O societate civilă puternică. Despre Raportul „O societate civilă puternică”, realizat de echipa de cercetare Civic Labs
ONG-urile lucrează zi de zi pentru a construi o societate mai funcțională, însă problemele cu care se confruntă devin, de fapt, problemele întregii comunități.
Timp de un an, echipa de cercetare a Code for Romania, și-a concentrat atenția asupra arhitecturii sectorului neguvernamental pentru a înțelege mai bine problemele cu care se confruntă ONG-urile și pentru a explora cum tehnologia poate sprijini dezvoltarea acestora. În raportul nostru, ne-am propus să evaluăm modalitățile prin care putem echipa organizațiile neguvernamentale cu instrumentele necesare pentru a-și spori capacitatea de intervenție și a deveni sustenabile. Împreună putem transforma aceste provocări în oportunități.
Autor: Code for Romania
Anul 2020 a fost marcat de provocări fără precedent din cauza pandemiei de Covid-19, un an în care societatea civilă, asemenea multor altor sectoare, a fost nevoită să depășească obstacole pe măsura crizei globale care pun la încercare eficiența și impactul pe care acestea îl au.
Lipsa de date corecte din Registrul ONG, serviciile lente și costisitoare ale statului și sprijinul limitat din partea autorităților creează un mediu dificil pentru organizațiile neguvernamentale.
În plus, restricțiile financiare și confuzia publicului între voluntariat și ONG adâncesc dificultățile. Aceste probleme nu doar că complică activitatea zilnică a organizațiilor, dar amenință și capacitatea lor de a răspunde nevoilor comunității și de a contribui la binele social.
Raportul „O societate civilă puternică”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Raportul „O societate civilă puternică” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare, oferă o analiză detaliată a provocărilor și oportunităților din sectorul neguvernamental.
La Code for Romania am derulat timp de un an o cercetare amplă asupra structurilor și funcționării ONG-urilor pentru a înțelege care sunt cele mai nevralgice zone pentru oamenii care se implică activ în societatea civilă, concretizată în Raportul „O societate civilă puternică”.
Raportul „O societate civilă puternică” reflectă realitatea mediului ONG din România, punând în lumină atât dificultățile și obstacolele cu care se confruntă organizațiile neguvernamentale, cât și oportunitățile de îmbunătățire și sprijin necesare pentru a le întări capacitatea de a contribui eficient la binele comun.
Raportul nostru nu este însă doar despre probleme. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți 16 soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem care sunt blocajele care stau în calea dezvoltării rurale, înțelegem care sunt acele locuri în care administrația, societatea civilă și România pot beneficia de soluții digitale cu impact.
Raportul „O societate civilă puternică” este parte din programul Civic Labs.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.