Povestea noastră
Începutul
Înainte să purtăm pe laptopuri și agende stickere pe care scrie „We are the ones we’ve been waiting for”, am fost o mână de oameni care n-au mai vrut să aștepte. În noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv, sentimentul urgenței de a face ceva era simțit de toți românii, inclusiv de patru prieteni adunați într-un apartament din Rotterdam în jurul unei idei.
Bogdan Ivănel, cel care a pornit scânteia, nu este un expert în tehnologie, ci doctor în drept internațional (Science Po, Paris, Franța), după un traseu academic ce cuprinde BA & LLM Utrecht University, MSc Oxford University, Visiting Scholar UC Berkeley. Nu realizase până în noiembrie 2015 vreo aplicație, dar petrecuse un deceniu observând și analizând direct fenomenele sociale în domeniul drepturilor omului și dreptului umanitar, cu un accent puternic pe comunitățile cu probleme sociale și economice. Formarea lui l-a obișnuit să caute nu revoluții, ci răspunsuri în soluții inteligente care să facă sistemele funcționale. Pentru cetățeni, dreptatea vine cel mai sigur și durabil în secția de vot. Cum mulți români din diaspora nu reușiseră să voteze la ultima rundă de alegeri de atunci, întrebarea a venit aproape firesc: „și dacă am face o aplicație?”
Pentru a face o aplicație, însă, codul nu este suficient. User experience design-ul - construirea unei experiențe optime de utilizare - este esențial. Asta i-a spus, când l-a întâlnit pe Bogdan, Olivia Vereha. Din fericire, în Olivia, echipa își găsise deja specialistul în UX design.
Mulți dintre noi ne amintim sentimentul puternic al neputinței din finalul anului 2015 - în fața unui sistem prost gândit și opac. A fost nevoie doar de o mână de oameni cu o idee bună pentru a transforma neputința în ceea ce avea să devină un exemplu aproape incredibil de entuziasm din partea a sute de oameni dispuși să sacrifice ore, zile, nopți din timpul lor pentru a scrie cod. Și nu doar pentru ei - nu întâmplător organizația se cheamă Code for Romania.
Primele proiecte
Primul lucru pe care organizația a trebuit să îl facă a fost să își construiască mecanismele prin care va putea lucra pentru a produce schimbare. În plin boom al industriei IT, distanța dintre sectorul comercial și cel non-profit devenise mai consistentă, ceea ce a făcut ca, în România, să nu existe o infrastructură de tehnologie civică, ONG-urile și instituțiile publice fiind adesea lipsite de capacitatea de a-și estima corect nevoile în acest sens și de a proiecta soluții digitale. Vot Diaspora a fost primul proiect Code for Romania - o platformă prin care românii din afara granițelor primeau rapid informații clare despre locul și condițiile în care pot vota. Sute de mii de români care trăiau în afara țării au folosit-o, iar în câteva zile, sute de voluntari deja voiau să se alăture inițiativei. A fost prima dată când Code for Romania a arătat că putem schimba felul în care se fac lucrurile. După puțin timp, deja eram a doua cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume. În primii doi ani de existență, Code for Romania schimbase felul în care se face monitorizarea alegerilor din România. Observatorii din secțiile de vot aveau instalată pe telefoane aplicația “Monitorizare Vot” - observarea nu se mai făcea cu pixul pe hârtie, informațiile se transmiteau în timp real, iar setea de a schimba cât mai multe lucruri în bine era tot mai puternică. După alegeri, Code for Romania a început construcția unui ecosistem care să ajute societatea civilă, oferindu-i unelte digitale prin care aceasta să își îndeplinească mai eficient misiunea. Rapid, în cele mai mari orașe din țară (Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, București) s-au format comunități de voluntari care se întâlneau lunar pentru a scrie cod pentru aplicații care să schimbe lumea. Comunitatea este însă mult mai extinsă, iar peste 15% dintre voluntarii Code for Romania trăiesc în diaspora. În 2018, la București avea loc summitul global Code for All, la care au participat peste 200 de specialişti în tehnologie din 50 de țări. România devenise un exemplu de inițiativă - în Polonia a fost folosită o versiune a aplicației Monitorizare Vot pentru observarea alegerilor, iar doi ani mai târziu, dincolo de Prut, apărea Code for Moldova.
Task force: Covid-19
Pe 11 martie 2020, pandemia cauzată de coronavirus devenise o realitate palpabilă și înspăimântătoare în România. În trei zile, voluntarii noștri, acum sub umbrela programului Task Force, au lansat prima platformă care să ajute publicul larg cu informații de încredere atunci când era cea mai mare nevoie de ele. După câteva săptămâni, 6 aplicații formau un ecosistem întreg. În colaborare cu autoritățile care au furnizat informații oficiale, Code for Romania pusese în funcțiune un ecosistem alcătuit din soluții care au adunat zeci de milioane de accesări și care au deservit peste 10 milioane de români. În cadrul întregului program au contribuit peste 420 de voluntari care au dedicat activităților din program în medie 80 de ore fiecare, în funcție de disponibilitate. Pe lângă cele 6 soluții, Code for Romania a asigurat consultanță în domeniul tehnologiei unor instituții-cheie ale sectorului guvernamental (Ministerul Sănătății, DSU, ADR etc.). Tot acum a demarat programul Civic Tech 911, prin care Code for Romania oferă asistență tehnică societății civile, ajutând zeci de ONG-uri într-un moment în care acestea aveau nevoie de sprijin.
Digitalizăm România Împreună
În primii patru ani de viață, cam aceeași durată pe care o are mandatul unui parlamentar român, Code for Romania coagulase o comunitate de aproape 2000 de voluntari care au depus aproximativ 365.000 de ore de muncă pentru România. La finalul anului 2020, Code for Romania a anunțat construirea unei veritabile infrastructuri digitale pentru România, în cinci domenii mari: Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri Vulnerabile, Participare Civică. Un plan ambițios ilustrat cu o hartă a felului în care infrastructura digitală poate schimba felul în care arată România. Ambițiile mari ale organizației și rezultatele pe măsură au fost toate îmbrăcate în cuvântul-cheie care ține loc și de crez al Code for Romania: PUTEM.
2022 - anul în care s-a schimbat totul. Din nou.
Atunci când Ucraina a fost atacată, la începutul anului, Code for Romania a făcut din nou imposibilul. În câteva ore, organizația a repornit mecanismul TaskForce, la doar 2 ani după criza din pandemie și a decis să ofere un ecosistem de soluții digitale în contextul crizei din Ucraina, în condițiile în care milioane de refugiați au fugit, terifiați, spre țara noastră și alți vecini. Dopomoha.ro (cuvântul ucrainean pentru ajutor) a devenit poarta de intrare spre un ecosistem complex de soluții digitale care să ofere informare și sprijin de urgență, management eficient al ajutoarelor, acces la servicii de sănătate pentru bolnavii cronici, capacitate pentru societatea civilă, acces la educație sau asistență psihologică.
2 milioane de refugiați au primit ajutor datorită ecosistemului pus pe picioare de Code for Romania. Mulți dintre ei au primit acces la un acoperiș deasupra capului sau sprijin în situații-limită de viață. Încă o dată, intervenția fără precedent realizată de o organizație din estul Europei a salvat vieți. Dar a mai produs un efect: Code for Romania a devenit cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume - cea mai mare comunitate care a realizat cel mai mare număr de soluții digitale.
2023 - Commit Global
Pentru că lumea toată a aflat de succesul organizației și pentru că intervențiile noastre s-au dovedit necesare peste tot în lume, în 2023, Code for Romania a făcut pasul care a transformat-o în primul ONG de la noi care a devenit organizație globală. La evenimentul de lansare a noului Commit Global, la Haga, au vorbit Wim Geerts, Ambasador pentru Drepturile Omului la Ministerul de Externe Olandez, Primarul orașului Haga, Chris Worman, membru în board-ul noii organizații, în fața a aproape 100 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale internaționale și locale, ai mediului academic și presei olandeze. Activitatea Commit Global va urmări trei domenii majore: intervenție în crizele umanitare, sprijin pentru societatea civilă și acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice. Având sediul central la Haga, noua organizație urmează să inaugureze puncte de lucru și în alte regiuni ale lumii, în timp ce la București va funcționa principalul hub care va construi, testa și pilota toate soluțiile digitale care urmează să facă înconjurul lumii. Organizațiile neguvernamentale din România vor fi primele care vor putea accesa aceste soluții, vor putea contribui la realizarea lor și vor beneficia de ele, ca și până acum, absolut gratuit.
În 7 ani, povestea Code for Romania a devenit un exemplu de succes pornit dintr-o țară care avea nevoie ca de aer de astfel de exemple. O idee plecată din frustrarea lui „nu se poate”, care a ajuns prin „putem” în atenția întregii lumi . Nu a fost nevoie decât de oameni care să lucreze neobosit pentru binele public, să nu vadă greul din drumul lor și să reușească.