Code for Romania este primul ONG românesc care devine organizație globală! Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare, organizat în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez AICI.

Participation

 Putem  să construim o Românie mai bună împreună

Implicarea în viața comunității ne face pe toți mai bogați, mai împliniți și mai puternici. Implicându-ne, învățăm unii de la ceilalți și oferim ce avem mai bun, fiecare dintre noi, pentru mai binele tuturor. Dacă dorim sisteme puternice de educație, sănătate, protecția celor vulnerabili și a mediului, trebuie să fim conștienți de faptul că toate acestea nu sunt posibile fără o implicare reală a tuturor în viața societății. În plus, momentele de implicare sunt ferestre prin care vedem cât de puternici putem deveni atunci când suntem împreună. Ne continuăm misiunea de a încuraja participarea cetățenească în viața societății scoțând la iveală cele mai bune instrumente digitale pentru asta.

9
obiective
46
soluții proiectate
11
soluții live
10
soluții în lucru
Asset 722000x

Obiectivul 1: Alegeri corecte. Alegători informați

Status:  Proiectare finalizată 

Dacă vrem o democrație funcțională și reprezentativă, avem nevoie de o participare semnificativă și informată a unui număr cât mai mare de cetățeni la un proces transparent și corect de alegeri. Iar tehnologia poate oferi soluții care să asigure buna desfășurare a procesului de votare, precum și o mai bună informare a alegătorilor

Fără alegeri libere și corecte, nu există democrație. 

Soluții finalizate sau în lucru


Asset 732000x

Obiectivul 2: Date deschise

Status:  Proiectare finalizată 

Transparența presupune, în primul rând acces liber și neîngrădit la date de interes public. Fără acces la date nu îi putem verifica pe cei care ne conduc. La rândul lor, cei care elaborează politici publice nu o pot face fără a înțelege cu adevărat fenomenele pe care vrem să le corectăm. Deciziile bune se iau pe baza accesului la date și informații , fie că este vorba despre cetățeni obișnuiți, de primari sau miniștri. 

Ne propunem să echipăm societatea civilă, comunitățile și administrația publică cu acele instrumente digitale care să îi ajute să ia cele mai bune decizii pentru orașele în care locuiesc. Pentru a le face cu adevărat utile, traducem datele în informație ușor de înțeles și îmbunătățim sistemele de colectare de date.

Soluții finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet pe tema „Date deschise”


Asset 742000x

Obiectivul 3: Acces la legislație

Status:  Proiectare finalizată 

Relația dintre stat și cetățean are la baza respectarea unui set de reguli, dar acest lucru nu se poate întâmpla în practică fără cunoașterea și înțelegerea legilor. 

Accesul liber la legislație este o nevoie, dar și un drept al cetățenilor. În același timp, simplul acces nu este suficient. Înțelegerea textului legii, deconstruirea procesului legislativ pentru publicul larg, creșterea transparenței și a gradului de participare a oamenilor la consultările publice, toate reprezintă  componente esențiale pentru un stat sănătos. Tehnologia ne poate ajuta pe toți să fim mai aproape de cei care construiesc sistemul și să înțelegem mai bine cum ne influențează viața și ce instrumente avem la dispoziție pentru a ne implica în luarea deciziilor la nivel legislativ.

Soluții finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți aici raportul complet pe tema „Acces la legislație”


Asset 602000x

Obiectivul 4: O societate civilă puternică

Status:  Proiectare finalizată 

ONG-urile lucrează zi de zi pentru ca societatea în care trăim să fie mai funcțională. Orice problemă a lor devine, implicit și o problemă a noastră. Instrumentele digitale pot veni în sprijinul societății civile, oferind nu doar eficiență, ci și transparență și reprezentativitate sectorului ONG. 

Pe lângă îmbunătățirea proceselor interne ale asociațiilor și organizațiilor din societatea civilă, tehnologia poate facilita și accesul tuturor la serviciile oferite de către acestea.

Soluții finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți raportul complet pentru tema „O societate civilă puternică”


Asset 712000x

Obiectivul 5: O mai bună relație cetățean-stat 

Status:  Proiectare finalizată 

În relația cu statul care ar trebui să le servească interesele, mulți cetățeni se confruntă cu un sentiment de frustrare, generat adesea de ineficiența cu care autoritățile  își îndeplinesc misiunea misiunea.

Pentru a avea un stat mai deschis și mai operativ în apărarea intereselor cetățenilor, ne propunem să digitalizăm procesele care, depinzând de procese bazate pe hârtie și dosare cu șină, consumă timp și resurse, deteriorînd relația dintre cetățeni și instituțiile statului. 

Soluții finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți întregul raport pe tema „O mai bună relație cetățean-stat”.


Asset 702000x

Obiectivul 6: Primării funcționale

Status:   Proiectare finalizată 

Primăriile și celelalte autorități locale sunt printre primele instituții cu care cetățenii au contact în relația lor cu statul. Nevoia bunei funcționări prin procese interne este cu atât mai intens resimțită. Funcționarea bună, în primul rând la nivel intern, va face în mod natural ca interacțiuni dificile ale cetățenilor cu primăriile să devină mai ușoare și mai eficiente.


Asset 682000x

Obiectivul 7: Jurnaliști eficienți

Status:  Proiectare în desfășurare 

Rolul fundamental al presei este acela de a monitoriza acțiunile factorilor de decizie, observând neregulile și informând publicul. „Câinele de pază al democrației” trece în ultimii ani printr-o perioadă de transformare și reinventare, fiind în căutarea acelor instrumente digitale prin care să poată răspunde exigențelor actuale.

Ne propunem să dezvoltăm soluții tehnologice care să vină în sprijinul jurnaliștilor, instrumente care pot fi utilizate în anchete, instrumente de comunicare sigură cu sursele sau de vizualizare a datelor.


Asset 672000x

Obiectivul 8: Acces la cultură

Status:  Proiectare în desfășurare 

Cultura este un factor determinant în creșterea calității vieții, făcând-o mai plină de sens, mai frumoasă și mai armonioasă. Pentru creatori, uneltele digitale pot să asigure o gestionare mai bună a resurselor, în timp ce pentru consumatorii de cultură, tehnologia poate reprezenta o cale ușoară prin care pot avea acces la producții artistice.


Acces La Justitie Logo

Obiectivul 9: Acces la justiție

Status:  Începe în mai 2023 

Digitalizarea sistemului judiciar românesc va accesibiliza informațiile de interes pentru cetățeni și va contribui la ușurarea modului în care comunică instituțiile între ele. Prin intermediul tehnologiei, procedurile greoaie pot fi ușurate, iar fiecare persoană va putea afla cu ușurință, de exemplu, care este statusul unui caz intentat de ea sau împotriva ei.