Code for Romania este primul ONG românesc care devine organizație globală! Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare, organizat în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez AICI.

Civic Labs

Tratăm România cu inovație

Civic Labs este locul în care proiectăm soluțiile digitale la problemele României.

Nu avem spațiu de eșec. Fiecare soluție a Code for Romania trebuie să își atingă scopul. Pentru asta este nevoie să înțelegem în profunzime problemele pe care încercăm să le rezolvăm, să luăm în calcul contextele în care se manifestă și să venim cu cele mai eficiente soluții testate pentru a le ameliora sau rezolva în totalitate. 

Civic Labs este locul în care lucrăm neîncetat pentru a construi o Românie mai bună fie că vorbim despre educația copiilor noștri, de sănătate pentru noi toți, de sprijinirea grupurilor vulnerabile, de protecția mediului sau despre participarea civică, fără care niciunul dintre aceste domenii nu poate să își atingă potențialul maxim.  

 

Parteneri strategici

5
Domenii de intervenție
37
Obiective
250+
Soluții proiectate

Găsim soluții pentru

Mecanismul Civic Labs

Stakeholders

Mapping de stakeholderi

Primul pas în identificarea punctelor nevralgice ale oricărui domeniu cercetat este identificarea tuturor stakeholderilor pentru a putea avea o viziune de ansamblu asupra domeniului și pentru a planifica în detaliu etapa de cercetare calitativă. Pentru a înțelege în profunzile care sunt modurile strategice de intervenție în consolidarea infrastructurii digitale într-un sector, trebuie să pornim de la experții, organizațiile și instituțiile care joacă roluri cheie în dezvoltarea sa. 

Cercetare

Cercetare

În procesul de cercetare o echipă dedicată derulează interviuri și focus grupuri cu stakeholderii din domeniile aflate sub lupa noastră. Analizăm studii, seturi de date, rapoarte locale, naționale și internaționale, facem cercetare de teren și consultăm și analizăm literatura de specialitate din fiecare domeniu. 

Verificare

Verificarea contextului

Cele mai bune lecții le poți învăța din istorie. Astfel că, pe lângă cercetare avem și o echipă care este responsbilă de tech research, adică de a investiga ce aplicații web sau mobile există în domeniile analizate, cum funcționează, dacă pot fi replicate sau reutilizate și trag concluzii cu privire la aplicabilitatea lor în contextul României. În paralel, derulăm și o cercetare cu privire la legislația specifică pentru a vedea care sunt constrângerile sau oportunitățile dezvoltării unor concepte și soluții noi. 

Gasire Solutii

Găsirea de soluții

Conceptele de soluții sunt create în cadrul unor sesiuni de ideație, folosindu-ne de metode verificate de design de produse și servicii cum ar fi design thinking, mind-mapping și alte practici de stimulare a capacității de inovare. Conceptele sunt apoi validate cu experți, sunt prototipate de echipa de user experience design și testate cu utilizatori pentru a ne asigura că rezolvăm problema în cel mai facil mod cu putință pentru beneficiari.   

Documentare

Documentarea soluțiilor

Fiecare dintre prototipurile soluțiilor sunt însoțite de documentație care să ajute la o mai bună înțelegere a aplicației. Documentația conține o fișă cu specificații de dezvoltare, listă de funcționalități, flow-uri de utilizator și un buget estimativ de implementare, precum și condițiile de livrare ale codului sursă.  

Conditii Livrare

Condiții de adopție

Pentru a ne asigura de calitatea implementării soluțiilor care sunt dezvoltate fie voluntar, fie de un alt adoptator al acestora, funcționăm după o serie de condiții de livrare care conțin atât reguli cât și bune practici pe mai multe planuri. De la cerințe cu privire la construcția infrastructurii de development până la practici de securitate sau branding, aceste condiții însoțesc toate aplicațiile proiectate în Civic Labs. Poți consulta documentul de condiții aici

Dezvoltare

Construirea de soluții

Voluntarii din cadrul programului Tech for Social Good construiesc soluții proiectate în Civic Labs pentru a le aduce la viață. Dar avem multe de făcut pentru a ne atinge obiectivele de aceea ne dorim să avem alături cât mai mulți parteneri care să adopte și susțină implementarea aplicațiilor proiectate. Dacă vrei să investești sau dacă știi de un call de finanțare care se potrivește cu oricare dintre soluțiile proiectate, dă-ne de veste la contact@code4.ro.    

Solutii

Administrarea soluțiilor

Efortul din Civic Labs nu se oprește odată cu proiectarea soluțiilor. Atât pe perioada de dezvoltare tehnică a soluției cât și după lansarea ei suntem alături de partenerii care preiau aceste soluții pentru a obține cele mai bune rezultate cu ele în domeniul țintă. Oferim sprijin, consultanță și coordonare în implementare și apoi urmărim impactul soluțiilor și intervenim cu îmbunătățiri acolo unde este nevoie de ele. 

Click pentru a vedea soluțiile proiectate până acum în Civic Labs