Joi 24 februarie, Code for Romania a anunțat că își oprește activitatea obișnuită și că își îndreaptă toate eforturile echipei și comunității de peste 2700 de voluntari spre construcția infrastructurii digitale de care societatea civilă și autoritățile au nevoie pentru administrarea situațiilor de urgență. Află mai multe aici și susține-ne cu o donație trimițând un SMS cu textul PUTEM la 8864. Împreună PUTEM.

Eroii discreți din spatele soluțiilor Code for Romania War Task Force - Ana

Ana este una dintre persoanele care zi de zi proiectează o Românie mai bună. Nu, nu este o metaforă.

275550750 10158907929992549 5338206946832421982 N

Fiecare schimbare în bine pe care Code4Romania o reușește cu ajutorul tehnologiei nu începe cu o linie de cod, ci cu o întrebare bine țintită. Și apoi alta și alta și alta până când Ana înțelege cum se manifestă una dintre problemele care blochează România. Și apoi, în loc să înjure sau să plece din țară cum pe bună dreptate ar face mulți alții, Ana se pune în fața calculatorului să își imagineze în cele mai mici detalii soluția care ne va schimba tuturor viața în bine.

E nevoie de o reziliență fenomenală să faci lucrul ăsta într-o țară cu probleme atât de sfâșietoare și atât de frustrante ca ale României. Să le vezi, să le simți la prima mână, în vizite în spitale sau în primării, în interviuri cu profesori sau cu persoane vulnerabile și să ai puterea de a fi constructiv de fiecare dată este pentru mine dovada unui curaj nemaipomenit.

E și o responsabilitate uriașă în rolul ăsta, mai ales într-o țară în care toată presiunea digitalizarii este pe umerii firavi ai unui ONG.

Ana este și destul de curajoasă și destul de rezilientă ca să poată duce această responsabilitate (și nu doar pentru că este olteancă așa cum îi place să puncteze). De două săptămâni Ana conduce o echipă de peste 24 de alți UX designeri și proiectează alături de ei la foc continuu soluții pentru nevoile din teren ale refugiaților. Soluții pentru asistența copiiilor ucraineni bolnavi de cancer, soluții pentru integrare în școală, soluții pentru transportul celor vulnerabili. Majoritatea dintre noi vedem răul la televizor, la 26 de ani Ana îl privește în ochi și luptă cu el din fața calculatorului.

Împreună #PUTEM ! We are the ones we've been waiting for.