Sari la conținut

Mecanismul Code for Romania


Code for Romania proiectează, construiește și administrează ecosistemul de schimbare socială prin tehnologie al României. Organizația noastră a reușit să conceapă și să consolideze un mecanism funcțional prin care să aducă împreună și să direcționeze capacitatea uriașă de dezvoltare IT din România și diaspora pentru a livra soluții digitale pentru problemele cu care ne confruntăm. 

La final de 2022, comunitatea noastră se apropie de 3000 de membri care formează împreună un grup interdisciplinar foarte variat, compus din UX designeri, developeri, arhitecți software, comunicatori, designeri și cercetători. 


Code for Romania s-a născut ca o comunitate și unul dintre principalele noastre obiective este menținerea acesteia unite și încercăm permanent să aducem membrii ei în procesul de decizie din trei motive foarte importante. 

  • comunitatea este cel mai important pilon al Code for Romania,

  • credem că o organizație community-driven este mult mai conștientă de așteptările și nevoile societății și

  • credem că o comunitate implicată este cel mai bun mecanism de verificare și control asupra echipei decizionale.

Zi de zi depunem toate eforturile să ne asigurăm că organizația noastră este un spațiu sigur și primitor cu membrii săi, având în ADN-ul nostru un set clar de reguli și valori de la care nu ne abatem. 

În același timp modelul nostru organizațional este bazat pe meritocrație, eforturile sunt răsplătite cu recunoașterea corectă, iar accesul la a deveni membru activ în structurile decizionale se bazează pe gradul de implicare și rezultatele obținute ca voluntar în cadrul Code for Romania, fie ca membru al staff-ului permanent sau din poziția de contribuitor activ, constant, într-unul dintre proiectele care au ajuns la bun sfârșit. 


📌 Proiectăm 

Mecanismul Code for Romania este construit dintr-un fir roșu care unește patru procese vitale pe care trebuie să le urmărim pentru a ne atinge obiectivele. Primul dintre acestea se referă la etapa de proiectare de soluții care are loc în cadrul programului Civic Labs. 

Principalele ținte ale Civic Labs sunt 

  • să genereze soluții de tehnologie civică cu scopul de a rezolva principalele probleme ale României printr-un proces foarte amănunțit de cercetare, ideație, incubare, prototipare și testare,

  • să transforme modul în care sunt finanțate soluțiile de tehnologie civică și

  • să creeze premisele necesare unei dezvoltări sustenabile a infrastructurii de tehnologie civică în contextul românesc.

În fiecare an, ne propunem atingerea câte unui obiectiv în fiecare dintre cei cinci piloni pe care îi adresăm: educație, sănătate, grupuri vulnerabile, mediu și participare civică. La debutul fiecărui ciclu de cercetare, identificăm toți actorii relevanți din domeniu (instituții publice, experți, organizații neguvernamentale, companii sau grupuri de inițiativă). Derulăm interviuri și focus grupuri dedicate pentru a înțelege care sunt punctele nevralgice din sector și cum se manifestă. Verificăm informațiile analizând studii, rapoarte, lucrări de specialitate și seturi de date relevante. Acolo unde avem posibilitatea inițiem propriul studiu cantitativ. 

Odată ce lista de probleme este clară, parcurgem o etapă de cercetare legislativă pentru a putea desluși contextul normativ în care ele se manifestă și a putea înțelege care sunt constrângerile cu care ne confruntăm în dezvoltarea de potențiale soluții. Apoi, urmează o etapă de cercetare tehnică, prin care ne propunem să analizăm produsele digitale dezvoltate în sector, parcursul lor, succesul sau eșecul acestora și motivele care le-au cauzat, dar și pentru a descoperi cum au fost rezolvate probleme similare pe întreg globul și a învăța din asta. 

Echipați cu o înțelegere complexă a sectorului, mergem mai departe în etapa de ideație și incubare în care generăm concepte de soluții digitale pentru a remedia, ameliora sau rezolva aceste probleme. Conceptele sunt apoi testate cu experți și apoi prototipate și documentate pentru a fi aduse într-o etapă gata de dezvoltare tehnică. 

