Monitorizare Vot - Vote Monitor: Reunim la București ONG-urile europene în prima inițiativă de observare independentă consolidată a alegerilor europarlamentare la nivelul UE
În 2024, alegerile europarlamentare pot fi observate de cetățeni, în mod sincron, în secții de votare din opt state ale Uniunii Europene. În acest scop, Code for Romania / Commit Global aduce săptămâna aceasta la București ONG-urile care participă la observarea procesului electoral în statele a căror legislație permite cetățenilor să se implice în acest demers. Observarea independentă a alegerilor va fi realizată de observatori acreditați independenți prin Vote Monitor - Monitorizare Vot, aplicația creată de Code for Romania în 2016, care a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea a opt runde electorale distincte în România și Polonia, pe continentul european.
Autor: Code for Romania
București, 23 aprilie 2024: Code for Romania / Commit Global derulează între 23 și 26 aprilie o serie de workshopuri și ateliere alături de organizații neguvernamentale europene în pregătirea primului proces de observare consolidată a alegerilor europene între 6 și 9 iunie 2024, care se va realiza prin aplicația Vote Monitor, dezvoltată de Code for Romania.
În anul 2024 alegerile europarlamentare pot fi observate de cetățeni, în mod sincron, în secții de votare din opt state ale Uniunii Europene. În acest scop, Code for Romania / Commit Global aduce săptămâna aceasta, la București, organizațiile neguvernamentale care participă la observarea procesului electoral în statele a căror legislație permite cetățenilor să se implice în acest demers.
Observarea independentă a alegerilor va fi realizată de observatori acreditați independenți prin Vote Monitor - Monitorizare Vot, aplicația creată de Code for Romania în 2016, care a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea a opt runde electorale distincte în România și Polonia, pe continentul european. Aplicația Vote Monitor este disponibilă doar pentru observatorii independenți și organizațiile acreditate care au dreptul de a derula activități de monitorizare și le sprijină în colectarea securizată de date în timp real din secțiile de votare.
„Suntem încântați că în explorarea strategiilor pentru întărirea proceselor electorale și promovarea transparenței în sistemele noastre democratice ni se alătură ONG-uri din toată Uniunea Europeană. Pe măsură ce alegerile se apropie în Europa, la Code for Romania / Commit Global suntem profund angajați în promovarea alegerilor deschise, corecte și incluzive în Europa - și nu numai. Prin eforturile noastre colective, ne propunem să responsabilizăm organizațiile pentru a juca un rol activ în protejarea integrității proceselor electorale”, arată Olivia Vereha, Director de Produs Code for Romania / Commit Global.
Pe parcursul evenimentului care are loc la București în aceste zile sunt aprofundate diverse aspecte ale observării, monitorizării și comunicării alegerilor, cu focus pe utilizarea tehnologiei pentru consolidarea democrației și promovarea angajamentului civic, în contextul în care Code for Romania / Commit Global își propune să aibă un impact substanțial asupra transparenței și democrației în UE.
Pentru scrutinul din 6-9 iunie, aplicația Vote Monitor (Monitorizare Vot) este reproiectată pe baza experienței, feedbackului și cunoștințelor dobândite din utilizarea acesteia în România și Polonia, în alte țări din afara Uniunii Europene și a cercetărilor extinse efectuate în alte state. Aplicația a fost adaptată pentru a răspunde nevoilor diverse ale tuturor observatorilor electorali din UE.
Workshopul „MONITORIZAREA ALEGERILOR EUROPENE”
Seria de ateliere și workshopuri din cadrul acestei săptămâni este dedicată organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) interesate de observarea, monitorizarea și comunicarea eficientă a alegerilor.
Din agenda evenimentului:
• Consolidarea capacității ONG-urilor de a observa alegerile în mod transparent și independent, în contextul electoral european.
• Simularea monitorizării alegerilor folosind aplicația Vote Monitor (Monitorizare Vot).
• Dezbatere despre rolul observatorilor electorali și importanța transparenței alegerilor.
• Sesiune de definire de noi soluții digitale: Dezvoltarea strategiilor de monitorizare media și combatere a dezinformării și a informațiilor false.
• Prezentarea exemplelor de bune practici din alte țări.
Despre aplicația Vote Monitor (Monitorizare Vot): gratuită, prietenoasă cu utilizatorul, accesibilă, fiabilă, open-source
Prin Monitorizare Vot / Vote Monitor, aplicație mobilă (iOS și Android), observatorii acreditați pot raporta cu ușurință informații către ONG-urile pe care le reprezintă, pe tot parcursul procesului electoral. Prin platforma web cu același nume, reprezentanții acestor ONG-uri centralizează în timp real toate informațiile trimise de observatorii lor.
Vote Monitor (Monitorizare Vot) a fost utilizată în România și Polonia începând din 2016, respectiv 2018.
Monitorizare Vot în România
Șapte alegeri monitorizate: Alegeri Parlamentare (2016), Referendum (2018), Referendum, Alegeri Prezidențiale, Alegeri Parlamentul European (2019), Alegeri Parlamentare (2020), Alegeri Locale (2020).
2.321 observatori independenți
486.796 mesaje trimise
104.052 probleme raportate
Monitorizare Vot în Polonia
Două alegeri monitorizate: Alegeri Locale (2018), Alegeri Parlamentare (2023).
150+ observatori independenți
22.365 răspunsuri trimise
661 secții de votare vizitate
„Alegerile Parlamentare din Polonia 2023 au fost a doua ocazie în care am folosit Vote Monitor și am colaborat cu Code for Romania / Commit Global. Sistemul ne-a permis să colectăm date de la observatorii din teren, fără povara tipăririi și distribuirii formularelor de hârtie și apoi a colectării lor după ziua alegerilor. Colectarea și vizibilitatea datelor în timp real ne-a permis să cooperăm cu ușurință cu peste 100 de observatori-voluntari și să le monitorizăm parcursul prin țară. Funcția de stocare offline este de neînlocuit atunci când se lucrează în zonele rurale. Apreciem foarte mult dedicarea echipei Code for Romania Commit Global în a ne ajuta în acest demers”, arată Sylwester Oracz, Analist în Securitate Cibernetică, Fundația Odpowiedzialna Polityka.
Istoric Monitorizare Vot
2016: Prima soluție digitală de monitorizare a votului utilizată în alegerile din România. Monitorizare Vot a fost prima soluție digitală dezvoltată în mod gratuit de Code for Romania, cu sprijinul voluntarilor.
2018: Observatori independenți au monitorizat pentru prima dată alegerile în Polonia. Monitorizare Vot a fost implementată pentru alegerile din Polonia împreună cu Code for Poland și utilizată la prima rundă electorală la care a fost permisă observarea în statul polonez.
2019: Trei runde de alegeri în România (Referendum, Prezidențiale, Parlamentul European). Monitorizare Vot a fost utilizată pentru a treia oară în România. Ecosistemul de soluții digitale dedicate alegerilor a cuprins și platforma Vot Diaspora și o nouă aplicație web, Rezultate Vot, care conține tot istoricul electoral al României din ultimii 34 de ani.
2023: Alegeri parlamentare în Polonia. Code for Romania a adaptat Monitorizare Vot pentru a o integra specificului alegerilor din Polonia.
2024: Pregătire pentru alegeri din întreaga lume. În eforturile noastre de a crea soluții scalabile, reproiectăm ecosistemul de soluții digitale dedicate alegerilor:
• Alegerile Parlamentului European observate în întreaga UE;
• Alegeri locale, parlamentare și prezidențiale observate în România;
• Alegeri observate în alte țări din întreaga lume.
Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Misiunea organizației: să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 60 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina.
Commit Global derulează munca internațională a Code for Romania. Obiectivul său ca primă organizație neguvernamentală globală de tehnologie civică este să furnizeze gratuit o infrastructură digitală globală, astfel încât organizațiile guvernamentale, internaționale și civile să poată oferi sprijin mai rapid și mai bine coordonat în urma catastrofelor umanitare. Grație proiectelor anterioare, au fost deja sprijinite peste 20 de milioane de persoane. România exportă soluții digitale care vor ajuta totodată sute de mii de ONG-uri din întreaga lume. Obiectivul Commit Global este de a asigura accesul global echitabil la această infrastructură, indiferent de vârstă, rasă, educație