facultatea de Științe Politice a Universității din București primul curs extins de Citizen Experience Design pentru Servicii Publice;
* dialogând constant cu autoritățile locale și centrale din România pentru a le convinge de avantajele unui comportament de tip share & reuse;
* având un dialog constant cu instituțiile Uniunii Europene în încercarea de a crea mecanismele pentru a încuraja reutilizarea soluțiilor digitale în administrația publică din România și transferul de bune practici spre statul român. 
Ne exprimăm în continuare disponibilitatea și interesul de a intra în parteneriate reale cu factorii decizionali și de a ne folosi toată competența pentru a construi premisele unei digitalizări reale în interesul cetățenilor.