Risipa. Despre Raportul „Reducerea poluării”, realizat de echipa de cercetare Civic Labs
Poluarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru, afectând atât mediul înconjurător, cât și sănătatea umană. Echipa de cercetare a Code for Romania a cercetat provocările majore legate de reducerea risipei în România pentru a înțelege cu adevărat lacunele și obstacolele ce țin de infrastructura de colectare și reutilizare. Rezultatul este Raportul „Reducerea poluării” care descrie problemele legate de infrastructura deficitară, lipsa de informare, obiceiurile fluctuante de donație, și soluțiile digitale care pot să ne fie aliați în a face primii pași spre un mediu mai sigur și mai rezilient. Pentru că PUTEM transforma România împreună.
Autor: Code for Romania
În România, gestionarea risipei și reutilizarea materialelor reprezintă o provocare majoră. Obiceiurile de reutilizare sunt rare, în mare parte din cauza lipsei de informare și a accesului limitat la punctele de colectare. Donațiile sunt adesea făcute doar în perioada sărbătorilor, iar infrastructura de colectare este insuficientă și slab distribuită, predominând în zonele urbane.
De asemenea, valurile sezoniere de donații pun o presiune considerabilă asupra organizațiilor care colectează și sortează haine și obiecte, iar lipsa de înțelegere a procesului de donație îngreunează gestionarea acestora. Voluntarii, cruciali în sortare, sunt adesea imprevizibili, iar igienizarea donațiilor poate fi costisitoare și nu întotdeauna rentabilă pentru ONG-uri.
Raportul „Reducerea poluării”, cercetare Civic Labs - Code for Romania
Aceste dificultăți contribuie la risipa crescută și la o gestionare ineficientă a materialelor reutilizabile.
Schimbarea începe cu gesturi simple și constante: cumpărături responsabile, donații regulate și reutilizarea obiectelor. Fiecare acțiune contează, iar tehnologia poate deveni un aliat esențial în protejarea mediului.
Raportul „Reducerea poluării” realizat de Civic Labs, echipa noastră de cercetare
La Code for Romania am derulat o cercetare amplă asupra provocărilor legate de reducerea risipei pentru a înțelege care sunt cele mai nevralgice zone în acest domeniu, concretizată în Raportul „Reducerea poluării”.
Raportul „Reducerea poluării” reflectă realitatea actuală din România în ceea ce privește infrastructura insuficientă și ineficientă pentru colectarea și reutilizarea materialelor. Reflectă, de asemenea, problemele legate de lipsa de informare și de obiceiurile fluctuante de donație, subliniind necesitatea unor soluții mai eficiente și a unei culturi mai profunde de reutilizare.
Raportul nostru nu este însă doar despre probleme. Este și despre soluții. Și am descoperit alături de experți 14 soluții digitale cu care putem interveni în aceste probleme.
Și împreună găsim moduri prin care putem să le transformăm în realitate.
Despre Civic Labs, baza Infrastructurii Binelui
Grație colegilor noștri din Civic Labs, programul nostru de cercetare care stă la baza tuturor soluțiilor pe care le realizăm în Infrastructura Binelui, înțelegem care sunt blocajele care stau în calea dezvoltării rurale, înțelegem care sunt acele locuri în care administrația, societatea civilă și România pot beneficia de soluții digitale cu impact.
Raportul „Reducerea poluării” este parte din programul Civic Labs.
Civic Labs este locul în care, de peste cinci ani, analizăm sectoarele critice ale României și venim cu soluții digitale care pot rezolva, parțial sau în totalitate, probleme cu care ne confruntăm. Este cel mai ambițios proiect de cercetare aplicată din istoria post-decembristă a României, având ca rezultat rapoarte detaliate care explică pe înțelesul publicului larg care sunt cele mai presante blocaje din domeniile vizate și cauzele acestora.
Dincolo de utilitatea cercetării calitative în dezvoltarea de soluții funcționale și utile, prin Civic Labs creștem gradul de cunoaștere și conectare a publicului larg cu nevoile stringente din teren, cu informație altfel greu accesibilă sau pe subiecte pe care, uneori, nimeni altcineva nu a derulat vreun proces de cercetare și înțelegere a problemelor.
Soluțiile dezvoltate și implementate deja ca urmare a programului de cercetare au ajuns până în prezent la peste 20 de milioane de beneficiari.
Toate aceste soluții digitale creează împreună Infrastructura Binelui, cele cinci „autostrăzi” care conectează probleme majore ale societății românești pentru a identifica unde și cum anume poate să facă bine digitalizarea. Urmărim pe hartă fiecare drum, unde poți vedea ce am proiectat și construit deja și câte alte soluții putem transforma în realitate, împreună, în următorii cinci ani.
În 2024, parcurgem împreună rapoartele de cercetare Civic Labs, scrise pe înțelesul tuturor, pentru a putea să schimbăm România împreună cu tine.