Code for Romania este primul ONG românesc care devine organizație globală! Puteți urmări înregistrarea evenimentului de lansare, organizat în parteneriat cu Primăria Haga și Ministerul de Externe Olandez AICI.

Environment

 Putem  să trăim într-un mediu mai sănătos

Ca să putem trăi împreună în condiții bune, trebuie să gândim dincolo de noi înșine. Binele fiecăruia dintre noi nu poate fi separat de binele mediului în care trăim și în care planificăm viitorul nostru și al generațiilor de după noi. Pădurile, natura și spațiile verzi sunt primele lucruri la care gândul se duce atunci când vine vorba despre mediu. Dar tot aici vorbim și despre dezvoltarea urbană, infrastructură, zonele protejate, dezastrele naturale și strategii de protecție împotriva poluării de orice tip. În următorii cinci ani, ne uităm cu atenție în jur la problemele mediului și găsim cele mai bune soluții digitale prin care putem, protejând mediul înconjurător, să ne protejăm pe noi înșine.

9
obiective
42
soluții proiectate
12
soluții live
5
soluții în lucru
Asset 532000x

Obiectivul 1: Pregătiți pentru următorul dezastru natural

Status:  Proiectare finalizată 

În fața dezastrelor naturale suntem vulnerabili, unele dintre daunele și pierderile de vieți cauzate de acestea fiind inevitabile. În schimb, pagubele cauzate de dezastrele imprevizibile pot fi multiplicate de neștiința și lipsa noastră de pregătire. Tehnologia ne poate face mai siguri pe noi, sprijinindu-ne în momentele în care panica pune stăpânire pe noi sau ajutându-ne să ne organizăm eficient și să răspundem nevoilor de ajutor cât de repede cu putință.

Proiecte finalizate sau în lucru


Asset 522000x

Obiectivul 2: Pregătiți pentru următorul cutremur

Status:  Proiectare finalizată 

Un cutremur în România nu reprezintă un pericol ipotetic, ci o certitudine. Și despre el știm un singur lucru: este cel mai imprevizibil dezastru de amploare care ni se poate întâmpla.

Am ales să ne îndreptăm atenția spre domeniul pregătirii și răspunsului în caz de seism deoarece ne dorim să înțelegem concret care este capacitatea noastră de a răspunde unui asemenea eveniment și cât de pregătiți suntem, la nivel individual, să facem față unui cutremur.

Proiecte finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Descărcați și citiți raportul complet pentru tema: “Pregătire și răspuns în caz de seism”


Asset 512000x

Obiectivul 3: Măsurarea poluării

Status:  Proiectare finalizată 

România este una dintre țările cu cele mai multe victime provocate de poluare din Uniunea Europeană. Singura modalitate de a acționa împotriva acestei amenințări este să înțelegem magnitudinea fenomenului prin extragerea și analizarea unor date corecte și complete legate de modul în care aceasta se manifestă la nivel național.

Cercetăm extensiv și dezvoltăm soluții tehnologice care să vizeze toate sursele de poluare care pot afecta serios mediul înconjurător, dar și calitatea vieții: poluarea aerului, a apei, a solului, poluarea fonică și luminoasă.

Proiecte finalizate sau în lucru

Raport Civic Labs

Citiți raportul complet pentru tema „Măsurarea Poluării”


Asset 502000x

Obiectivul 4: Reducerea poluării

Status:  Proiectare finalizată 

Reducerea poluării este una dintre cele mai mari provocări cu care umanitatea se confruntă în ultimele zeci de ani. Diminuarea efectelor nocive asupra planetei și a calității vieții este un demers care poate fi aplicat cu succes doar dacă se implementează măsuri concrete de control și reducere a factorilor poluanți.

Studiem diferitele tipuri de reducere a nivelului de poluare precum: procese de repunere în uz, producție curată, eficiență energetică, eficiență în infrastructura de transport sau reducerea deșeurilor și generăm soluții cu impact la nivel sistemic pentru combaterea efectelor pe termen lung.

Raport Civic Labs

Citiți raportul complet pentru tema „Reducerea poluării”


Asset 492000x

Obiectivul 5: Reciclarea și managementul deșeurilor

Status:  Proiectare finalizată 

În 2019, umanitatea a produs un număr record de deșeuri dintre care nici măcar un sfert nu au fost reciclate. Practic, am produs o cantitate de deșeuri care, cumulată, este mai mare decât greutatea tuturor oamenilor adulți din Europa.

Sustenabilitatea vieții pe pământ depinde în mod direct de identificarea celor mai bune metode de reciclare și management al deșeurilor și gunoiului.

Este probabil una dintre cele mai mari provocări ale generației noastre, motiv pentru care ne propunem să contribuim prin instrumente digitale la procesele de reciclare și administrare a deșeurilor rezultate în urma reciclării. 

Raport Civic Labs

Descărcați și citiți raportul complet pentru tema: “Reciclarea și managementul deșeurilor”


Asset 482000x

Obiectivul 6: Orașe prietenoase

Status: Proiectare finalizată 

Deși dezvoltarea orașelor are ca prim obiectiv deservirea locuitorilor, în România zona urbană nu a fost concepută având în minte cetățenii. Mai mult decât atât, ne lovim tot mai des de improvizații care nu sunt sustenabile sau decizii care afectează și chiar înrăutățesc calitatea vieții.

Tehnologia este unul dintre cele mai eficiente instrumente care pot fi utilizate în transformarea orașelor în spații locuibile, accesibile și prietenoase, dezvoltate în mod responsabil și inteligent.

Descărcați și citiți raportul complet pentru tema: “Orașe Prietenoase”


Asset 472000x

Obiectivul 7: Sate dezvoltate

Status:  Proiectare finalizata 

Peste jumătate din populația României locuiește în mediul rural sau în condiții echivalente traiului în mediul rural.

Calitatea vieții la sate se măsoară atât prin veniturile pe cap de locuitor, cât și prin accesul populației la condiții de trai civilizate, aliniate cu cele din mediul urban. Tocmai de aceea, nu poate exista o strategie de dezvoltare a României care să nu includă intervenții în tot ceea ce intră sub incidența infrastructurii rurale. De aceea, căutăm soluții de tehnologie civică menite să îmbunătățească nivelul de trai și indicii de progres.

Citește aici raportul “Sate dezvoltate”


Asset 462000x

Obiectivul 8: Protecția naturii

Status:  Începe în martie 2024 

România are una dintre cele mai bogate biodiversități din Europa, iar datorită poziției geografice beneficiem de un capital natural impresionant. Cu toate astea, perioada de dezvoltare și tranziție economică pe care o parcurgem prezintă un risc în lipsa unei strategii coerente și asumate de protecție a naturii.

Stilul de viață actual și deciziile cu privire la ocrotirea mediului înconjurător influențează negativ patrimoniul natural al țării, având consecințe pe termen lung care vizează direct generațiile viitoare.

Alături de instituțiile responsabile, de partenerii și voluntarii noștri, căutăm să reducem impactul nociv al degradării mediului înconjurător prin dezvoltarea unor unelte digitale care să contribuie la protejarea naturii în toate formele ei.


Asset 452000x

Obiectivul 9: Păduri protejate și sănătoase

Status:  Începe în martie 2024 

Pădurile sunt una dintre cele mai importante resurse pe care România le deține. Dar sănătatea pădurilor este amenințată de exploatări forestiere ilegale care pun sub asediu zone care ar trebui, de altfel, să fie protejate prin lege.

Mutilarea pădurilor are efecte de durată asupra mediului, sănătății și siguranței populației. În plus, discutăm despre o resursă foarte prețioasă al cărei proces de regenerare durează zeci de ani, în timp ce defrișările ilegale pun la pământ sute de copaci în doar câteva zile.

Ne propunem să generăm soluții digitale care să contribuie la menținerea și protejarea pădurilor din România astfel încât să diminuăm riscul dispariției teritoriului împădurit al țării.