Care for Romania / Diaspora mai aproape de casă
Ceasul Bun
Instrument de raportare a abuzurilor asupra persoanelor instituționalizate
Aproximativ 16.000 de persoane locuiesc în centre rezidențiale publice pentru persoane adulte cu dizabilități. În plus, persoanele cu dizabilități pot fi rezidenți pe termen lung și ai altor tipuri de instituții, cum ar fi spitalele de psihiatrie. Consensul la nivel internațional este că viața în instituții este ea însăși problematică și duce de multe ori la abuzuri.
Programul fix, o rutină impusă, mediul depersonalizat, izolarea socială și imposibilitatea de a lua decizii de zi cu zi reprezintă conform Convenției Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități o încălcare a dreptului fundamental la o viață independentă. Pe lângă aceste aspecte problematice ale unor practici legale în România, persoanele instituționalizate sunt victime ale abuzurilor prin practici informale: sunt sedate fără consimțământ sau informare, legate involuntar sau izolate, sau chiar neglijate în satisfacerea nevoilor de bază (eg. igienă, alimentație).
Ceasul Bun este o aplicație mobilă și web prin care persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale pot raporta abuzuri către autorități. Instrumentul are un design intuitiv și este conceput într-un limbaj ușor de înțeles chiar și de persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihoemoționale. O funcționalitate secundară este informarea despre drepturile lor și despre diferitele tipuri de abuzuri. În funcție de tipul de abuz, plângerea este direcționată către autoritatea competentă.
Parteneri
Susține Infrastructura Binelui
Aceasta este una dintre zecile de soluții din Infrastructura Binelui construită de Code for Romania. Ajută-ne să le ținem în viață și să le creștem.
Orice contribuție contează, fie că trimiți un SMS la 8864 cu cuvântul PUTEM, setezi o donație recurentă pe site sau ne susții cu un share, pe noi ne ajută să oferim aceste soluții gratuit și să construim altele noi.
Dacă reprezinți o companie și vrei să devii unul dintre partenerii strategici în misiunea noastră, trimite-ne chiar astăzi un mesaj și hai să lucrăm împreună!
Codul sursă
Tot codul scris de comunitatea Code for Romania este open-source. Ne propunem să construim, contribuim la și să încurajăm dezvoltarea librăriei de cod a României pentru a crește calitatea soluțiilor software din spațiul public și nu numai. Codul sursă deschis ajută la creșterea calității infrastructurii digitale construite de actorii din domeniul digitalizării, reduce costurile prin reutilizarea sa în contexte distincte, crește gradul de transparentizare, elimină dependența de furnizori unici și încurajează consolidarea de comunități de contribuitori printre specialiști care pot semnala erori sau pot îmbunătăți componente și funcționalități. Descopera aici codul acestei soluții: