Importanța echipei potrivite în development
Acum, dintr-o singură privire în jur, ne dăm seama că soluțiile digitale au devenit un catalizator pentru schimbare socială în multe domenii. În cazul nostru, dezvoltarea unei aplicații a devenit mai mult decât scrierea unor linii de cod și s-a transformat într-o poveste cu impact semnificativ asupra vieții oamenilor. Astfel, devine o poveste de efort colectiv, abilități tehnice și dorința de a face o lume mai bună pentru toți.
Ceasul bun este o aplicație mobilă care a luat viață din dorința de a aduce o schimbare în viața celor care trăiesc sau au trăit în instituții și care au nevoie de sprijin. Cu ajutorul eforturilor echipei codelabs, am reușit să aducem Ceasul bun de la concept la un instrument esențial în lupta pentru drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități și mai ales a celor care au trecut sau trec prin traume provocate de abuzuri.
Concret, Ceasul bun este prima soluție digitală care permite persoanelor cu dizabilități instituționalizate să se apere și să reclame abuzurile pe care le trăiesc. Este o soluție care educă, expune și denunță comportamentul abuziv și exploatator. Ultimul an a demonstrat necesitatea acestui instrument de raportare în servicii sociale și medicale, publice și private. La nivel național există 50.000 de persoane instituționalizate care fie nu au posibilitatea de a contacta sistemul de justiție în cazul în care trăiesc abuzuri, fie au acces limitat.
Echipa potrivită
Pentru a găsi o echipă potrivită există câteva ingrediente necesare de la început: disponibilitatea unor oameni cu experiență, adaptarea la o echipă formată rapid în jurul unui concept de soluție, flexibilitatea echipei în a ajusta proiectul pe parcursul său când apar noi modificări. Colaborarea cu codelabs ne-a ajutat să găsim oamenii potriviți pentru acest proiect care iese din tiparele unui produs IT standard, prin natura beneficiarilor săi.
De la un formular simplu în câțiva pași, așa cum era Ceasul bun inițial conceptualizat, am ajuns la o aplicație accesibilă pentru cei care nu aud, nu văd, nu pot înțelege procese complexe sau nu pot citi. Ne-am dorit ca tehnologia să amelioreze, acolo unde se poate, intersecționalitatea - acele momente când mai multe vulnerabilități se suprapun.
Deși cercetarea ne-a ajutat să ne conturăm nevoile la care aplicația ar trebui să răspundă, ingredientul secret a fost echipa. O echipă de profesioniști dedicați care s-a unit pentru a face nu doar o aplicație care funcționează, ci o aplicație care își atinge obiectivele la fiecare raportare trimisă și care este cu adevărat accesibilă.
Comunicare și coordonare
Lumea IT este plină de nenumărate metodologii de lucru care promit livrarea soluțiilor software în cel mai eficient mod posibil. Realitatea lucrului la proiecte cu perimetru variabil, care au nevoie de ajustări și adaptări constante, este că ai nevoie de sincronizare continuă cu echipa pentru a nu irosi resurse nenecesare pe componente sau funcționalități insuficient clarificate.
De multe ori, experiența extinsă într-un domeniu poate lucra și împotriva ta ca developer sau designer, pentru că te poți păcăli ușor că știi ce trebuie implementat la fiecare pas din proiect, fără prea multe explicații sau artefacte de design. Colaborarea foarte strânsă dintre echipa code labs și departamentul de product management al Code for Romania a reușit să evite aceste pericole și să livreze un produs foarte necesar fără dificultate.
Standarde de livrare
În general, în dezvoltarea soluțiilor software este vital ca ele să respecte o serie de standarde. Unul dintre cele mai importante este cel care face referire la accesibilitate, pentru a ne asigura că orice produs digital pus la dispoziția oamenilor este incluziv. Dar în contextul dezvoltării de soluții care adresează direct persoanele care fie utilizează software asistiv, fie au nevoi foarte specifice în interacțiunea cu un instrument online, standardele pe care le urmărim în dezvoltare sunt diferite și foarte particulare. De la alternative de ascultare sau înregistrare vocală, la dimensiuni de fonturi, la tipuri de pictograme, praguri de contrast, număr de elemente interactive pe pagină, poziționarea acestora, declanșatoare de acțiuni ale sistemului și până la accesibilitatea limbajului utilizat în aplicație, toate aceste lucruri au fost traduse în funcționalități specifice, care azi formează o aplicație esențială pentru persoanele vulnerabile.
Mai mult, dezvoltarea de soluții open source pune o presiune mare pe developeri de obicei, pentru că publicarea codului sursă al aplicațiilor înseamnă și deschiderea la a primi feedback nu doar de la utilizatori, ci și din partea comunității de profesioniști în IT care pot evalua calitatea muncii depuse și arhitectura implementării soluției.
În cazul proiectelor cu impact social, știm că fiecare detaliu contează. Oamenii care vor folosi aplicația Ceasul bun depind de ea pentru a obține sprijin, informații și conexiuni vitale. Aici am simțit cel mai mult cât de important a fost să lucrăm cu o echipă care a răspuns în timp real la fiecare modificare cerută în urma testărilor făcute cu beneficiarii direcți ai aplicației.