Link Dump #10
Două subiecte avansate intră pe shuffle astăzi. Cu un interviu Bonus!
Autor: Dragoș Costache
Bună să vă fie inima prieteni. Ne pregătim pentru turul doi al alegerilor și iar o să fiu ocupat tot weekend-ul așa că am zis să băgăm un link dump care să vă țină ocupați. Săptămâna asta discutăm despre materiale avansate și exotice și oferim recomandări de podcsturi.
Tare ca piatra – Încă din preistorie am căutat ca specie să găsim cele mai bune materiale pentru uneltele pe care le folosim. Dacă pe vremuri am avut ca etalon piatra, bronzul și fierul, oțelul și diamantul astăzi avem graphene-ul ca cel mai rezistent și în general cel mai cel material imaginabil. Dar stai că și rudele mai rotunde ale graphene-ului au aplicații practice și nu doar în făcut arme și armuri. Materialele exotice sunt ultima frontieră a ingineriei cu surse de inspirație variate și cu aplicații infinite în îmbunătățirea vieților noastre. Luați ca exemplu Aerogelul, cel mai ușor material din lume, ce poate avea aplicații atât în izolarea termică a clădirilor monument istoric cât și în terraformarea planetei Marte. Și aerogelul e doar un material din sute pe care institutele de cercetare le descoperă de câțiva ani buni. Poate cele mai importante descoperiri practice ce folosesc noi materiale exotice sunt bateriile mai bune de care vom avea nevoie dacă e să facem tranziția de la mașini pe benzină la electrice. Până una-alta avem deja materiale nou-descoperite în casă, precum noile pungi de plastic biodegradabil. Dacă aveți încă pungi vechi de plastic nedegradabil, stați liniștiți, viața a găsit o cale.
Video Killed the radio star? – Dacă tot vorbim de viață hai să vorbim de viața noastră de fiecare zi. Fie că mergeți cu metroul sau mașina aveți cel mai probabil mult timp de pierdut în drum spre muncă și înapoi, la sală, prin parc sau chiar seara înainte de culcare. Aveți nevoie de podcasturi în viața voastră. Ce e un podcast? E ca o emisiune de radio dar pe subiectele care te interesează pe tine. Când zic ca o emisiune de radio mă refer la un pectru destul de larg de la emisiuni despre sexualitate sau jocuri și până la povestiri serializate bizare într-un univers macabru dar amuzant. Hai să o luăm pe categorii de la podcasturile clasice. Vreți un podcast de filme mult prea lung? The Projection Booth e ce vă trebuie. Unul de filme proaste? The Flop House. Vreți să-l auziți pe tipul din reclamele alea apple făcând pe judecătorul în „procese” triviale? Podcast. Chestii cool în general? Podcast. Filosofie? Podcast! Econnomie bizară? Podcast! Povestiri scary reale? Podcast (și serial pe amazon prime!) Povești reale despre crime? Podcast. Povești false despre crime? Podcast. Lumea podcasturilor e infinită și nu mă refer aici doar la podcasturile în engleză. Avem și pe plaiuri mioritice podcasturi cu duiumul, de la podcasturi de comedie cu comedianți la podcasturi de adormit copii cu comedianți la… îs multe cu comedianți nu o să mint. Dar hey, avem un podcast de bere și Pe Bune de la prietenii Decât o revistă, Podcastul lui Codru despre probleme civice și de Katai probabil că știți deja și… mai sunt dar hai să începem cu astea și când le terminați vă recomand și thinking allowed.
Dacă tot vorbim de audio săptămâna asta, linkul străvechi nu poate fi altceva decât emisiunea radio a lui Orson Welles din 1938 care a scos din casă și băgat în panică sute de oameni, convinși că sunt invadați de marțieni. Sau poate că nu?
Bonus, dacă tot v-am tot vorbit de podcasturi hai să vă dau și un interviu cu propriul nostru om care lucrează în industrie. Andrei Onel lucrează la aplicații de podcasting și în timpul liber e basically un supererou Code for Romania. Enjoy!
Hei dar știi ce nu e incert?
Faptul că noi ne bazăm pe donațiile voastre.
Așa că nu ezitați să donați, noi vă iubim oricum dar… na.
Dragoș C. Costache
Vine si Podcastul Code Curând