În 2022, echipa Code for Romania, alături de comunitatea de peste 3000 de voluntari a construit în timp record un ecosistem care a ajutat deja peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina. Zi de zi, lucrăm la noi soluții digitale care să rezolve problemele societății românești. Vezi aici soluțiile noastre și susține-ne cu o donație trimițând un SMS cu textul PUTEM la 8864. Împreună PUTEM.

Instituții sprijinite

Una dintre misiunile asumate de Code for Romania este aceea de a oferi sprijin și consultanță în mod gratuit instituțiilor publice, acolo unde intervenția noastră poate duce la servicii digitale mai bune și, implicit, la o viață mai bună pentru cetățeni. Code for Romania oferă instituțiilor sprijin în special în zona de analiză de nevoi și de design de soluții, de aceea oferim, în limita capacității organizației, sprijin în proiectarea de produse software pentru administrație.

Code for Romania lucrează exclusiv pro-bono cu orice instituție conform deciziei membrilor organizației de a nu accepta finanțări publice. 

Pentru a vedea cum sprijinim instituțiile publice din România promovând politici publice în domeniul digitalizării, citiți mai multe despre programul nostru Update Romania.


Administrația publică locală

Multe dintre soluțiile proiectate sau deja construite prin programele Code for Romania pot eficientiza și transparentiza activitatea autorităților publice locale. Odată finalizate, toate aceste soluții vor putea fi folosite gratuit de către orice primărie din România. În plus, reformele și proiectele strategice propuse de noi pot pune bazele unui proces corect și sustenabil de digitalizare a administrației publice locale.

Încă din faza de proiectare, echipele noastre au fost în permanent dialog cu actorii instituționali relevanți, astfel încât soluțiile noastre răspund exact problemelor din teren.

Printre propunerile Code for Romania se numără un website builder pentru primării, soluții pentru consultare publică și construirea bugetului participativ sau eficientizarea accesului la informațiile publice, pentru a da doar câteva exemple. Puteți vedea aici mai multe despre soluțiile propuse de Code for Romania pentru administrația publică locală.

Parteneri Strategici

1
2

Anul acesta, Code for Romania Code for Romania a încheiat parteneriate strategice cu primăriile Sinaia și Brașov, prin care cele două orașe vor fi primele care vor implementa produse digitale cu un impact puternic, schimbând paradigma digitalizării în administrația publică. 

Primul proiect, cel cu care va demara colaborarea, vizează tocmai interfața dintre primării și cetățeni - site-ul fiecărei primării. Pentru prima dată în România, va fi implementată o soluție prin care orice primărie își va putea construi site-ul folosind un instrument sigur, ușor de utilizat, adaptat standardelor la zi și reprezentând un model de user experience design, de structurare a conținutului și accesibilitate.

Odată finalizată, soluția va fi pusă la dispoziția Autorității pentru DIgitalizarea României care, alături de Code for Romania, se va ocupa de administrarea și scalarea ei. Instrumentul va fi disponibil gratuit pentru  toate primăriile din România. Primul loc de întâlnire al instituției cu cetățenii, site-ul primăriei, se va transforma astfel pentru toate primăriile din țară dintr-o problemă costisitoare într-un instrument util, flexibil și ușor de administrat, economisindu-se astfel resurse importante.

Soluții

Primăria Cluj-Napoca

Avem în derulare un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca prin care dezvoltăm un portal de date deschise dedicat orașului pentru o mai bună comunicare între instituție și cetățeni și pentru a putea crește gradul de transparentizare al datelor publice de interes pentru locuitori. 

 


 

Primăria Timișoara

Avem în derulare un parteneriat cu Primăria Timișoara prin care dezvoltăm un portal de date deschise dedicat orașului pentru o mai bună comunicare între instituție și cetățeni și pentru a putea crește gradul de transparentizare al datelor publice de interes pentru locuitori. 

Primăria Iași

Avem în derulare un parteneriat cu Primăria Iași prin care dezvoltăm un portal de date deschise dedicat orașului pentru o mai bună comunicare între instituție și cetățeni și pentru a putea crește gradul de transparentizare al datelor publice de interes pentru locuitori. 

Administrația publică centrală

Prin propuneri de politici publice pentru o digitalizare bună, consultanță și proiectare de soluții, Code for Romania oferă instituțiilor statului român din administrația publică centrală sprijin inclusiv în cele cinci domenii fundamentale: sănătate, educație, grupuri vulnerabile, mediu și participare publică. În perioada stării de urgență Covid-19, într-un timp record, Code for Romania a livrat statului român un întreg ecosistem care să informeze și să ofere sprijin cetățenilor afectați de pandemie.

Guvernul României

Code for Romania are în derulare din anul 2018 un parteneriat cu Guvernul României prin care putem dezvolta gratuit produse digitale în format open-source pentru a rezolva probleme presante ale societății. În cadrul acestui parteneriat, prin Code for Romania Taskforce am livrat un ecosistem de aplicații pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 în România.

Ministerul Justiției

Începând cu anul 2017 Code for Romania are în derulare un parteneriat cu Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul Ministerului Justiției prin care dezvoltăm o platformă de management dedicată activității agenției. La acest moment soluția este aproape de finalizare. 

Ministerul Finanțelor Publice

Împreună cu Ministerul de Finanțe am dezvoltat un prototip pilot pentru un website builder guvernamental care să poată fi utilizat la nivel administrației centrale pentru construcția de platforme oficiale, cu respectarea normelor naționale în vigoare și a reglementărilor europene cu privire la standardele de accesibilitate în online.  

Ministerul Sănătății

Soluția Jurnal Medical, parte a ecosistemului dezvoltat pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 în România este dezvoltată în colaborare cu Ministerul Sănătății, iar datele colectate prin intermediul aplicației sunt transferate zilnic către Institutul Național de Sănătate Publică din subordinea acestuia. Am oferit de asemenea consultanță pe dezvoltarea altor soluții dedicate ameliorării situației curente și, în paralel, lucrăm la prototipul unei soluții dedicate managementului prioritare.

Departamentul pentru Situații de Urgență

Cu sprijinul Băncii Mondiale, am dezvoltat pentru Departamentul de Situații de Urgență două aplicații interconectate, RVM (Resource and Volunteer Management) și Voluntar DRM dedicate colaborării dintre DSU și societatea civilă în situații de urgență. De asemenea, în dezvoltarea soluțiilor Ce Trebuie să Fac și HelpRo din cadrul ecosistemului dedicat combaterii efectelor pandemiei Covid-19 în România am colaborat îndeaproape pentru elaborarea conținutului publicat și gestionarea organizațiilor din HelpRo. 

Departamentul pentru românii de pretutindeni

În elaborarea platformei Sprijin Diaspora, parte a ecosistemului dedicat combaterii efectelor pandemiei Covid-19 în România am colaborat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din subordinea Secretariatului General al Guvernului. În continuarea acestui parteneriat, dezvoltăm împreună acum o suită de alte soluții. 

Autoritatea pentru Digitalizarea României

Colaborăm încă de la înființarea sa cu Autoritatea pentru Digitalizarea României pe multiple planuri, începând de la dezvoltarea ecosistemului dedicat combaterii efectelor pandemiei Covid-19 în România, continuând cu sesiuni de lucru pe subiectele cuprinse în propunerea Code for Romania de 7 politici publice pentru digitalizarea României și cu alte servicii gratuite de consultanță. 

Soluții