Practic la finalul acestui ciclu fiecare propunere de soluție vine acompaniată de (1) un prototip interactiv, (2) o fișă de produs în care sunt detaliate funcționalitățile acestuia și (3) un buget estimat de implementare tehnică. Toate soluțiile sunt însoțite și de raportul de cercetare al domeniului aflat sub lupă.

În cuvinte simple, în cadrul Civic Labs reușim să depunem jumătate din efortul necesar pentru a construi o soluție digitală, înainte de a scrie prima linie de cod din implementarea tehnică a sa. În acest punct este nevoie de o echipă de dezvoltare IT care să construiască soluția după ”macheta” sa testată, prototipul desenat și documentat în Civic Labs.

Soluțiile concepute și validate în etapa de proiectare pot ajunge apoi fie în mâinile pricepute ale comunității de voluntari din Tech for Social Good (cel de-al doilea program cheie al Code for Romania) unde sunt dezvoltate pro-bono, sau pot fi adoptate de un finanțator sau un ONG poate aplica cu ele pentru a obține graturi de la donatori. 

În timp ce întreaga listă de soluții este deschisă oricărui posibil partener, există un set de condiții care însoțesc adopția lor. 

  • Avem un set clar de condiții de livrare software care trebuie respectate în dezvoltarea tehnică, pe care orice finanțator și le asumă în momentul în care adoptă una sau mai multe soluții. Aceste condiții fac referire la respectarea standardelor de calitate a codului, sau la alte aspecte care țin de bune pratici cu privire la accesibilitate și securitate. Astfel ne asigurăm că orice soluție rămâne funcțională și administrarea ei este sustenabilă pe termen lung.

  • Fiecare soluție este dezvoltată sub licență open source MPL 2.0. Această condiție facilitează administrarea facilă a produsului de către orice organizație, evitând pericolul ca acel produs software să rămână blocat în mâinile unui singur provider de servicii de dezvoltare IT. In al doilea rând, ne dorim să extindem biblioteca de cod open-source a României cu aplicații și proiecte reutilizabile și menținute la zi pentru a reduce costurile de dezvoltare pe termen lung

  • Code for Romania are un rol de product owner în toate aplicațiile adoptate pentru a oferi sprijin partenerilor în proces și pentru a ne asigura de respectarea cerințelor tehnice ale soluției.

Acest proces nu este unul teoretic, în ultimii patru ani am demonstrat fezabilitatea acestui mecanism prin reutilizarea codului dezvoltat în alte aplicații open-source în noi soluții ceea ce a dus la reducerea timpului de development și la costurile aferente, ceea ce se traduce în bugete mai bine cheltuite pe impactul pe care partenerii îl pot crea, odată echipați cu aceste soluții digitale. 


📌 Construim 

Tech for Social Good, amintit mai devreme în proces, este al doilea program cheie al Code for Romania în care, la orice moment, veți descoperi cel puțin șase soluții în dezvoltare. Acest program aduce împreună voluntarii din comunitate care codează pro-bono pentru a aduce la viață prototipurile concepute în Civic Labs. 

Mecanica de lucru este simplă și dă rezultate. Echipa de tech a Code for Romania are ca responsabilitatea managementul procesului de 💻development tehnic pentru fiecare dintre soluțiile în lucru. Dincolo de contribuția directă cu cod aceștia se ocupă de spargerea fiecărui proiect în task-uri și microtaskuri, setarea de milestone-uri de dezvoltare, coordonarea voluntarilor care le pot rezolva și evaluarea codului scris de aceștia. În acest mod putem să încurajăm din ce în ce mai mulți developeri, indiferent de disponibilitatea lor (de la o oră pe săptămână la zeci uneori), să contribuie la rezolvarea unui task fără ai constrânge să devină parte permanentă a unui proiect sau altul.  

În completarea cestui proces, în fiecare lună organizăm un HackDay, un eveniment de o zi care are loc online și, atunci când contextul o permite, în patru orașe mari din România: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. 

