reciclare
reciclare = procesul de transformare a deșeurilor în materie primă, cu scopul de a fi transformate în alte produse.
colectare separată
colectare separată = depozitarea temporară a deșeurilor pe categorii, în vederea reciclării. Se realizează la sursă, de generatorul de deșeuri (de ex: de populație, acasă), înainte ca acestea să fie colectate.
fracție uscată
fracție uscată = una dintre cele două categorii principale de deșeuri colectate separat de localitățile din România, este partea reziduală din gunoiul menajer, adică tot ce nu a fost colectat separat cu scopul reciclării.
fracție uscată
fracție uscată = una dintre cele două categorii principale de deșeuri colectate separat localitățile din România, este partea reciclabilă din gunoiul menajer, adică tot ce a fost colectat separat de oameni cu scopul reciclării (hârtie, metal, plastic, sticlă).
depozitarea deșeurilor
depozitarea deșeurilor = „aruncarea la groapă”, ultima opțiune în sistemele moderne de gestiune a deșeurilor la care se recurge când nu este posibilă reciclarea.
deșeuri municipale
deșeuri municipale = deșeurile pe care oamenii le produc ca urmare a traiului lor de zi cu zi. Se numesc municipale deoarece sunt gestionate de autoritățile locale.
bio-deșeuri
bio-deșeuri = deșeuri biodegradabile provenite din activitatea de consum a oamenilor, din grădini și parcuri, din birouri, instituții, restaurante, etc. Constituie o parte semnificativă a deșeurilor municipale.
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID)
Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) = totalitatea infrastructurii, a operațiilor, dar și a operatorilor dintr-un județ implicați în gestiunea deșeurilor la standardele Uniunii Europene.
economia liniară
economia liniară = modelul care se bazează pe extragerea resurselor, transformarea lor în produse, și aruncarea acestora când nu mai servesc scopului („take-make-dispose”).
economia circulară
economia circulară = un nou model de producție și consum în cadrul căruia orice produs este menținut cât de mult se poate în economie prin reducerea consumului, reparare, reutilizare în alte scopuri, și eventual transformarea în alte materii prime prin reciclare.