Sari la conținut

„Soluțiile digitale provenite din România vor face cu adevărat diferența.” Am lansat la Ambasada Germaniei proiectul „Infrastructura digitală de asistență umanitară”

Accesul rapid la ajutorul umanitar este crucial într-o situație de criză. Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania finanțează cu 1,35 milioane de euro proiectul „Infrastructura digitală de asistență umanitară” al organizației Code for Romania / Commit Global pentru construirea unei platforme globale. Proiectul a fost prezentat astăzi la reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania la București, E.S. Dr. Peer Gebauer, în parteneriat cu Code for Romania / Commit Global.

Autor: Code for Romania

La eveniment au participat aproximativ 70 de reprezentanți ai autorităților române, organizații internaționale, ambasade, companii, ONG-uri și instituții publice. Germania și-a reiterat angajamentul de a sprijini și extinde această inițiativă importantă, recunoscând potențialul transformator al proiectului „Infrastructura digitală de asistență umanitară” în revoluționarea modului în care populațiile vulnerabile beneficiază de ajutor.

Invitat la eveniment, Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a împărtășit câteva perspective valoroase și a subliniat importanța unor astfel de inițiative în lumea actuală, fiind urmat de Dl. Andrei Țărnea, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din România. 

Proiectul este deja implementat în alte zone critice ale lumii: în Armenia, ca răspuns la criza refugiaților care părăsesc Nagorno-Karabah; în Republica Moldova, pentru prevenirea crizelor cauzate de dezastre naturale și pregătirea populației; în Orientul Mijlociu, pentru poziționarea ecosistemului în regiune în Liban și Iordania; în America Centrală și Latină, fazele inițiale de implementare pentru sprijin în situații de criză; în Africa, prin parteneriatul strategic semnat cu Alianța Panafricană pentru Cetățenie, ce acoperă țări din întreaga Africă. Grație sprijinului Ministerului Federal german al Afacerilor Externe, intervenția umanitară va continua să se transforme la nivel global.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a elogiat proiectul drept un exemplu impresionant al modului în care soluțiile digitale pot fi utilizate pentru a optimiza eforturile umanitare: „Germania este onorată să sprijine Infrastructura digitală de asistență umanitară cu 1,35 milioane de euro. Accesul îmbunătățit la ajutorul umanitar prin construirea unei infrastructuri digitale conectate global va avea un efect extraordinar. Cei aflați în nevoie vor putea primi ajutor mult mai repede și mai eficient, așa cum s-a văzut în etapa pilot a proiectului care i-a sprijinit pe refugiații ucraineni la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aș dori să le mulțumesc secretarului de stat Dr. Arafat și echipei sale, Ministerului Afacerilor Externe și tuturor reprezentanților organizațiilor internaționale și societății civile pentru eforturile lor conjugate. Sunt extrem de impresionat de munca depusă de Code for Romania / Commit Global. Efortul lor ne arată cum anume, prin soluții software inteligente și prin angajamentul tuturor părților interesate și implicate, poate fi coordonat mai bine ajutorul umanitar și viețile pot fi salvate. Aceste soluții digitale provenite din România vor face cu adevărat diferența”.

„Ne-am născut în urma unui dezastru cu misiunea de a consolida capacitatea primilor noștri respondenți, dar noi înșine am devenit primii respondenți atunci când dezastrul a lovit”

Bogdan Ivănel, fondator și președinte al Code for Romania/ Commit Global, a subliniat importanța proiectului în lumea de astăzi: „În primul rând, doresc să mulțumesc Excelenței Voastre pentru găzduirea acestui eveniment și pentru tot sprijinul dvs. ferm din ultimii ani. În egală măsură, vreau să le mulțumesc celorlalți doi vorbitori, domnul Arafat, care a fost cel mai important partener instituțional și ancoră a noastră în România în ultimii șase ani, cu care am construit și implementat o tehnologie care salvează literalmente vieți, și domnului Țărnea, care reprezintă singura instituție din România, Ministerul Afacerilor Externe, cu care se leagă drumul nostru înainte, pe măsură ce tehnologia pentru bine venită din România ajunge în tot mai multe locuri din întreaga lume.

În urmă cu aproape un deceniu, Code for Romania a luat naștere în urma uneia dintre tragediile României moderne: incendiul devastator de la Clubul Colectiv. Viziunea noastră: o Românie mai pregătită pentru astfel de dezastre, o țară mai sigură grație unei societăți civile mai puternică, primii respondenți eficienți.

Mijloacele au fost cu totul neconvenționale pentru o organizație a societății civile la acea vreme: să construim tehnologie. Nu am fost prima organizație din lume care a încercat să facă asta, dar am devenit rapid cea mai de succes. De ce? Pentru că am procedat diferit. Eu și echipa cu care am înființat organizația am venit din afara lumii tehnologiei - o echipă de oameni de știință socială hotărâți să canalizăm puterea tehnologiei pentru binele social. 

Asta ne-a ferit de cele două tipuri de orgoliu pe care le experimentează mult prea mulți ingineri: că o tehnologie bună poate fi construită doar de ingineri și că tehnologia poate rezolva singură probleme. Ceea ce a însemnat că am construit o organizație puternic ancorată în societatea civilă, care găzduiește mai mulți cercetători, designeri și manageri de proiect decât ingineri.

Rezultatul: peste 60 de soluții digitale vitale care au făcut România mai sigură și mai funcțională, o infrastructură pentru bine - Infrastructura Binelui - așa cum ne place să o numim. Mă bucur să îi am astăzi în sală atât pe unii dintre cei mai mari susținători și finanțatori ai noștri, cât și pe mulți dintre partenerii noștri din societatea civilă din România.

Ne-am născut în urma unui dezastru cu misiunea de a consolida capacitatea primilor noștri respondenți, dar noi înșine am devenit primii respondenți atunci când dezastrul a lovit. De două ori în ultimii patru ani am construit și desfășurat, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, infrastructura digitală de care România avea nevoie pentru a face față pandemiei Covid-19 și crizei refugiaților.

Acestea au fost momentele în care ne-am dat seama că soluțiile pe care le-am construit în România sunt necesare peste tot în lume și că nimeni nu le oferă.

Așa s-a născut Commit Global.

Faptul că trăim într-o perioadă de crize sistemice nu mai este o chestiune de percepție. Pare, din ce în ce mai mult, că este o cursă pe care nu o putem câștiga și, cu toate astea, subutilizăm și folosim în mod greșit cel mai eficient mecanism de scalare din prezent: tehnologia. Am văzut cum ea a făcut ca afacerile să sporească, am văzut cum a făcut ca profitul să crească, criminalitatea și autocrația să se extindă. Dacă vrem să câștigăm cursa împotriva crizelor globale, trebuie să vedem cum se mărește puterea băieților buni, a societății civile și a celor care răspund în prima linie.

Am demonstrat în România că o tehnologie bine concepută, bine construită și implementată cu atenție la nevoile celor de pe teren poate salva vieți. Și nu numai că poate salva vieți, dar salvează și protejează vieți la scară largă. Prin intermediul Commit Global, am dus modelul la un nivel global pentru a corespunde crizelor de astăzi.

Viziunea din spatele Commit Global este viziunea unei infrastructuri umanitare globale comune.

De ce comună? Pentru că nu avem resursele necesare pentru a continua să lucrăm în silozuri. Fiecare țară pentru sine, fiecare ONG pentru sine, fiecare agenție ONU pentru sine. Pur și simplu nu avem resurse financiare și suficient know-how pentru toate. Commit Global este o încercare de a distila know-how-ul și capacitatea de răspuns digital în domeniul umanitar într-o singură organizație menită să le servească pe toate celelalte, realizând o economie de scară și eficiență la costuri mult mai mici.