Soluțiile care ajung în dezvoltare în Tech for Social Good sunt alese pe baza a trei criterii: (1) acele soluții care au șanse mici de a fi adoptate de un finanțator, dar care sunt esențiale pentru a rezolva problemele unui sector, (2) opinia liderilor de comunități locale (3) diversitatea proiectelor aflate simultan în lucru. 


📌 Administrăm

O parte dintre soluțiile dezvoltate prin Tech for Social Good rămân în administrarea noastră. Aplicații precum Monitorizare Vot sau RoHelp sunt piese de infrastructură pentru diferite sectoare și necesită fie o capacitate de mentenanță tehnică foarte mare, fie au nevoie ca ele să fie administrate de un actor neimplicat direct în sector pentru a putea asigura utilizarea acelei soluții de către toți actorii dintr-un domeniu. 

Această componentă de administrare, clusterizată în programul Critical Civic Infrastructure este de fapt un organism în permanentă creștere pentru Code for Romania. Pornind de la ecosistemul de soluții dedicate alegerilor până la aplicații care deservesc pe orizontală întreaga societate civilă precum Redirecționează.ro sau VotONG astfel de proiecte cheie în creșterea capacității organizațiilor non-profit necesită un efort de mentenanță, găzduire și comunicare permanent. 


📌 Creăm capacitate

Prin programele Civic Tech 911 și Update Romania ne propunem să creștem capacitatea de administrare de soluții digitale la nivelul organizațiilor neguvernamentale și al instituțiilor publice. 

Civic Tech 911 

Civic Tech 911 este departamentul de tech gata să intervină la orice solicitare de ajutor din partea ONG-urilor care se confruntă cu probleme tehnice sau care au nevie de consultanță în digitalizare. Până când fiecare ONG poate avea propria echipă IT, noi punem la dispoziția lor tot know-how-ul nostru pentru a le ajuta să devină mai eficiente, să automatizeze procese complicate și consumatoare de timp, să transmită mesaje unor audiențe cât mai mari și să își îndeplinească misiunea mai bine. 

Orice organizație non-profit poate solicita cel puțin o sesiune gratuită de consiliere și va primi ajutor în măsura în care avem capacitatea de a le rezolva nevoile cât mai rapid posibil. 

Update Romania

Update Romania este programul dedicat asistenței pe care o oferim instituțiilor publice din România. Misiunea programului este divizată pe două planuri cheie: 

(1) Propuneri de politici publice. Code for Romania a formulat și continuă să formuleze propuneri de politici la nivel național și local în domeniul digitalizării și, la cerere, asistă gratuit instituțiile publice în elaborarea și transformarea lor în regulamente sau alte acte normative. Ultimele șapte politici publice propuse administrației centrale pot fi consultate aici.

(2) Asistență tehnică pentru instituții locale și centrale. Suntem conștienți de lipsa de specialiști seniori în IT în serviciul public în special în zona de analiză de nevoi și de design de soluții, de aceea oferim, în limita capacității organizației, sprijin în proiectarea de produse software pentru administrație.

Code for Romania lucrează exclusiv pro-bono cu orice instituție conform deciziei membrilor organizației de a nu accepta finanțări publice. 

 


📌 Intervenim în situații de urgență

Prin Code for Romania Taskforce, program conceput în anul 2019 și implementat pentru prima dată în martie 2020 în lupta pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 în România, ne propunem să putem interveni de fiecare dată când există necesitatea unui răspuns digital la o situație de urgență majoră. În secolul 21 orice confruntare cu un dezastru are nevoie de instrumente digitale funcționale pentru a-i sprijini pe cei din linia întâi. 

Code for Romania Taskforce este un mod de lucru și un mecanism de răspuns rapid care poate genera în regim de urgență soluții tehnologice destinate ajutorării echipelor de intervenție sau comunicării de masă dintre autorități și cetățeni pentru a contribui eficient la restabilirea stării de normalitate.  

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații