Code for Romania este primul ONG românesc care devine organizație globală! Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare, organizat în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez AICI.

Health

 Putem  să avem un sistem de sănătate funcțional

În ultimii ani, a devenit tot mai evidentă nevoia unui sistem de sănătate performant, bine organizat, care să fie la dispoziția tuturor cetățenilor. Dreptul la sănătate, educația pentru sănătate, accesul la servicii medicale sunt lucruri care, într-o societate normală, sunt de domeniul firescului. Credem că acolo unde problemele sunt urgente, tehnologia și inovația pot vindeca.

6
obiective
22
soluții proiectate
2
soluții live
4
soluții în lucru
Asset 592000x

Obiectivul 1: Grijă pentru sănătatea mamei și a copilului

Status:  Proiectare finalizată 

Sarcina și primele luni de viață ale unui copil reprezintă momente-cheie în viața oricărui părinte la început de drum. Provocările sunt numeroase: de la perioada de învățare accelerată pentru părinți și riscuri medicale până la vulnerabilități psihologice și financiare.

Sistemul sanitar ne-a pus adesea în fața unor imagini dezolante, însă lucrurile pot fi schimbate cu dedicare și cu soluții bine implementate care să ofere sprijinul și îndrumarea necesare pentru a remedia punctele cele mai dureroase pentru toți actorii implicați.

Soluții finalizate sau în lucru

Raportul Civic Labs

Citiți raportul complet privind tema “Sănătatea mamei și a copilului”.


Asset 582000x

Obiectivul 2: Sprijin pentru cei grav bolnavi

Status:  Proiectare finalizată 

Persoanele care suferă de boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, hepatita sau bolile cardiovasculare au nevoie de asistență medicală de lungă durată și de monitorizare permanentă. Specificul acestor boli și gravitatea simptomelor schimbă configurația vieții celor care suferă de ele, dar și a familiilor lor, ceea ce duce la vulnerabilități din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Analizăm întreaga infrastructură sanitară care se adresează nevoilor lor și ne propunem să aducem în discuție nevoia de resurse umane bine pregătite și necesitatea unor mecanisme funcționale și la îndemâna pacienților.

Soluții finalizate sau în lucru

Raportul Civic Labs

Citiți aici raportul complet privind tema „Sprijin pentru cei grav bolnavi”


Asset 572000x

Obiectivul 3: Servicii de sănătate eficiente

Status:  Proiectare finalizată 

Accesul la servicii funcționale de sănătate reprezintă o nevoie fundamentală a oricărei societăți, indiferent că discutăm despre nivelul de prevenție, intervențiile de urgență sau tratamentele anevoioase pe termen lung.

În plan local, comunitățile au de parcurs un drum dificil chiar și în ceea ce privește accesul la servicii medicale de bază. Barierele geografice, financiare și de cunoaștere împiedică membri ai societății să beneficieze de servicii ce intră sub incidența drepturilor fiecărui cetățean.

Ne uităm la toate aceste aspecte și dezvoltăm instrumente tehnologice care să funcționeze în sprijinul pacienților pentru a fluidiza întregul sistem.

Raportul Civic Labs

Citiți raportul complet privind tema “Acces la servicii de sănătate”.


Asset 542000x

Obiectivul 4: Sănătate mintală pentru toți

Status:  Proiectare finalizată 

Grija pentru sănătatea mintală ar trebui să fie la fel de firească precum preocuparea pentru un corp sănătos prin exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare.

La nivel național, însă, infrastructura de prevenție și tratare a bolilor psihice este deficitară atât în ceea ce privește starea de bine a psihicului de zi cu zi, cât și pentru probleme grave și tot mai des întâlnite precum depresia, anxietatea sau afecțiunile psihiatrice.

Ne propunem să combatem stigmatul bolilor mintale și să apelăm la soluții digitale care să îmbunătățească fluxurile dintre instituțiile abilitate și pacienți.

Raportul Civic Labs

Citiți raportul complet privind tema “Sănătate Mintală pentru Toți”.


Asset 552000x

Obiectivul 5: Sprijin, nu pedeapsă pentru dependenți

Status:  Începe în martie 2023 

Persoanele dependente au nevoie de sprijin pe termen lung, de înțelegere din partea comunității și de încredere în cei la care apelează.

Tulburările din sfera dependenței nu ar trebui să definească persoanele care trec prin astfel de greutăți, însă, scăpate de sub control, ele pot ajunge să le acapareze viața și să îi afecteze pe cei din jur.

Este o problemă deosebit de frecventă și, din păcate, foarte puțin înțeleasă. Dependența trebuie privită ca o tulburare mentală, nu ca o slăbiciune morală sau lipsă de voință, astfel că ne concentrăm atenția pe aspectele care pot fi schimbate și îmbunătățite în abordarea și tratarea dependenților.


Asset 562000x

Obiectivul 6: Spitale funcționale

Status:  Începe în martie 2024 

Managementul spitalelor reprezintă o provocare instituțională complexă de ale cărei rezultate depinde buna tratare a pacienților. Un sistem funcțional este cel care poate prelua și trata eficient atât cazurile de zi cu zi, cât și situațiile critice apărute în urma producerii unui dezastru de orice natură.

Eficiența sistemului medical este o consecință firească a unor fluxuri interne corect executate care au loc dincolo de interfața cu pacientul.

În România, drumul către o asemenea eficacitate este unul anevoios și perfectibil, astfel că ne asumăm responsabilitatea de a cerceta și de a veni în sprijinul autorităților și al pacienților cu produse tehnologice destinate unei mai bune organizări între instituțiile sanitare.