Code for Romania este primul ONG românesc care devine organizație globală! Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare, organizat în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez AICI.

Care

 Putem  să avem grijă de cei mai vulnerabili dintre noi

În jurul câte unui eveniment tragic, atenția societății se îndreaptă trecător spre problemele unor categorii sociale care au nevoie de sprijin. Dar incluziunea socială a persoanelor vulnerabile nu este o problemă care se tratează cu intenții pozitive punctuale, ci cu eforturi susținute și planuri bine gândite pentru viitor. Sărăcia, copiii instituționalizați, persoanele cu dizabilități, minoritățile, sunt zone vulnerabile ale societății românești.

7
obiective
27
soluții proiectate
3
soluții live
0
soluții în lucru
Asset 432000x

Obiectivul 1: Fără violență acasă

Status:  Proiectare finalizată 

Pentru prea multe familii, acasă nu mai reprezintă locul în care găsesc echilibrul necesar și un refugiu în fața grijilor, iar nesiguranța resimțită în propria casă este un sentiment pe care nimeni nu ar trebui să-l trăiască. 

Violența domestică, fie că vizează relația de cuplu, copiii sau persoanele în vârstă, are un trecut bogat în România, iar urmele lăsate în viața victimelor sunt greu de remediat. 

Indiferent că vorbim despre violență verbală, psihologică, fizică, sexuală sau economică, am ales să analizăm acest domeniu pentru a  ne concentra  atenția asupra unui fenomen vitregit de atenția care i se cuvine, într-o societate care continuă să îl normalizeze.

Soluții finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet privind tema „Fără violență acasă”


Asset 422000x

Obiectivul 2: Diaspora mai aproape de casă

Status:  Proiectare finalizată 

Statisticile recente ne pun față în față cu o realitate dură: peste 1 din 5 cetățeni români nu mai locuiesc în țară. Poate și mai îngrijorător este faptul că mulți dintre românii care au emigrat au luat această decizie în urma lipsurilor și a condițiilor de trai precare.

Ne îndreptăm atenția asupra unor fenomene des întâlnite precum: fragmentarea familiilor care duce inevitabil la vulnerabilitate din punct de vedere economic, social sau psihologic, dar și la limitarea accesului românilor din diaspora la serviciile statutului și protecția oferită de acesta.

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet privind tema „Diaspora mai aproape de casă”


Asset 412000x

Obiectivul 3: Incluziune pentru persoanele LGBTQ+

Status:  Proiectare finalizată 

Au trecut doar 21 de ani de când statul român pedepsea cu închisoarea relațiile de dragoste dintre persoanele de același sex. De atunci și până acum, societatea civilă luptă continuu pentru drepturilor și libertăților persoanelor LGBTQ+.

Deși lucrurile se îmbunătățesc într-un ritm lent, acceptarea și integrarea lor încă reprezintă o problemă în spațiul public, iar consecințele au un impact sever pentru membrii comunității, dar și pentru întreaga societate.

Ne uităm atent la fenomenul discriminării pe criterii de orientare sexuală și identitate de gen în vederea dezvoltării unor soluții de tehnologie civică menite să sprijine aceste comunități.

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet privind tema „Incluziune pentru persoanele LGBTQ+”


Asset 402000x

Obiectivul 4: Șanse pentru persoanele cu dizabilități

Status:  Începe în martie 2022 

Infrastructura României în ceea ce privește persoanele cu dizabilități este una deficitară, așa că îmbunătățirea calității vieții acestei categorii sociale defavorizate este un proces complicat și lent.

Spectrul dizabilităților este unul larg, iar lipsurile și atitudinile cu care aceștia se confruntă îi împiedică să trăiască într-un mediu sigur, tolerant și prietenos.

Trebuie să construim o țară, comunități și orașe accesibile tuturor, motiv pentru care ne îndreptăm atenția către persoanele care suferă de dizabilități variate și relația dintre acestea și modul în care le sunt, sau nu, facilitate anumite procese.

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet privind tema „Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități”


Asset 442000x

Obiectivul 5: O viață bună pentru copiii abandonați

Status:  Începe în martie 2023 

În România, problema abandonului și a instituționalizării copiilor reprezintă o lungă luptă de a oferi o șansă la familie copiilor abandonați. Studiile arată că abandonul în primii ani după naștere poate duce la dificultăţi din punct de vedere al dezvoltării emoţionale şi comportamentale pe tot parcursul vieții.

Toți avem nevoie de ancora unei familii în viața noastră. Însă pentru cei care la început de drum nu au parte de ea, întreaga comunitate trebuie să constituie sprijinul necesar în lipsa unei familii. Susținem și dezvoltăm activ soluții tehnologice care să poată ameliora calitatea vieții și dezvoltarea acestora.


Asset 392000x

Obiectivul 6: Fără trafic de persoane

Status:  Începe în martie 2023 

România rămâne o sursă primară de victime ale traficului în scopuri sexuale și de muncă, aspect ce ne-a plasat pe locul I într-un clasament ce vizează țările din Europa.

În timp ce datoria de bază a oricărei comunități este să ofere și să apere siguranța membrilor ei în fața oricăror amenințări, victimele traficului de persoane nu sunt protejate, iar eforturile de combatere a acestui fenomen sunt prea puțin semnificative.

Urmărim indicatori de trafic de persoane în rândul comunităților vulnerabile și modalități prin care împreună, prin intermediul tehnologiei, putem stopa creșterea numărului de victime, dar și construi pârghii pentru ocrotirea acestora.


Asset 382000x

Obiectivul 7: Fără discriminare împotriva etniei rome

Status:  Începe în martie 2024 

Discriminarea etnică a romilor este unul din principalele obstacole pentru integrarea lor în societate ca cetățeni cu drepturi depline, iar oferirea de șanse egale reprezintă o problemă structurală și istorică a României.

Nu putem avea o țară sănătoasă și prosperă decât dacă toți cetățenii ei sunt acceptați, sprijiniți și au acces la toate șansele posibile de dezvoltare. Din păcate, problemele generale ale societății românești sunt acutizate în cazul minorității rome, iar discriminarea duce la excluderea unor membri care pot aduce valoare întregii societăți.

Audităm toate aceste probleme și aducem în fața publicului larg soluții care sprijină integrarea comunității rome în colectivitate.