Într-o lume în care capacitatea noastră de reacție este solicitată la maximum și în care, de foarte multe ori, trebuie să alegem între a salva vieți în Sudan și a salva vieți în Ucraina, tehnologia este singura resursă care poate fi împărțită între mai multe părți interesate și în diferite zone geografice. 

Același sistem de gestionare a cazurilor de bolnavi cronici poate fi folosit de UNICEF și de Salvați Copiii și de orice altă organizație caritabilă, mare sau mică, care desfășoară activități similare în întreaga lume. Un sistem securizat de colectare a dovezilor poate fi utilizat de instanțele internaționale, de lucrătorii sociali sau de cei care colectează date după dezastre.

Nu avem nevoie și nu ar trebui să construim aceeași infrastructură digitală de 70 sau 300 de ori și să o întreținem de 300 de ori, când putem să o construim și să o întreținem o singură dată și să o implementăm pentru toate organizațiile care au nevoie de ea.

Aceasta este cea de-a cincea treaptă de viteză care ne scapă de atâția ani în lupta cu crizele globale.

Avantajul nu constă doar în costuri mai mici, ci și în mai puțină vulnerabilitate, standarde comune, modele de date comune și puncte de intrare unice pentru beneficiari, indiferent de serviciile pe care le accesează. Avantajele secundare: mai multă trasabilitate, responsabilitate, transparență și respect pentru banii publici.

Aceasta este viziunea care ne-a adus alături de guvernul federal german. O metodă și o viziune născute în România este dusă la nivel global prin parteneriatele noastre și prin sprijinul Ministerului german de Externe.

Este vorba atât de un sprijin financiar, cât și de un sprijin logistic care asigură că această infrastructură digitală globală respectă cele mai înalte standarde și poate fi utilizată gratuit de către societatea civilă și agențiile guvernamentale din întreaga lume. 

Și datorită sprijinului german vedem deja rezultatele. O mare parte din infrastructură este deja redistribuită chiar acum în locuri atât de diferite: Moldova, Armenia, Cipru, Liban, Mexic sau Iordania - și numim doar câteva. 

Filialele locale ale Crucii Roșii și ale agențiilor ONU, ale OIG, ale instituțiilor publice și ale organizațiilor locale ale societății civile au acces liber la această infrastructură umanitară globală chiar în acest moment, extinzându-și raza de acțiune, eficiența pe teren și capacitatea de a ajuta milioane de oameni în loc de mii. 

Cel mai important, exemplul Germaniei este urmat de alte țări care se alătură coaliției de parteneri strategici din spatele Commit Global, înțelegând că nu ar trebui să continuăm să dublăm eforturile la un cost pe care nu ni-l putem permite, deoarece, atâta timp cât continuăm să ne diluăm resursele lucrând în silozuri, societatea civilă și primii noștri respondenți vor fi lăsați în urmă în cursa pentru digitalizare, noi toți fiind victime.

A face din tehnologie un instrument pentru bine este mandatul nostru, dar ar trebui să reprezinte toate misiunile noastre. 

Oricât de dedicați am fi, nu putem realiza ceva atât de ambițios fără parteneri la fel de îndrăzneți și vizionari. Prin urmare, ne bazăm pe Germania, dar și pe voi toți. Depinde de noi. Împreună.”.

„Sprijinul pe care Germania îl acordă este o dovadă a validității a ceea ce a făcut Code for Romania pentru România până acum”

Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a împărtășit câteva perspective importante și a subliniat necesitatea unor astfel de inițiative în lumea contemporană: „Vă mulțumesc pentru organizarea acestei întâlniri excelente după părerea mea și, de asemenea, foarte oportune, pentru că, dacă ne uităm în jurul nostru, putem vedea cu ce se confruntă lumea. Ne confruntăm cu crize după crize, cu urgențe după urgențe, fie că este vorba de schimbări climatice, fie că este vorba de vătămări cauzate de oameni, cum am spune, în războaie și așa mai departe, și da, avem nevoie de instrumente pentru a putea servi și lucra cu populația care are nevoie de ajutorul nostru.

Răspunsul ucrainean a fost unul dintre cele mai bune exemple. România a avut cu adevărat o abordare bazată pe întreaga societate, o abordare integrală a societății în timpul crizei ucrainene, iar aici, societatea civilă a devenit parte a răspunsului nostru și un partener extrem de important în modul în care am lucrat cu refugiații ucraineni. Și ceea ce a făcut Code for Romania a fost exact ceea ce spunea și ambasadorul Dr. Gebauer: ne-a oferit o platformă de tip one-stop-shop pentru toți cei care erau desemnați să ofere sprijin pentru refugiații ucraineni, iar acest lucru ne-a făcut viața mult mai ușoară. Aș spune, nu viața noastră ca furnizori, ci viața lor ca oameni care au nevoie și care vor să știe de unde pot obține totul, fie că e vorba de locuințe, fie că e vorba de un anumit tip de ajutor, fie că e vorba de diverse materiale de care au nevoie. Totul era acolo, chiar și pentru noi, pentru guvern. Îi rugăm pe cei care vor să doneze asta sau asta sau asta, să o facă pe această platformă - și au făcut-o.

Așadar, cred că integrarea activității noastre pe o platformă și conexiunea cu cei care sunt beneficiarii a fost extrem de importantă. Așa că acum văd că avem Germania, cu care avem o colaborare excelentă în domeniul protecției civile, cu acorduri semnate între România și Germania recent, și aș spune că sprijinul pe care Germania îl acordă este o dovadă a validității a ceea ce a făcut Code for Romania pentru România până acum. Știm, de asemenea, că acum au un sediu în Olanda, există sprijin din partea Franței, lucrează cu Libanul, lucrează cu Iordania, deci din acest punct de vedere cred că vedem deja povestea de succes care se întâmplă. Și sprijinul din partea Germaniei va face ca acest lucru să fie și mai puternic în viitor.

Deci, pe scurt, este extrem de important să avem instrumente pentru noi, ca servicii de urgență, și este extrem de important să le avem înainte de dezastre. Nu ar trebui să lucrăm la acestea în timpul dezastrului, ci doar să adaptăm instrumentul la ceea ce este necesar în timpul unei anumite crize. De aceea, cred că finanțarea este foarte importantă pentru a construi baza acestor instrumente și apoi pentru a le putea adapta pentru fiecare situație și a le utiliza. Așadar, vă mulțumesc din nou, domnule ambasador, vă mulțumesc și vă doresc mult noroc și, desigur, suntem parteneri și vom colabora în tot ceea ce este necesar în viitor.”.

„Rolul transformator al unui demers precum Commit Global este literalmente ultimul pas care ne permite tuturor, guvernului, societății civile și sectorului privat, să ne unim și să abordăm astăzi aceste provocări ale viitorului”

Dl. Andrei Țărnea, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat, de asemenea, că „lumea se schimbă, știți cu toții acest lucru. Ca să citez un celebru autor american, devine și mai aglomerată, și mai mohorâtă. Atunci când devine mai aridă ca efect secundar al schimbărilor climatice, devine o lume greu de locuit, atât din motive antropice, cât și din motive naturale, inseparabile de ceea ce facem noi acestei planete.

Toate aceste lucruri vă sunt cunoscute, dar lumea se schimbă și într-un alt mod. Tehnologia schimbă societatea în moduri atât de profunde, încât nicio dimensiune a muncii sau a vieții noastre nu rămâne neatinsă. Astfel, guvernele, societatea civilă și sectorul privat trebuie să se adapteze; noi suntem mai lenți, dar Code for Romania se descurcă bine în acest sens. Există părți ale societății noastre civile în care se întâlnesc seturi specifice de competențe, cunoștințe și un mod diferit de a privi provocările. Asta ne lipsește nouă, guvernelor.

Poate că avem talentul, poate că avem perseverența, poate că avem încăpățânarea uneori - sau voința politică sau voturile, pentru a face efectiv aceste lucruri, dar ne lipsește acel fel de combinație de factori care să ne permită să fim eficienți. Și, așa cum spunea mai devreme secretarul de stat Dr. Arafat, să o facem înainte de a se produce dezastrul, dezastrul sau nevoia. Pentru că Code for Romania activează în sectorul managementului dezastrelor, dar nu este singurul lor domeniu de acțiune. 

Astfel, ajungem la punctul principal al motivului pentru care ministrul Afacerilor Externe a semnat recent, acum câteva săptămâni, un acord de cooperare cu Code for Romania și, mai ales, cu Commit Global, pentru a pune la dispoziție ceea ce putem aduce noi la masă. Noi putem aduce la masă rețeaua de ambasade, sprijinul nostru în extinderea globală. Dar de fapt este vorba literalmente de a-i însoți în primii pași și a deschide ușa. Restul este munca lor.

De ce subliniez acest lucru? Pentru că există un element important în această cooperare care trebuie subliniat. Nu este vorba de preluarea ONG-urilor de către guverne. Este extrem de important ca organizații precum Code pentru România să rămână independente, să rămână organizații neguvernamentale.

Recunoaștem importanța sprijinului adus de guvernul Germaniei sau al Olandei. Haga găzduiește sediul Commit Global, am văzut un răspuns pozitiv extraordinar. Am auzit acest lucru în primul rând de la dumneavoastră, dar și de la ambasadorii noștri din America Latină, din Orientul Mijlociu, în curând din Africa de Nord și din Asia. Acestea sunt dimensiuni importante pentru a profita de acest set de resurse și pentru a ne uni eforturile, dar menținând credibilitatea, flexibilitatea și natura specifică a acestui mix de talente pe care societatea civilă le are și care ne lipsesc nouă.

Astfel, păstrând autenticitatea întregului demers, rolul nostru aici este de a le recunoaște munca, de a ne adapta la nevoile societății noastre prin utilizarea celui mai potrivit instrument, fie că este vorba despre monitorizarea alegerilor, despre susținerea jurnalismului independent sau despre susținerea intervenției în situații de criză a migrației sau a refugiaților sau în dezastre ecologice sau în situații de război, fie că este vorba despre războaie civile sau transfrontaliere. Am văzut acest lucru cu DOPOMOHA și munca pe care au depus-o pentru a pune la punct extrem de rapid o platformă de sprijin pentru refugiații ucraineni care intră cu milioanele în România. Dar există o lecție în acest sens. Nu a pornit de la zero, avea deja un ADN despre care sunt sigur că Bogdan va vorbi, în ceea ce privește infrastructura de competențe, oameni și cod, cod real care să fie pus la dispoziție pentru un astfel de efort.

Și cred că acesta este rolul transformator al unui demers precum Commit Global. Este literalmente ultimul pas care ne permite tuturor, guvernului, societății civile și sectorului privat, să ne unim și să abordăm astăzi aceste provocări ale viitorului. Așadar, vă sunt foarte recunoscător pentru munca dumneavoastră și pentru ceea ce fac colegii dumneavoastră în România, dar acum și pe toate continentele, și nu pot decât să reafirm sprijinul Guvernului României și al Ministerului român al Afacerilor Externe în această activitate importantă.”.


Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Misiunea organizației: să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 60 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina. 

Commit Global derulează munca internațională a Code for Romania. Obiectivul său ca primă organizație neguvernamentală globală de tehnologie civică este să furnizeze gratuit o infrastructură digitală globală, astfel încât organizațiile guvernamentale, internaționale și civile să poată oferi sprijin mai rapid și mai bine coordonat în urma catastrofelor umanitare. Grație proiectelor anterioare, au fost deja sprijinite peste 20 de milioane de persoane. România exportă soluții digitale care vor ajuta totodată sute de mii de ONG-uri din întreaga lume.

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații