Joi 24 februarie, Code for Romania a anunțat că își oprește activitatea obișnuită și că își îndreaptă toate eforturile echipei și comunității de peste 2700 de voluntari spre construcția infrastructurii digitale de care societatea civilă și autoritățile au nevoie pentru administrarea situațiilor de urgență. Află mai multe aici și susține-ne cu o donație trimițând un SMS cu textul PUTEM la 8864. Împreună PUTEM.

Eroii discreți din spatele soluțiilor Code for Romania War Task Force - Gheorghe

Dacă spiritul Code for Romania ar trebui să fie un om, acel om ar fi Gheorghe În toți anii de când îl cunosc nu am simțit nici o secundă din partea lui cel mai mic "nu se poate". Nici un obiectiv nu a fost de neatins și poate cel mai important nici un task nu a fost prea mic, prea neimportant pentru el. Și-a suflecat mânecile cu noi și la scris linii de cod și la cărat mâncare pentru ceilalți voluntari. De absolut fiecare dată a fost primul care a răspuns prezent atunci când Code for Romania trebuia să intervină să rezolve problemele României.

275374730 10158901613907549 2125347355478204270 N

De data asta el a strigat prezența.

Joia trecută m-a trezit din somn telefonul lui Gheorghe. De la el aflam că Rusia a invadat din nou Ucraina și tot el mi-a spus că e nevoie urgentă de Un Acoperis, soluția de management a spațiilor de cazare pe care noi o proiectasem pentru situația unui cutremur major, dar pe care nu o aveam construită pentru că nu reușisem să convingem pe timp de pace nici un finanțator să sprijine infrastructura critică pentru zile negre. Deși era dis de dimineață, Gheorghe vorbise deja cu parte din comunitatea noastră din Iași și cu alți prieteni ai organizației precum Dan și era gata să se apuce de treabă.

O oră mai târziu eu activam Code for Romania Task Force, iar Gheorghe își sufleca mânecile să construiască Un Acoperiș. Doar o săptămână mai târziu soluția era gata. Nu exagerez când spun că soluția asta s-a construit pe umerii lui. Gheorghe a muncit noapte de noapte, a coordonat voluntari și cand nu a mai avut pe cine coordona a convins pe alții să se alăture. Când i-a spus șefului lui, Mihai Brehar de la Avanticart că el are de treabă la Code for Romania ca să ii ajute pe refugiați, acesta și-a suflecat și el mânecile și a venit și el în echipă. La fel a făcut și Vlad colegul lui, pentru că binele lui Gheorghe și spiritul lui sunt contagioase.

În câteva ore Un Acoperis va fi live și zeci de mii de refugiați vor fi mai în siguranță. Veți citi despre asta în ziare și veți auzi soluția menționată în conferințe de presă. Când veți aplauda platforma asta să vă gândiți o secundă la eroii discreți din spatele ei, la Gheorghe și la comunitatea fantastică din Iași. Ei sunt cei care digitalizează România.

Împreună #PUTEM. We are the ones we've been waiting for.